#Madrid –
Comunitatea Madrid sărbătorește mâine colocviul Tarteso și cărți, unde specialiștii vor vorbi despre evoluția acestei civilizații legendare, grație descoperirilor arheologice din ultimele decenii. Această activitate, care face parte din programul Noaptea cărților, va avea loc la Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie din Alcalá de Henares.
La eveniment vor participa Sebastián Celestino Pérez și Esther Rodríguez González, curatorul și coordonatorul științific al expoziției Ultimele zile ale lui Tartesus, care se află în prezent în Muzeu, și co-directori ai sitului Casas del Turuñuelo (Guareña, Badajoz), unde tocmai a fost prezentată în public descoperirea a cinci sculpturi tartesiene, trei femei și doi bărbați, cu care pentru prima dată Odată puteți vedea o reprezentare a chipului uman din această cultură, ceea ce reprezintă un punct de cotitură în studiul acestei civilizații. Ambii vor fi însoțiți de Manuel Alonso Navarro Espinosa, regizor și scenarist al programului Arqueomanía de la La 2 de TVE.
Colocviul propune o călătorie prin prezența lui Tarteso în cărțile care vorbesc despre cultura sa și care, la rândul lor, reflectă și această evoluție. De la mitul transmis de greci până la cele mai apropiate studii în timp menite să dezvăluie realitatea istorică autentică dezvăluită grație muncii arheologilor.
Tartesso este prima civilizație occidentală menționată în sursele scrise. Grecii au fost cei care i-au introdus numele și, de asemenea, cei care au alimentat mitul și legenda care îl legau de sfârșitul lumii cunoscute și de osteneala lui Hercule. Până la iruperea arheologiei în anii 50 ai secolului trecut, a fost identificat cu un oraș opulent care avea să fie situat între Huelva, Sevilla sau Cádiz. Prima căutare a vizat Doñana, unde arheologii George Bonsor sau Adolf Shulten au căutat-o fără succes.
Cu toate acestea, diferitele săpături, de la Cancho Roano sau Carambolo până la cea mai recentă de la Casas del Turuñuelo, unde tocmai a avut loc extraordinara descoperire a primelor sculpturi tartesiene cu chip uman, au aruncat lumină asupra realității istorice a acestei culturi, un amestec al lumii feniciene și mediteraneene cu tradițiile indigene existente la acea vreme în sud-estul peninsulei.
Figurile feminine descoperite poartă cercei de aur sau cercei cu cerc care pot fi văzute ca o piesă de aur în interior Ultimele zile ale lui Tartesusprima mare expoziție dedicată acestei civilizații din Spania, care poate fi vizitată gratuit până pe 24 septembrie.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid îl face pe Tarteso protagonistul La Noche de los Libros