#Madrid –
Proiect de doi ani dotat cu 80.000 de euro
Un medic oncolog și cercetător la Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12, dr. Jon Zugazagoitia, a fost câștigătorul Bursei XXIV FERO. Proiectul premiat urmărește să îmbunătățească imunoterapiile împotriva celei mai frecvente tumori, cancerul cu celule non-mici, pentru a crește supraviețuirea pacienților care nu au răspuns încă la aceste terapii. Aceste Granturi sunt una dintre cele mai importante cereri de cercetare translațională, un model bazat pe transmiterea rezultatelor din cercetarea de bază către clinică, care permite pacienților să beneficieze mai rapid de progresele științifice împotriva cancerului.
Prin proiectul său, dr. Zugazagoitia speră să îmbunătățească imunoterapiile bazate pe inhibarea PD-1 împotriva cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC). PD-1 este o proteină găsită pe celulele imune numite celule T. Când se leagă de o altă proteină, PD-L1, practic îi spune celulei T să nu interfereze cu cealaltă celulă. Unele celule canceroase au cantități mari de PD-L1, ceea ce le ajută să evite atacul imunitar.
Cercetatorul de la Spitalul 12 de Octubre se va concentra pe investigarea rolului proteinei OX40L care actioneaza ca un semnal de costimulare pentru celulele T care ataca cancerul. „Propunem livrarea de ARN mesager exogen din OX40L ca o cale posibilă, deoarece credem că aceasta ar putea îmbunătăți răspunsul imun și ar putea crește eficacitatea tratamentelor anti-PD-1”, explică Zugazagoitia.
Cercetările anterioare au arătat că atunci când nivelurile acestei proteine OX40L sunt scăzute în celulele tumorale, pacienții sunt mai puțin probabil să răspundă la imunoterapie, în timp ce nivelurile ridicate sunt capabile să prezică supraviețuirea prelungită după un prim tratament cu pembrolizumab, un anticorp monoclonal antiPD-L1. „Din acest motiv, dorim să evaluăm dacă administrarea de OX40L exogen direct în tumoră ar putea crește nivelurile acestei proteine și astfel să îmbunătățească răspunsul imun”, adaugă cercetătorul.
Pentru a face acest lucru, va folosi mostre de tumori derivate de la pacient, atât linii celulare umane, cât și linii de șoarece, modele de șoarece imunocompetenți și tehnologii de rezoluție spațială și cu o singură celulă. „Mulțumită acestui proiect sperăm să demonstrăm că această strategie poate crește eficacitatea imunoterapiei bazate pe inhibarea PD-1 și poate îmbunătăți supraviețuirea la pacienții cu cancer pulmonar care nu au răspuns adecvat la tratamentele actuale”, conchide el.
Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorul din 12 octombrie câștigă Grantul Fero pentru a îmbunătăți imunoterapiile împotriva cancerului pulmonar și a crește supraviețuirea la pacienții care nu răspund la terapie