#Madrid –

Comunitatea Madrid a prezentat astăzi premiile anuale pentru cele mai bune mieri locale la categoriile de lumină, chihlimbar și întuneric. Aproximativ treizeci de apicultori au participat la concurs cu diferite soiuri culese în aria geografică a Madridului.

Executivul regional continuă să promoveze un sector de mare importanță în regiune care are în total 13.682 de stupi răspândiți în 114 municipii, rezultând o producție anuală de 220 de tone din acest produs cu caracter propriu. Din această sumă, 50% este pentru autoconsum, iar cealaltă jumătate, 15%, pentru vânzări locale, adică doar 35% se vinde en-gros.

Din 2021, Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor a alocat 385.000 de euro pentru Planul Național Apicol și pentru îmbunătățirea biodiversității pentru polenizarea câmpurilor și adoptarea metodelor ecologice în practica apicultură.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Centrul de Inovare Gastronomică al capitalei, organizată de Asociația Apicultorilor din Comunitatea Madrid (APISCAM) și cu un juriu format din Panelul Oficial al Degustătorilor de Miere din Spania. Acești experți au folosit ca criterii de evaluare caracteristicile organoleptice (aspect vizual, aromă și gust) și, ca referință obiectivă, o analiză de umiditate efectuată cu un refractometru.

Astfel, la categoria Clear Honey, premiul I a revenit lui Ángel Gismeno Pérez (Los Santos de la Humosa), iar al doilea lui Ángel Laborda (Pezuela de las Torres); La Miel Ámbar, Francisco Bustamante (Nuevo Baztán) și Víctor Oliva (Navalagamella) s-au remarcat pe primul și, respectiv, pe al doilea. La fel, la secțiunea Dark Honey, Luis Antonio Palomino (Montejo de la Sierra) a primit premiul I și Luis Espinosa (Alameda del Valle), al doilea.

La finalul evenimentului și, printr-o degustare pregătită de bucătarul Juan Pozuelo, actualul ambasador al Produsului Certificat de Marca M cu Garanția Alimentară Madrid, a fost posibil să se aprecieze bogăția, varietatea și diferitele caracteristici oferite de degustarea a trei tapas.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid premiază cele mai bune mieri din regiune alese dintre 30 de soiuri