#ComisiaEuropeana – Luna mai este asociată de obicei cu bucuria, cu primăvara și cu vara care se apropie. În sfera informațională rusească, luna mai de anul acesta marchează al doilea an de război la scară largă împotriva Ucrainei. Cu un an în urmă, Moscova și-a dat seama că nu avea să-i fie ușor să cucerească Ucraina, după cum a presupus inițial. Bătălia pentru Kiev fusese pierdută în aprilie, iar sancțiunile internaționale și sprijinul pentru Ucraina au început să curgă mai sistematic odată cu prima întâlnire coordonată de SUA la baza Ramstein în 26 aprilie.
Forțele rusești au preferat din ce în ce mai mult luptele de la distanță: artileria, atacurile cu rachete sau bombardamentele aeriene, chiar dacă mass-media de stat și pro-Kremlin a elogiat curajul infanteriei care înfruntă pericolul și înaintează victorioasă. Dacă anunțurile zilnice nesfârșite ale Ministerului Apărării din Rusia care vesteau succesele rusești și pierderile inamicului „ucraineano-nazist” ar fi fost adevărate, armata rusă ar fi ajuns curând la granița vestică a Ucrainei cu Polonia. În lunile următoare, poate pentru a compensa lipsa avansurilor teritoriale reale, „bucuria bombardării” a devenit o trăsătură nelipsită a principalelor dezbateri mediatice din Rusia, în care apelurile la anihilarea asimilabilă genocidului a tot ceea ce este ucrainean înflorise deja la principalele canale mediatice de stat încă din primăvară.
În pofida încercărilor rusești de anihilare, Ucraina a celebrat recent reziliența și solidaritatea societății sale pe durata iernii marcate de teroarea rusească.
Trăiască 1 Mai patriotic!Totul în Rusia este afectat de război, în pofida încercărilor mass-mediei controlate de stat de a nuanța pozitiv ziua de 1 Mai și de a polei realitatea. Acum este vorba despre „patriotism”, o parafrază pentru militarizarea spațiului public și venerarea liderului puternic. Adunările și evenimentele publice de 1 Mai din Rusia au inclus nu doar baloane și flori, ci și numeroase însemne asociate cu celebrările de 9 Mai, Ziua Victoriei: steagul victoriei al Armatei Roșii, precum și panglicile negre și galbene ale Sf. Gheorghe. Mobilizați-vă de 1 Mai!
Vă mulțumim. Felicitări pentru bombardamente!Fidele obiceiului de a bombarda în ocaziile speciale, forțele ruse au lansat în întreaga Ucraină un atac de amploare cu rachete pe 1 mai, dar și pe 27 și 28 aprilie, pentru a răspândi din nou teroare și frică. Au fost vizate în special regiunile din jurul orașelor Nicolaev, Uman, Dnipro și Kiev, cu precădere țintele civile. Trecuse ceva timp de la ultimul atac la scara întregii țări, pe 9 martie, văzut ca un soi de comemorare a zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii (sărbătorită pe scară largă atât în Ucraina, cât și în Rusia). Consultați relatarea noastră recentă cu privire la discursurile legate de bombardamentele cu rachete.
Observați, de asemenea, harta manipulatoare și provocatoare a Ucrainei prezentată la televiziuni, care pretinde că Federația Rusă s-a extins de-a lungul coastei Mării Negre și dincolo de râul Dnipro.
Ministerul Apărării din Rusia a dat de știre, ca întotdeauna, că cele mai recente atacuri cu rachete au fost „direct la țintă”. De asemenea, canalele mediatice de stat au anunțat triumfalist că bombardamentele „[au lovit] strict ținte militare”. Cu toate acestea, camerele telefoanelor mobile au transmis instant imagini din zonele reale afectate. Publicul mondial este din ce în ce mai greu de convins că blocurile rezidențiale înalte, locurile de joacă ale copiilor și casele obișnuite cu pensionari reprezintă „ținte militare importante”. Potrivit informațiilor locale din raionul Pavlohrad, au fost lovite 19 blocuri rezidențiale înalte, 25 de case și o clădire industrială. Pe 28 aprilie, 23 de civili au fost uciși în Umam atunci când o rachetă a lovit un bloc înalt de locuințe. Bilanțul deceselor înregistrate în urma atacurilor este încă în creștere.
Numai o minte bolnavă, care ignoră legile de bază ale războiului, ar considera toți civilii ucraineni și locuințele lor ca fiind parte a apărării Ucrainei și ținte „legitime”. În timp ce liderii ruși se laudă cu „armele moderne cu ghidare precisă”, adevărul este că întreaga Ucraină a devenit o țintă nediscriminatorie a Moscovei.
