#Madrid –
În Anatomie Patologică, moștenitor al Școlii create de cercetător
Spitalul 12 de Octubre deschide un spațiu expozițional permanent despre figura medicului și savantului Santiago Ramón y Cajal. Este un omagiu alcătuit din litografii, desene și reproduceri de lucrări în jurul figurii laureatului Premiului Nobel, care va rămâne după încheierea acestui „An Cajal” declarat de Ministerul Științei și Inovării, și care se desfășoară de la 1 iunie. , 2022 până la 31 mai a acestui an.
Această expoziție numităSpațiul Cajal Este situat pe coridorul Anatomiei Patologice, o specialitate moștenitoare a Școlii Tello care a fost discipolul lui Ramón y Cajal. Spitalul 12 de Octubre vrea astfel să lase o amprentă permanentă a relației sale cu genialul cercetător.
Francisco Tello, care s-a dedicat mai ales biopsiei și diagnosticului patologic, a fost bunicul lui Francisco Javier Martínez Tello, fost șef al Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului. José Luis Rodríguez Peralto, actualul șef al serviciului, explică că „Cajal a încercat să dezvolte tot ce ține de sistemul nervos central în diferitele sale aspecte și unul dintre aspectele importante atât ale sistemului nervos central, cât și ale studiului microscopic a fost histopatologia, anatomia patologică. . Cajal a fost histolog și patolog, dar a încercat să dezvolte anatomia patologică prin intermediul unuia dintre discipolii săi, Francisco Tello.”
Recunoscut ca unul dintre fondatorii neuroștiinței moderne, Ramón y Cajal a studiat Medicina, s-a specializat în Histologie și Anatomie Patologică și a studiat conexiunile nervoase. Teoria doctrina neuronilor, pentru care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Medicină în 1906, a fost cea mai importantă contribuție a sa în domeniul neuroștiinței. În ea, el a stabilit că neuronii sunt unitatea de bază și funcțională a sistemului nervos.
Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai importanți oameni de știință din istorie, interesul său pentru fotografie și desen s-a reflectat în producția sa științifică, deoarece știa să pună pe hârtie ceea ce vedea la microscop, structuri tridimensionale care ajută la înțelegerea complexitatea structurilor creierului.
Unele dintre aceste desene pot fi văzute în această expoziție care include și litografii, reproduceri de lucrări, printre acestea Dr. Simarro în laboratorul său și Portretul lui Santiago Ramon y Cajalatât de Joaquín Sorolla, cât și obiecte precum o copie a ultimei scrisori pe care Cajal a scris-o înainte de a muri, în care îi răspundea unui coleg de știință dându-i părerea care i s-a cerut asupra unui articol, în ciuda faptului că era deja foarte bolnav, sau fotografii ale diferitelor sale perioade, serigrafii etc…
Rodríguez Peralto explică că „mulțumită lui Cajal, acesta era atunci centrul lumii în investigarea sistemului nervos central. El ne-a lăsat un substrat foarte important despre cum să acționăm în medicină și cum să acționăm în cercetare”.
Pentru a disemina valoarea figurii sale, pe lângă această expoziție, Spitalul 12 de Octubre, prin serviciul său de Anatomie Patologică, intenționează să organizeze cursuri de informare științifică, astfel încât copiii să învețe despre sistemul nervos central și despre cine a fost Ramón y Cajal. precum și câteva conferințe legate de diferite aspecte ale cercetătorului, ale vieții sale și ale învățăturilor sale
Lucrările expuse au fost realizate de Santiago Ramón y Cajal, Camilo Golgi – om de știință care a împărțit cu el Premiul Nobel – și dr. Luis Simarro.
Lucrările aparțin, parțial, Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului 12 de Octubre și parțial companiei culturale Rocaviva Eventos.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre deschide un spațiu de expoziție permanent pe Ramón y Cajal