Vicepreședintele participă la cel de-al doilea forum social de la Porto, moștenitor al Summitului social care a avut loc acolo în 2021 Díaz a prezentat, împreună cu Belgia, inițiative inovatoare pentru a avansa într-o Europă cu mai multă justiție socială Ministrul a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său belgian Pierre-Yves Dermagne În întâlnirea sa cu comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale, Nicolas Schmit, Díaz a analizat agenda europeană Al doilea vicepreședinte și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a participat astăzi la Forumul Social Porto, la doi ani după ce orașul portughez a găzduit Summitul Social care a consolidat angajamentul Uniunii Europene (UE) de a acorda prioritate oamenilor în procesul de redresare socială și economică după pandemia de Covid.

Odată cu impulsul acelui summit, a fost aprobat Planul de acțiuni al Pilonului European al Drepturilor Sociale, care stabilește 20 de principii și drepturi esențiale pentru piețele muncii și sisteme de prevenire socială echitabile și care continuă să se concretizeze în acțiuni și reglementări concrete în beneficiul a cetățenilor UE, precum directiva privind salariul minim sau cea privind prezența echilibrată a femeilor în consiliul de administrație al companiilor, printre altele.

Modelul social, cea mai bună Europa

„Modelul social este cel mai bun semn distinctiv al Europei din lume și este cea mai bună dintre contribuțiile noastre la ordinea internațională”, a susținut vicepreședintele Díaz la forum. Ministrul Muncii l-a amintit pe istoricul Alan Milward, care a evidențiat impactul investițiilor sale în justiția socială și nu forța sa militară drept una dintre cele mai mari realizări ale unei Europe unite.

De asemenea, a evidențiat și câteva dintre principalele lecții pe care le-a lăsat pandemia: managementul eficient, unirea forțelor și resurselor cu partenerii europeni și toate acestea fără a degrada drepturile sociale așa cum au făcut-o cu gestionarea „dezastruoasă” a crizei financiare din 2008. .

„Acum trebuie să aprofundăm această abordare socială și solidară și să evităm tentația de a face pași înapoi, ceea ce ar fi letal pentru viitorul Uniunii și al majorităților sale sociale”, a subliniat Díaz, în discursul său, care a insistat asupra necesității generarea de alianțe între țările partenere ale UE pentru a consolida toate aceste realizări sociale. „Avansăm către o Europă mai socială și avem nevoie de alianțe largi”, a asigurat el.

Fără hârtie cu Belgia

Acest scop este ceea ce îl unește și pe vicepreședintele belgian și ministrul Muncii și Economiei, Pierre-Yves Dermagne, cu vicepreședintele Díaz, care a prezentat astăzi un „non-paper” (declarație politică) pentru a promova o agendă socială solidă, cu opinii care nu doar la următoarea președinție a Consiliului Uniunii de către Spania în a doua jumătate a acestui an, dar și pentru a marca calea noii etape care se va deschide în 2024 după alegerile europene din mai, care va duce la un nou Parlament. Uniunea Europeană și o nouă Comisie.

Documentul se angajează să reformeze tratatele pentru reînnoirea și protejarea agendei sociale europene, precum și să continue să precizeze principiile Pilonului european al drepturilor sociale și ca acesta să servească drept bază pentru o nouă „Cartă a drepturilor muncii ale lucrătorilor”. , care ar fi convenit cu dialogul social.

„În acest nou Forum de la Porto avem datoria să reînnoim agenda socială europeană. Nu putem face pași înapoi”, a spus Díaz, care a discutat despre asta în cadrul întâlnirii bilaterale pe care a avut-o cu Dermagne.

O alta dintre problemele abordate este progresul Cadrului de Convergenta Sociala, mecanismul promovat de ambele tari pentru depistarea eventualelor dezechilibre sociale si care este studiat in UE pentru implementarea lui.

„Uniunea Europeană avansează atunci când Europa socială o face”, a subliniat Díaz în întâlnirea sa cu Dermagne.

Întâlnire cu comisarul pentru ocuparea forței de muncă Schmit

Cadrul de convergență socială și perspectivele aprobării sale viitoare de către autoritățile europene a fost unul dintre subiectele întâlnirii bilaterale pe care vicepreședintele a susținut-o cu comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale, Nicolas Schmit.

De asemenea, ambii au abordat chestiunile care vor fi prioritare în timpul președinției spaniole a Consiliului UE și directivele de muncă care sunt în curs de negociere, precum Lucrarea pe platformele digitale sau un acord privind munca la distanță și dreptul la deconectare.

„Succesul Președinției spaniole a UE va depinde de capacitatea noastră de a ne îndrepta către acea Europă socială la care a visat Altiero Spinelli și care a început să se întrezărească în gestionarea pandemiei după eșecul neoliberal”, a insistat ministrul în cadrul ședinței. .

Întâlnire cu ministrul sloven al Muncii

Runda de întâlniri bilaterale se încheie duminică aceasta cu viceprim-ministrul și ministrul Muncii, Familiei, Afacerilor Sociale și Egalității din Slovenia, Luka Mesec, căruia vicepreședintele îi va mulțumi pentru sprijinul acordat în aprobarea, la cererea Spaniei, a prima rezoluție a Adunării Generale a ONU privind economia socială.

Díaz și Mesek intenționează să abordeze problemele care vor conduce președinția spaniolă a UE și provocările pe care le așteaptă pentru a consolida progresul unei Europe mai sociale și mai juste.

Vicepreședintele va căuta sprijinul Sloveniei pentru Cadrul de Convergență Socială, așa cum a făcut și în conversația purtată cu omologul său portughez Ana Mendes Godinho, înainte de a începe călătoria de întoarcere la Madrid.


Sursa: Yolanda Díaz: „Modelul social este cel mai bun semn distinctiv al Europei din lume”