#Madrid –

GRUPUL „CODE SEPSIS PRINCESA” A FOST UNUL DINTRE PIONIERII ÎN SPANIA

Spitalul Universitar La Princesa, prin grupul său Sepsis Code, a organizat și predat cea de-a IV-a ediție a Cursului de excelență Princesa Sepsis Code, la care au participat un total de 25 de profesioniști din diferite domenii ( Terapie Intensivă, Boli Infecțioase, Microbiologie, Anesteziologie și Situații de urgență) și din diferite zone ale teritoriului spaniol. Obiectivul organizatorilor de curs a fost, printr-o metodologie teoretico-practică și cu cazuri reale, să explice ce înseamnă Codul Sepsis în ceea ce privește rapiditatea, eficiența, organizarea și pachetele de măsuri, precum și importanța implementării sale globale în spitale. Echipa didactică, ca și în edițiile anterioare, a fost formată dintr-un grup multidisciplinar de profesioniști din diferite servicii spitalicești care fac parte din comisia „Codul prințesei sepsis” a acestui spital public din Comunitatea Madrid.

Sepsisul este un răspuns dezordonat al organismului la o infecție bacteriană care poate provoca insuficiența unuia sau mai multor organe vitale, punând viața pacientului în pericol.. Această patologie afectează 50.000 de oameni în Spania în fiecare an, dintre care 17.000 mor, o cifră de 13 ori mai mare decât cei care mor în urma accidentelor rutiere. La fel ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, sepsisul este o afecțiune dependentă de timp. Fiecare oră de întârziere în administrarea corectă a antibioticelor este asociată cu o scădere a supraviețuirii pacientului, precum și cu o creștere a posibilelor sechele.

De la înființarea sa în 2015, grupul „Código Sepsis Princesa”, unul dintre pionierii din Spania, și-a menținut angajamentul de a rezuma dovezile în domeniul sepsisului și de a le transmite prin cursuri de formare pentru experți în Codul Sepsisului, care vizează medici și asistenți de la spital însuși precum și personal din alte centre. Aceste conținuturi sunt cele predate în „Cursul de Excelență în Sepsis” a cărui ediție a IV-a tocmai s-a desfășurat și se desfășoară în colaborare cu Unitatea de Simulare Clinică a Centrului și compania MSD.

Pe langa aspectul de formare, inceperea Codului Sepsisului la Spitalul de la Princesa a insemnat punerea la dispozitia tuturor specialistilor centrului a unui set de instrumente clinice, organizatorice, analitice si microbiologice care, adaugate la pregatirea intensa, au fost imbunatatite. îngrijirea pacienților cu Sepsis.

Instrumente clinice pentru prioritate maximă în îngrijirea acestei patologii

Câteva exemple ale acestor măsuri au fost implementarea în sistemul informatic clinic al Spitalului a unei alerte informatice Sepsis Code, care implică faptul că toți profesioniștii care urmează să îngrijească pacientul respectiv știu din prima clipă că au cea mai mare prioritate pentru îngrijire datorită lor. stare.patologie.

Avansând pe aceeași linie, serviciul de Microbiologie a încorporat instrumente de diagnostic care ajută la îndeplinirea unuia dintre obiectivele principale ale acestui protocol: reducerea timpului de răspuns în oportunitatea tratamentului cu antibiotice într-un posibil caz de Sepsis.

Pentru ca din momentul în care hemocultura unui pacient revine pozitivă pentru Sepsis, laboratorul de Microbiologie poate identifica agenții patogeni care o cauzează în doar 90 de minute și, în plus, oferă studiul sensibilității la antibiotice în mai puțin de 7 ore, cu 28 mai puțin decât cele necesare cu metoda conventionala. Rezultatele acestui studiu sunt imediat transferate medicului responsabil de pacient pentru ca acesta să poată lua deciziile corespunzătoare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa predă cea de-a patra ediție a Cursului de Excelență despre Codul Sepsisului