#Madrid –
Săptămâna aceasta, Consiliul de conducere al Comunităţii Madrid a declarat pictura La Providencia prezidând virtuţile şi facultăţile omului, atribuită lui Francisco Bayeu y Subías, un bun de interes cultural (BIC). Opera din secolul al XVIII-lea merită cel mai înalt grad de protecție pentru valoarea sa istorică și artistică.
Este o schiță de pictură în ulei în care iese în evidență capacitatea creatoare a autorului, care se reflectă în ritmul vizual cromatic, în priceperea de a desen și în precizia tușei de pensulă. Este parte integrantă a ansamblului lucrărilor efectuate, până la atingerea frescei finale, care decorează bolta uneia dintre camerele din camera Infantelui Luis de Borbón din Palatul Regal.
Lucrarea explică procesul de creație al autorului, care, înainte de a efectua lucrarea în boltă, a realizat desene și diagrame, apoi a realizat schițe anterioare precum cea care este protejată, și s-a încheiat cu execuția picturii în frescă a bolții. . .
Francisco Bayeu y Subías (Zaragoza, 1734-Madrid, 1795) este una dintre cele mai marcante figuri și unul dintre cei mai buni desenatori ai secolului al XVIII-lea, care a contribuit cu opera sa la îmbogățirea și evoluția artei în Spania. Calitatea sa picturală iese în evidență mai ales în schițe. Influența lui Antonio González Velázquez a fost importantă în pregătirea sa artistică, care a venit la Zaragoza în 1752 din Italia pentru a decora cupola capelei Fecioarei din Templul Nuestra Señora del Pilar.
În 1763, a călătorit la Madrid la cererea lui Anton Raphael Mengs –pictor al regelui Carlos III–, care i-a cerut colaborarea pentru decorarea Palatului Regal. Datorită acestei lucrări, Bayeu a îndeplinit sarcini picturale în alte site-uri regale, inclusiv Palatul Aranjuez și Palacio del Pardo. În 1767, ca pictor de cameră, și-a început relația cu monarhia spaniolă, în timpul domniei lui Carlos III și Carlos IV.
Providența prezidând virtuțile și facultățile omului Reprezintă o scenă care are loc înaintea unui cer albastru strălucitor, înconjurat de o mare dezvoltare de nori în care sunt situate diferitele figuri. Spațiul principal este ocupat de Providență, sub o focalizare mai strălucitoare, în partea cea mai înaltă și centrală, reprezentată de o figură a unei femei așezate pe un tron de nori, simbolizând înțelepciunea.
Într-un plan inferior sunt reprezentate trei figuri ale Forței, personificate ca o femeie cu două coarne de vițel pe cap, așezată pe un elefant; Virtutea Eroică ca Hercule gol, cu o coroană de laur, o suliță sau bâtă și piele de leu și Curajul curajos care apare ca un bărbat gol, acoperit parțial de o mantie roșie, în timp ce mângâie un leu. Și mai presus de toate aceste figuri sunt reprezentate Virtuțile Cardinale –Prudență, Dreptate, Tărie și Cumpătare–.
Siluetele feminine mențin între ele o asemănare, caracterizată printr-o față tânără, cu capul ușor întors, în formă de oval, cu tenul deschis și trandafir, cu părul strâns și purtând coroană, flori sau coafură și în diverse atitudini. Copiii și putti zboară în jurul lor în poziții diferite și în scurtări forțate.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea declară pictura La Providencia prezidând virtuțile și facultățile omului de Interes Cultural