#Spania – Miniștrii Culturii din Uniunea Europeană au aprobat în cadrul Reuniunii Informale a Miniștrilor (RIM) ai Culturii „Declarația de la Cáceres”, promovată de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene. Documentul include angajamentul unanim al celor 27 de state membre că „cultura este considerată de acum înainte un bun public esențial și un bun public global la cel mai înalt nivel politic”.
În discursul său, ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, gazda întâlnirii, a afirmat că „cultura întărește Uniunea Europeană”. În conformitate cu declarația, rezultatul primei dezbateri a RIM, intitulată „Cultura ca bun public esențial, ca bun public global”, Iceta a afirmat că „ne dorim ca cultura să aibă cea mai mare considerație posibilă în plan regional și de stat. politici, precum și în politicile Uniunii Europene”. Și a încheiat insistând că „cultura este crucială pentru construirea de societăți și cetățenie mai bune și pentru protejarea democrațiilor noastre”.
Astfel, din Cáceres, oraș din Patrimoniul Mondial, Consiliul Uniunii Europene și-a pecetluit angajamentul comun de a „lucra pentru a se asigura că cultura este un element crucial al politicilor în favoarea unor societăți pașnice, juste și egalitare. Pentru că cultura joacă un rol esențial. în construcția societăților democratice și în dezvoltarea personală a cetățenilor: cultura este esențială pentru realizarea unor societăți mai sănătoase, drepte, critice, libere, tolerante, integratoare și egalitare”, după cum exprimă textul declarației.
Textul include scopul de a „lucra astfel încât cultura să fie recunoscută în sine ca un nou obiectiv de dezvoltare durabilă”. De altfel, Comisia Europeană a evidențiat dimensiunea culturală importantă a dezvoltării durabile, cu angajamentul de a folosi aceasta pentru a contribui la implementarea Agendei 2030. Astfel, acțiunea politică și cooperarea Uniunii Europene în acest domeniu se concentrează pe valorificarea puterii cultura și diversitatea culturală pentru coeziunea socială și bunăstarea prin aspectele deja contemplate în Planul de lucru al UE pentru cultură pentru perioada 2023-2026. Prin urmare, „Declarația de la Cáceres” reprezintă un pas înainte pentru a include în cele din urmă Cultura ca cea de-a 18-a dezvoltare durabilă. Obiectiv în Agenda post-2030.
În acest fel, Președinția spaniolă a Consiliului UE a reușit să reunească toate țările Uniunii Europene în jurul unui discurs și unei strategii astfel încât cultura să fie o adevărată politică de stat, atestându-și rolul de element indispensabil atât pentru dezvoltarea personală a unui cetățean liber, critic, tolerant și eterogen în diversitatea sa, precum și pentru creșterea economică a țărilor care continuă să fie reper internațional, inclusiv în raport cu domeniile artistice și creative. Intenția este ca Europa să-și asume și să susțină conducerea globală în activități care urmăresc să garanteze accesul universal la cultură, indiferent de circumstanțele geografice, politice, lingvistice, educaționale sau de moștenirea culturală a fiecărui individ.
De asemenea, în declarația sa, „Declarația de la Cáceres” conține o condamnare „necalificată” a „agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, a poporului său și a identității sale culturale”.
Managementul durabil al patrimoniului culturalA doua dezbatere ridicată în timpul RIM de la Cáceres, care a inclus 29 de delegații -cele din toate statele membre, pe lângă cele de la Comisia Europeană și Secretariatul General al Consiliului UE-, a tratat necesitatea promovării la nivel european gestionarea durabilă a patrimoniului cultural, accesul universal al acestuia și rolul său de structurare a teritoriului. Potrivit ministrului, „ne oferă o oportunitate unică de adaptare și consolidare a patrimoniului cultural, cu o interacțiune echilibrată a nivelurilor social, de mediu și economic”.
În acest cadru, Spania a împărtășit delegațiilor „Cartea verde pentru managementul durabil al patrimoniului”, publicată recent, care abordează legătura dintre patrimoniu și societate și dezvoltarea durabilă. După cum a explicat Iceta, „este un document viu, cu scopul de a îmbunătăți și actualiza permanent, care încorporează bune practici. Avem încredere că va fi un instrument util pentru toți administratorii noștri de avere”. În această dezbatere, s-a făcut referire și la „Peisajele culturale” ca spații de memorie care favorizează sentimentul de rădăcini în diferite teritorii și reflectă baza fizică a moștenirii lor imateriale. Spania, de exemplu, are peste 100 de peisaje culturale, inclusiv mai multe situri declarate Patrimoniu Mondial de UNESCO.
CaceresAlegerea Cáceres ca sediu al acestui RIM a avut un dublu obiectiv. Prima, reflectarea că cultura este coloana vertebrală a teritoriului, cu capacitatea de a ajunge în fiecare colț. Al doilea, voința Guvernului Spaniei de a descentraliza și diversifica evenimentele programate pentru Președinția Consiliului UE.
Pe langa intalnirile si dezbaterile programate pentru aceasta intalnire, delegatiile ministeriale ale statelor membre au avut ocazia sa cunoasca orasul Extremaduran. Fondată de romani, păstrează vestigii ale diverselor culturi care l-au populat de-a lungul timpului, orașul său vechi fiind un amestec de stil gotic și renascentist, cu străzi medievale pietruite care găzduiesc manifestări ale celor trei culturi: creștină, musulmană și evreiască. , precum și case și palate fortificate. Este înconjurat de un zid maur din secolul al XII-lea și are aproximativ 30 de turnuri. Această singularitate monumentală a determinat UNESCO să-l declare oraș în Patrimoniul Mondial în 1986. În timpul șederii lor, delegațiile țării au vizitat și Muzeul de Artă Contemporană Helga de Alvear.
Ministrul interimar al Culturii și Sportului, Miquel Iceta, prezidează Reuniunea Informală a Miniștrilor Culturii de la Cáceres.
Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Miniștrii Culturii din UE aprobă „Declarația de la Cáceres” la Reuniunea Informală a Miniștrilor Culturii