#ComisiaEuropeana – Ei au convenit asupra importanței unei cooperări continue și puternice în ceea ce privește chestiunile legate de tineret și sport, un aspect care este din ce în ce mai important având în vedere războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele devastatoare ale acestuia asupra vieților a milioane de tineri ucraineni și asupra sectorului sportiv al țării. De asemenea, aceștia au convenit să lucreze în continuare la agenda de politici comune UE-Ucraina pentru tineret și sport.
Următoarele puncte sunt rezultate concrete ale reuniunii de astăzi:
Comisia a decis să deschidă, începând din 2024, acțiunile de consolidare a capacităților pentru tineret și sport în cadrul programului Erasmus+ pentru țările Parteneriatului estic. Acest lucru va permite organizațiilor ucrainene să participe la proiecte de cooperare internațională în țările participante la programul Erasmus+ în domeniile tineretului și sportului. Activitățile și politicile relevante vor putea solicita sprijin pentru proiecte care promovează valori comune, bunăstarea persoanelor și dezvoltarea unor comunități mai coezive.Pentru a facilita cooperarea consolidată în cadrul programului Erasmus+ între organizațiile sportive din Ucraina și din statele membre ale UE, ar putea fi organizate seminare online anuale. Comisia Europeană și Ministerul Tineretului și Sportului din Ucraina au organizat deja un webinar pilot la 7 aprilie 2023.Corpul european de solidaritate oferă activități de voluntariat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani care sunt rezidenți legali în UE și în țările partenere, inclusiv Ucraina. În 2023, programul cuprinde deja proiecte care oferă ajutor și asistență celor a căror viață a fost perturbată de războiul din Rusia. Comisia a decis să continue aceste oportunități de voluntariat în 2024.În cadrul programului regional EU4Youth, UE sprijină tinerii, precum și sectorul tineretului din Ucraina, în domeniul ocupării forței de muncă și al antreprenoriatului. O nouă etapă a acestui program a fost lansată în aprilie 2023, axată pe implicarea și responsabilizarea tinerilor.Acest lucru survine în contextul vizitei vicepreședintelui Schinas la Kiev, unde acesta a semnat un acord de cooperare în domeniul educației cu Ministerul Educației și Științei din Ucraina.
Context Uniunea Europeană și Ucraina au o cooperare strânsă și de lungă durată în domeniul tineretului și sportului în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina semnat la 21 martie 2014.
De la începutul războiului din Rusia, Comisia Europeană și-a demonstrat solidaritatea cu Ucraina și a consolidat sprijinul și cooperarea, inclusiv prin intermediul programului Erasmus+. Bugetul pentru programul anual de lucru al programului pentru 2023 a fost majorat cu 100 de milioane EUR pentru a sprijini persoanele afectate de război, iar UE s-a asigurat că sunt oferite oportunități flexibile tinerilor, precum și lucrătorilor de tineret și personalului organizațiilor ucrainene active în domeniul tineretului, educației și formării.
Informații privind drepturile și opțiunile de sprijin în UE pentru tinerii care vin din Ucraina sunt disponibile online pe Portalul european pentru tineret.
În domeniul sportului, Comisia Europeană a creat, în 2022, un premiu intitulat „Sport pentru pace”, ca parte a Premiilor UE pentru sport BeInclusive, care onorează proiecte ce utilizează sportul ca mijloc de promovare a păcii și a valorilor europene. Decernat pentru prima dată în 2023, Premiul „Sport pentru pace” a fost decernat de Andriy Chesnokov, ministrul adjunct al tineretului și sportului din Ucraina pentru integrare europeană, proiectului intitulat Youth Line from Portugal, care îi ajută pe refugiații care au fugit din calea războiului din Rusia să își construiască o nouă viață prin consolidarea comunității și prin activități sportive.