#Madrid –
Coordonat de Universitatea San Pablo CEU în colaborare cu ISCIII
Spitalul 12 de Octubre a participat la un studiu care arată că gripa, împreună cu pneumonia bacteriană, crește riscul de deces de peste trei ori. Această lucrare, publicată în „Jurnalul Internațional de Boli Infecțioase”, este coordonată de Grupul de Cercetare în Virologie și Imunitate Innăscută al Universității CEU San Pablo (CEU USP), în colaborare cu Unitatea de Imunologie și Transplant a Centrului Național de Microbiologie a Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII) și cu participarea lui Antonio Lalueza, specialist în Medicină Internă, împreună cu Spitalul Gregorio Marañón și Universitatea Internațională din La Rioja.
Cercetarea analizează date de la peste 48.000 de pacienți publicate între 2010 și 2020, din 135 de studii efectuate în 28 de țări, în căutarea principalelor cauze care cresc severitatea gripei. Rezultatele au fost, de asemenea, validate independent folosind platforma TrinetX cu date de la aproape patru milioane de pacienți. Rezultatele indică infecțiile bacteriene pulmonare ca fiind unul dintre cei mai relevanți factori de risc în infecțiile cu virusul gripal.
De asemenea, studiul relevă posibilitatea ca complicațiile bacteriene în cazurile de gripă să fie subdiagnosticate și subliniază necesitatea de a aborda strategii de prevenire, diagnostic și tratament cu antibiotice în cazurile în care există un risc ridicat de complicații asociate infecțiilor gripale.
Impactul infecțiilor bacteriene asociate cu cazurile de gripă poate fi în spatele letalității ridicate a pandemiei din 1918: „Peste 90% dintre autopsiile pulmonare analizate în urma deceselor cauzate de gripă în timpul pandemiei din 1918 au avut o prezență ridicată a bacteriilor, ceea ce ar putea fi asociat cu o letalitate mai mare decât cea cauzată exclusiv de infecția virală”. subliniază autorii. În acest sens, rezultatele sugerează că prevenirea prin vaccinare, împreună cu măsurile de izolare de sănătate publică, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat al infecțiilor bacteriene pentru a preveni eventuala apariție a altor bacterii care sunt din ce în ce mai rezistente la antibiotice, sunt factori cheie în îmbunătățirea prognosticului bolii. pacientii cu infectii gripale.
Actuala criză COVID 19 a evidențiat necesitatea urgentă de a dezvolta noi strategii de îmbunătățire a sistemului nostru de sănătate pentru a identifica și reduce riscurile specifice, mai subliniază cercetătorii. Populația infantilă și vârstnicii sunt grupurile cu cel mai mare risc de apariție a complicațiilor gripei: „Această lucrare încearcă să sublinieze cu valori concrete punctele slabe de care trebuie luate în considerare pentru a face față unei îngrijiri mai bune împotriva gripei”, conchide studiul. autorii.
„Determinanți ai rezultatelor clinice slabe la pacienții cu pneumonie gripală: o revizuire sistematică și meta-analiză”, Jurnalul Internațional de Boli Infecțioase (2023), doi: https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(23)00135-2/fulltext#%20
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre participă la un studiu care arată că gripa, împreună cu pneumonia bacteriană, crește riscul de deces de peste trei ori