#Spania – León (Castilia și León)

Aproape toate țările membre ESNA au aderat la declarație, iar mai multe state membre în următoarele zile.

Cea de-a treia întâlnire a ESNA, prezidată de Secretarul de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială al Ministerului Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Carme Artigas, a avut loc la León, înaintea importantei Reuniuni Informale a Miniștrilor Telecomunicațiilor din Uniunea Europeană, care va avea loc luni și marți viitoare în orașul castilio-leonez.

Prin organizarea acestei întâlniri și semnarea declarației, Spania dă un impuls decisiv liderului global al UE în antreprenoriatul tehnologic, cu scopul de a sprijini ecosistemul companiilor inovatoare și de a invita Comisia Europeană să creeze o strategie europeană privind startup-urile și scaleup-urile în timpul său. urmatorul termen.

Declarația European Startup AllianceÎn prezent, Austria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania fac parte din Alianță. Malta și Slovacia sunt așteptate să se alăture în curând.

La reuniunea Alianței au fost prezenți și actori de frunte din ecosistemul antreprenorial, precum ENISA.

Unul dintre cele mai relevante repere ale sesiunii este aprobarea și publicarea declarației „An EU approach to startup-uri și scaleups”, text care reflectă importanța companiilor emergente în ecosistemul de afaceri european și subliniază ideea necesității lansării. o strategie europeană pentru startup-uri și scale-up-uri și să promoveze coordonarea armonizată în Europa în ceea ce privește antreprenoriatul, investițiile și talentul.

Statele membre prezente la eveniment au aderat la declarație, cu scopul de a continua să lucreze în colaborare pentru a construi un ecosistem de inovare și antreprenoriat garantat în Europa care, în plus, crește competitivitatea startup-urilor europene, poziționându-le în fruntea înălțimii. a companiilor emergente din alte zone geografice.

Textul „O abordare UE a startup-urilor și scaleup-urilor” expune relevanța startup-urilor și scaleup-urilor în Europa și include următoarele idei principale;

Principalele idei incluse în declarația de intenție sunt următoarele:

Startup-urile și scaleup-urile sunt fundamentale pentru economia și societatea europeană a viitorului. Uniunea Europeană trebuie să continue să lucreze pentru a oferi oportunități startup-urilor europene – de la faza lor de ideare până la faza de accelerare – astfel încât acestea să poată deveni scaleup-uri competitive la nivel global.Promovarea de către Comisia Europeană a unei strategii UE pentru startup-uri și scale-up-uri. Omogenizarea cadrelor naționale pentru sprijinirea antreprenoriatului tehnologic în UE. Sprijinirea înființării și dezvoltării sandbox-urilor de reglementare în întreaga UE, inclusiv a celor transfrontaliere, pentru a ajuta antreprenorii să respecte reglementările digitale și să încurajeze inovația.Stabilirea de legături cu ecosistemele start-up din regiunile relevante ale lumii, în special, în contextul Alianței Digitale Uniunea Europeană – America Latină și Caraibe (ALC).Diferența de gen și finanțareÎn plus, declarația subliniază importanța potențialului Strategiei UE pentru antreprenori tehnologici de a aborda decalajul de gen, în legătură cu:

Evitați părtinirea inconștientă în ceea ce privește accesul la finanțare și identificați și împărtășiți bunele practici, de exemplu prin revizuirea formularelor și proceselor de solicitare din UE.Explorează proiectarea de noi politici publice pentru a introduce stimulente care promovează echilibrul de gen în întreprinderile nou-înființate și în creștere.Textul recunoaște, de asemenea, că finanțarea continuă să fie o provocare pentru antreprenori și sugerează consolidarea inițiativelor precum Inițiativa Campionilor Europeni în Tehnologia (ETCI), promovată de Fondul European de Investiții – FEI. În acest scop, se propune încurajarea dezbaterii pentru găsirea de noi soluții în acest domeniu, cum ar fi creșterea sinergiilor și colaborarea transfrontalieră între fondurile naționale de capital de risc care vizează extinderea în faza de creștere.

În cele din urmă, declarația stabilește relevanța ESNA pentru a se asigura că statele membre avansează în sincronie în conceperea și aplicarea celor mai bune practici în antreprenoriatul tehnologic și inovarea în cadrul competențelor naționale.

Spania, în fruntea europeană în antreprenoriatul tehnologicSpania, pe lângă președinția reuniunii alianței cu ocazia președinției rotative a Consiliului European, a fost unul dintre principalele state care au promovat acest text.

De fapt, declarația este în concordanță cu alte măsuri de sprijinire a antreprenoriatului lansate de Spania, incluse în foaia de parcurs a Agendei Spaniei Digitale, precum aprobarea Legii Startup-urilor în 2022, care include stimulente fiscale importante, eliminarea obstacolelor birocratice și flexibilitatea procedurilor pentru promovarea creării și investițiilor în companii emergente bazate pe tehnologie (startu-uri).

Printre altele, se remarcă și Next Tech Fund sau promovarea antreprenoriatului feminin prin linia de finanțare pentru antreprenorii digitali lansată cu ENISA. Prin această inițiativă, peste 160 de proiecte au fost deja finanțate cu peste 25 de milioane de euro.

Spania este în fruntea europeană în promovarea antreprenoriatului tehnologic și a modernizării tehnologice a economiei datorită reformelor și inițiativelor de pionierat în atragerea de investiții, talent și antreprenoriat inovator.

European Startup Nations Alliance – ESNA European Startup Nations Alliance (ESNA), formată în prezent din Austria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania, sprijină cele 27 de state membre ale UE și Islanda, după ce au semnat Declarația UE privind standardele internaționale pentru startup în martie 2021, s-au angajat să se asigure că startup-urile lor au cele mai bune condiții pentru a crește în toate fazele ciclului lor de viață.

ESNA sprijină eforturile acestor țări de a deveni o „națiune în curs de dezvoltare”. Acesta va face acest lucru prin împărtășirea celor mai bune practici stabilite în UE și sprijin tehnic acordat țărilor pentru a implementa în mod concret schimbările.

ESNA – European Startup Nation Alliance.

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Tot ce trebuie să știi despre Legea Startup: acestea sunt cele mai notabile 10 măsuri Congresul aprobă definitiv Legea Startupului, prima din Europa care susține în mod specific ecosistemul antreprenorial (12.01.2022) Plan de recuperare, transformare și reziliență: Legea startup-urilor Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spania promovează conducerea antreprenoriatului tehnologic în Europa