Sunt bombardamentele populare?Adevărul oribil este că această țintire a civililor nu este întâmplătoare, ci așa a fost concepută. Până acum, soldații ruși, factorii decizionali și susținătorii lor, precum și întregul lanț de comandă ar trebui să aibă toate informațiile necesare pentru a evita lovirea civililor și a infrastructurii civile. În pofida cenzurii și a restricțiilor, Telegram, YouTube, RuTube, VKontakte, TikTok etc. comunică toate informații. După mai mult de 14 luni de război total, cu imagini și relatări din belșug, nu lipsa informațiilor îi determină pe liderii militari ruși și pe soldați să vizeze civili.
Într-un studiu recent al institutului internațional de sondare a opiniei publice Gallup, se observă că aprobarea internațională a Rusiei s-a deteriorat substanțial. Nu toată lumea crede minciunile despre „țintele militare legitime”. Mai târziu, vom analiza mai amănunțit modul în care campaniile internaționale de dezinformare modelează percepțiile din alte țări. În Rusia, discursul Kremlinului pare să se bucure în continuare de o popularitate semnificativă, cel puțin potrivit studiilor recente efectuate de respectatul centru sociologic rus independent Levada. Potrivit Centrului, peste 70 % dintre respondenți susțin parțial sau pe deplin războiul, o cifră care s-a menținut constantă din februarie 2022 până acum.
Occidentul înarmează Ucraina, astfel că trebuie să aducem paceaDeși poate părea repetitiv, Kremlinul continuă să afirme că „Kievul a început războiul, astfel că Rusia trebuie să aducă pacea”. Ca întotdeauna, Rusia spune că Occidentul este mâna sinistră din spatele acțiunilor Kievului. Imaginile din Ucraina arată ce se înțelege prin „pace” sau „denazificare”: distrugeri și crime generalizate.
Încălzirea pentru 9 Mai: la ce să ne așteptămVolumul retoricii Kremlinului la televiziunile de stat este amplificat, la fel ca în acest exemplu: Occidentul poartă un război împotriva Rusiei și Ucraina este folosită doar ca un ciocan.
Anul trecut, v-am prezentat o avanpremieră a evenimentelor din 9 mai, care s-au dovedit a fi conforme cu manualul Kremlinului. Anul acesta, pregătiți-vă de un cocktail toxic de lecții de istorie distorsionate și inversate și atacuri verbale ale lui Putin împotriva Occidentului, însoțite de amenințarea aproape apocaliptică cu războiul nuclear.
Chiar dacă șase regiuni rusești situate în apropierea graniței cu Ucraina au anulat paradele, ne așteptăm ca pe străzile din jurul Pieței Roșii din Moscova să defileze vehicule supradimensionate destinate transportului de rachete balistice și de alte tipuri. Cerul de deasupra Moscovei va fi brăzdat, probabil, de avioane militare. Vorbitorii vor proclama cu patos exagerat invincibilitatea și imortalitatea Rusiei istorice și vor trasa o linie istorică dreaptă de la Stalingrad până la Sevastopol și tranșeele de astăzi. Canalele mediatice vor compara, probabil, războiul urban și distrugerile colosale provocate de artilerie în Bahmut cu cele din Berlin din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Un „Z” uriaș acoperă deja clădirile din Moscova.
Vor fi puțini oaspeți internaționali de nivel înalt. Kremlinul este mai îngrijorat de această situație decât este dispus să recunoască public, deoarece ilustrează gradul de izolare a Rusiei. Pentru public însă, mesajul poate fi distorsionat: „Aceasta este celebrarea noastră, a Rusiei, și nu ne pasă de străini.”
Nu totul va fi glorios. Războiul atroce din Ucraina nu a adus victoria sperată, iar numărul mare de victime este o problemă majoră. Singura cale înainte este folosirea un tertip vechi: ne apărăm Patria! Războiul este unul existențial, este vorba despre supraviețuirea Rusiei! Oamenii care nu pot sau nu doresc să fie de acord sunt eliminați sau primesc pedepse aspre cu închisoarea, așa cum s-a întâmplat și cu Vladimir Kara-Murza. Acesta fost condamnat recent la 25 de ani de închisoare exact pentru criticarea războiului, mai mult decât condamnările similare la închisoare din epoca sovietică.
Sursa: „Direct la țintă” – dar care țintă? | via EUvsDisinfo