#Spania – Ministrul Sănătății, José Miñones, a anunțat intenția Spaniei de a se alătura Alianței Mondiale de Acțiuni UNAIDS pentru eliminarea tuturor formelor de stigmatizare și discriminare legate de HIV. În acest fel, va fi a doua țară din UE care va adera, după Luxemburg. Acest lucru a fost declarat în urma întâlnirii pe care a avut-o cu directiva Coordonatorului de Stat pentru HIV/SIDA (CESIDA) și cu șefii delegației Programului Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS).
În acest sens, ministrul a subliniat că eliminarea stigmatizării și discriminării asociate cu HIV va fi o prioritate politică în timpul Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. Intenția Ministerului este de a oficializa intrarea în această alianță cu directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.
Miñones a mai susținut că „Spania este o țară plurală, deschisă, tolerantă și mândră, indiferent de cine este”.
„Va fi o mare oportunitate pentru Spania de a-și arăta angajamentul, nu numai în lupta împotriva HIV, ci și de a recunoaște și a aduce un omagiu tuturor acelor oameni care timp de decenii au fost reduși la tăcere, blamați și stigmatizați pentru că au HIV”, a spus el. spuse.adăugă ministrul.
Divizia de combatere a HIV, ITS, hepatite virale și tuberculoză a Ministerului SănătățiiMinisterul Sănătății elaborează Planul strategic pentru prevenirea și controlul HIV și a altor ITS 2021-2030 cu obiectivul de a elimina HIV ca problemă de sănătate publică în 2030. Spania a reușit deja să depășească obiectivul de 90-90-90;
Până în 2020, 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își cunosc statutul HIVPână în 2020, 90% dintre persoanele diagnosticate cu HIV primesc terapie antiretrovialăPână în 2020, 90% dintre persoanele care primesc terapie antiretrovială sunt suprimate virusologicUNAIDS stabilește obiectivul 95-95-95 în acești trei parametri pentru anul 2030 și zero discriminare. Conform celor mai recente date publicate de Institutul de Sănătate Carlos III în coordonare cu Ministerul Sănătății, în 2021/2022, 92,5% dintre persoanele care trăiesc cu HIV în Spania și-ar cunoaște diagnosticul de infecție, 96,6% primesc tratament antiretroviral și 90,4% au incarcatura virala suprimata. În plus, progresul Pactului social pentru nediscriminare și pentru tratament egal ne apropie de obiectivul zero discriminare.
Având în vedere aceste date, ministrul a mulțumit și felicitat tuturor lucrătorilor Direcției de Control HIV, ITS, Hepatite Virale și Tuberculozei din cadrul Ministerului Sănătății, precum și tuturor ONG-urilor și entităților, precum CESIDA, care au petrecut ani de zile în lupta pentru eradicarea HIV și SIDA și stigmatizarea. „Divizia de control HIV, ITS, hepatită virală și tuberculoză din Ministerul Sănătății din Ministerul Sănătății face o muncă lăudabilă în prevenirea HIV”, a subliniat Miñones.
Undetectable = netransmisibilMinistrul a influențat și un alt mesaj: „Nedetectabil = netransmisibil”. Cu acest motto, UNAIDS comunică populației că dovezile științifice arată că persoanele care trăiesc cu HIV cu o încărcătură virală nedetectabilă nu pot transmite HIV prin actul sexual.
Întâlnirea a avut loc la sediul CESIDA și Julia del Amo, directorul Direcției HIV, ITS, Controlul Hepatitei Virale și Tuberculozei din Ministerul Sănătății; Reyes Velayos, președintele CESIDA; Oliver Marcos, vocal; și Nuria Gatell, psiholog de la asociație. Christine Stegling, director executiv adjunct al Diviziei de politici, advocacy și cunoștințe a UNAIDS, Umunyana Rugege, director pentru drepturile omului al UNAIDS și Charlotta Bauer, consultant UNAIDS, au intervenit și ele online.
Ministrul Sănătății, José Miñones, se întâlnește cu conducerea Coordonatorului de Stat pentru HIV/SIDA (CESIDA) și cu șefii delegației Programului Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS).
Etichete: ONU Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones susține că Spania se va alătura Alianței globale UNAIDS pentru a elimina toate formele de discriminare legată de HIV