#Madrid –
Peste 200 de persoane au participat la Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Spitalul Universitar Public Puerta de Hierro Majadahonda a inaugurat o nouă zonă de stimulare funcțională pentru pacienții din Unitatea de Ortogeriatrie, în cadrul sărbătoririi Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, care este comemorată în fiecare 1 octombrie. Acest nou spațiu dispune de aparate de exercițiu fizic pentru a lucra asupra forței musculare și a îmbunătăți situația funcțională a pacienților vârstnici internați în această Unitate, totul cu scopul de a evita deteriorarea funcțională asociată cu spitalizarea și anumite patologii acute pe care acești pacienți le pot suferi, precum și ca evitarea complicaţiilor şi reducerea spitalizării. Spatiul este decorat cu imagini ale fotografului Alex Rota.
Directorul general de coordonare socială și sanitară a Serviciului de Sănătate din Madrid, Carmen González Paz, a inaugurat noua zonă de stimulare funcțională împreună cu directorul general al spitalului, dr. Julio García Pondal; directorul de asistenta medicala, Almudena Santano, si responsabila Serviciului de Geriatrie, dr. Cristina Bermejo.
Inaugurarea a avut loc în cadrul sărbătoririi de către spital, pentru al șaptelea an consecutiv, a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. Ca în fiecare an, au fost organizate diverse activități și ateliere, cu această ocazie menite în primul rând promovarea exercițiului fizic pentru îmbătrânirea activă în rândul persoanelor în vârstă.
Peste 200 de persoane din centrele sociale și de sănătate din zonă, împreună cu zeci de pacienți internați în spital, s-au putut bucura de conferința susținută de Carlos Soria, un alpinist spaniol în vârstă de 86 de ani, și au participat la alimentație și auto -ateliere de îngrijire.piele, predate de personalul de îngrijire a spitalului, respectiv personalul Clarins.
În plus, profesioniștii din spitale au efectuat o serie de teste pe parcursul dimineții pentru a evalua starea generală de sănătate a celor prezenți, inclusiv măsurarea greutății sau înălțimii, indicele de masă corporală (IMC) și tensiunea arterială, saturația de oxigen, evaluarea forței musculare, viteza de mers și evaluarea atât a indicelui de fragilitate, cât și a stării nutriționale.
În cele din urmă, și în concordanță cu axa centrală a acestei a șaptea ediții a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice din spital, cu importanța exercițiului fizic pentru îmbătrânirea activă, participanții s-au putut bucura de un curs CrossFit Health organizat de Terra CrossFit. Sărbătorirea acestei Zile Internaționale a Persoanelor Vârstnice este, de asemenea, încadrată ca o activitate cheie în cadrul Plan cuprinzător de îngrijire pentru fragilitate și promovarea longevității sănătoase la persoanele în vârstă din Comunitatea Madrid 2022-2025.
Importanța exercițiilor fizice pentru îmbătrânirea activă
Organizația Mondială a Sănătății definește îmbătrânirea activă ca fiind „procesul de promovare și menținere a capacității funcționale care facilitează bunăstarea la bătrânețe”. Pe scurt, această îmbătrânire activă urmărește să optimizeze oportunitățile de bunăstare fizică, socială și psihică cu scopul de a prelungi speranța de viață sănătoasă, productivitatea și calitatea vieții la bătrânețe.
Această idee a fost susținută și de studii care au arătat că pierderea masei musculare și a forței în timpul unui proces de spitalizare de zece zile la un pacient cu vârsta peste 80 de ani este echivalentă cu pierderea masei musculare și a forței care s-ar pierde în zece zile. ani în care nu a solicitat acest venit.1
În această situație, serviciile de Geriatrie și Traumatologie ale Spitalului Puerta de Hierro au creat în 2017 Unitatea de Ortogeriatrie cu scopul de a promova îmbătrânirea sănătoasă, concentrându-se mai ales pe pacienții cu fracturi de șold, una dintre cele mai frecvente patologii invalidante la pacienții în vârstă.
Astfel, încă de la înființarea Unității, s-au dezvoltat diferite strategii menite să promoveze recuperarea funcțională precoce a acestor pacienți, această zonă de stimulare funcțională fiind una dintre cele mai recente inițiative încadrate în această strategie globală de promovare a îmbătrânirii active în rândul vârstnicilor. populatie.. Astfel, pacienții încep recuperarea funcțională după o intervenție de fractură de șold în 24 de ore cu un ergoterapeut, care îi îndrumă în acest proces.
În plus, Unitatea de Ortogeriatrie a Spitalului Puerta de Hierro a realizat un studiu cu pacienții din centru pentru a stabili, prin intermediul brățărilor de activitate, numărul adecvat de pași zilnici pentru pacienții internați cu fractură de șold, întrucât nu este posibil ca aceștia realizează cei 8.000 de pași recomandați de OMS pentru o viață activă. Acest studiu a ajuns la concluzia că idealul este să faci 300 de pași pe zi după externarea din spital pentru o intervenție de acest tip.
1Kortebein P, Symons TB, Ferrando A, et al. Impactul funcțional al 10 zile de repaus la pat la adulții în vârstă sănătoși. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2008;63:1076–1081.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro inaugurează o zonă de stimulare funcțională pentru pacienții Unității de Ortogeriatrie