Vicepreședintele a anunțat decizia Consiliului de a extinde ratificarea Convenției OIM 190 la întreaga Uniune Europeană. El a prezentat cele trei priorități ale departamentului său pe parcursul semestrului european: dialog social, muncă decentă și economie socială. Ministrul speră să anunțe primul acord major privind munca la distanță și deconectarea digitală realizat cu dialogul social la nivel european: primul în mai bine de 13 ani Díaz a anunțat că Consiliul va adopta concluzii privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă în timpul întâlnirii care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie la Toledo. În plus, Consiliul EPSCO va adopta concluzii privind democrația la locul de muncă și negocierile colective ecologice în cadrul reuniunii la nivel înalt care va avea loc la Santiago de Compostela pe 21 și 22 septembrie. „Viitorul UE depinde de faptul că Europa poate proteja oamenii”, a spus Díaz. Al doilea vicepreședinte și ministru interimar al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a pledat astăzi în fața Parlamentului European de la Bruxelles pentru extinderea ratificării Convenției 190 privind violența și hărțuirea Organizației Internaționale a Muncii (OIM) la 27 de țări care alcătuiesc Uniunea Europeană, precum și recuperarea acordurilor cu dialog social în întreaga UE.
Acest lucru a declarat ministrul interimar în prezentarea programului Ministerului Muncii și Economiei Sociale în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene în fața Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale a Parlamentului European.
Dialog social, muncă decentă și economie socială
Diaz a explicat necesitatea de a continua să se aprofundeze în
reconfigurarea democratică și socială a proiectului european de la locul de muncă, promovând dialogul social, munca decentă și economia socială, cele trei priorități că departamentul pe care îl conduce a fost stabilit pentru președinția europeană.
Slujbă decentă
În sfera muncii decente se încadrează Decizia Consiliului al UE care urmează să fie adoptat viitorul 18 septembrie și? va permite statelor membre UE să ratifice Convenția 190 a OIMceva ce Spania a făcut deja în 2022.
În același timp, vom căuta să avansăm Directiva pentru lucrul pe platforme digitale și pentru protecție împotriva plumbului și a diizocianaților. Vicepreședintele interimar a cerut să se concentreze eforturile de negociere pe clasificarea corectă a persoanelor care lucrează pe platforme digitale, pe garantarea dreptului la transparență algoritmică și, în acest fel, să se poată pune capăt situațiilor de abuz sub formă de fals sine. -ocuparea forței de muncă. , așa cum subliniază în mod repetat tribunalele din Europa. „În această directivă ne jucăm la cum ne dorim să fie viitorul muncii în Europa”, a insistat Díaz, care s-a întâlnit înainte de apariția sa cu raportorul Directivei privind munca pe platformă, europarlamentarul Elisabetta Gualmini.
În concordanță cu munca decentă există și dezbaterea asupra relației dintre nesiguranța locului de muncă și sănătatea mintală. „Este de datoria noastră să spunem cu voce tare și clar că pandemia de stres și anxietate nu poate fi pusă pe seama creierului defect, ci mai degrabă trebuie legată de condițiile de muncă incompatibile cu viața”, a explicat ministrul interimar, care a anunțat și că Sfatul va adopta concluzii privind sănătatea mintală și insecuritatea locului de muncă în cadrul întâlnirii care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie la Toledo.
Díaz a amintit că în ultimii ani a participat activ la realizarea inițiativelor precum Directivele privind salariul minim, transparența salarială și prezența echilibrată în consiliile de administrație.
„Este important ca cetățenii europeni și spanioli să știe că se realizează lucruri importante. Acum un deceniu, în era austerității, părea imposibil să existe o directivă privind salariile minime decente. Astăzi există un cadru juridic comun care favorizează majorările salariale într-o treime din statele membre și afectează peste 25 de milioane de lucrători, în special femei”, a explicat vicepreședintele interimar, care a amintit că în Spania au fost 18 acorduri majore cu dialog social, convenite asupra pozitii la sindicate si angajatori. Provocarea de acum, a insistat ministrul, „este face dialogul social semnul distinctiv al Europei.”
Dialogul social
Pentru a continua să meargă în această direcție, Díaz are încredere că negocierile partenerilor sociali europeni privind munca la distanță și dreptul la deconectare pot fi încheiate cu ceea ce ar fi primul acord european major rezultat din dialogul social în mai bine de 13 ani.
Pentru a avansa în acest domeniu, pe parcursul acestui semestru se vor dezbate democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică. „Lucrătorii europeni au dreptul de a participa la deciziile care le afectează viața de zi cu zi. Nu numai atât: știm și că atunci când lucrătorii își extind drepturile de participare, ei îmbunătățesc și productivitatea, inovația și organizarea muncii”, a insistat Díaz.
De asemenea, urmărește să implice partenerii sociali în transformarea ecologică atât de necesară și este de așteptat ca Consiliul EPSCO să adopte concluzii privind democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică în cadrul reuniunii la nivel înalt care va avea loc la Santiago de Compostela privind 21 și 22 septembrie.
Economia socială
Modelul productiv propus de Economia Socială, a treia prioritate a președinției, îmbină justiția socială și cea climatică. Acest mod diferit de a genera locuri de muncă și activitate economică are deja peste 42.000 de companii în Spania și reprezintă aproximativ 10% din PIB.
Pentru a continua dezvoltarea acestui model economic și pentru a putea profita de întregul său potențial, Díaz va promova prima Recomandare a Consiliului privind condițiile-cadru pentru dezvoltarea economiei sociale pentru consolidarea unui sector, care generează în prezent peste două milioane de locuri de muncă. doar în Spania.
Pentru șeful interimar al Muncii, încurajarea acestui mod de înțelegere a managementului economic înseamnă a urma calea care a fost preconizată în managementul solidar al pandemiei. „Viitorul UE depinde de faptul că Europa poate proteja oamenii”, a subliniat Díaz.
„Facem parte dintr-o Europă care vrea să meargă înainte, iar mesajul principal al președinției noastre este că în vremuri de incertitudine este cel mai logic să pariem pe ceea ce știm că funcționează”, a încheiat vicepreședintele interimar în discursul său. care a început ziua.întâlnirea cu președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Politici Sociale din Parlamentul European, Dragoș Pîslaru, și o încheie prin întâlnirea cu președintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Terry Reintke.