#Madrid –
Axat pe îngrijirea pacienților cu stomată
Spitalul Príncipe de Asturias, un centru public al Comunităţii Madrid situat în Alcalá de Henares, a organizat, prin intermediul comisiei de îngrijire a pacienţilor ostomizati/nefrostomizaţi, Prima sa Conferinţă privind persoanele ostomizate împreună cu asociaţiile de pacienţi şi de familie. au fost discutate interesul lor, grija lor și principalele lor dificultăți. Mai mult, coincidend cu această zi, centrul a inaugurat cea de-a doua ediție a expoziției „Eroi și eroine”, de data aceasta cu un personaj călător în cadrul instalațiilor sale, în interesul de a arăta cea mai umană latură a modului de depășire a dificultăților.
Conferința desfășurată în Sala de Adunări Dr. Félix Bravo Sanz a Spitalului Príncipe de Asturias a avut o abordare umanistă în comparație cu formatul academic tradițional de expoziție și intervenții. Astfel, primul tabel a constat dintr-o rundă de întrebări la care au răspuns experții medicali și asistenței medicale din cadrul Serviciilor de Chirurgie Generală și Digestivă, Urologie și Terapie Intensivă ale Centrului, precum și de la Centrele de Sănătate Reyes Magos și El Casar. Printre concluziile acestui prim tabel se numără că persoana cu o stomie poate duce o viață normală ca și până acum, și importanța pierderii fricii de această nouă etapă în care este însoțită de profesioniști din domeniul sănătății și îngrijitori.
În cel de-al doilea tabel, Kenlis Alejandra Santana Casanova, asistent medical stomatoterapeut, s-a concentrat pe îngrijirea pielii din jurul zonei stomate și pe importanța designului dispozitivelor, precum și pe ajutoarele necesare și pe modul de evitare a efectelor secundare. atingerea calității vieții.
În acest tabel, rolul fundamental al sfaturilor oferite de personalul expert al Unităților de Terapie Stomac precum Unitatea monografică adica in HUPA. La fel, utilizarea zilnică a unui dispozitiv dintr-o singură piesă nu dăunează pielii și oferă un plus de igienă, rapiditate și adaptabilitate. Instrumentul de măsurare SACS pentru descrierea obiectivă a eventualelor iritații sau răni la nivelul pielii peristomale a fost explicat personalului sanitar, prin exemple practice.
Sub premisa exercițiului fizic, cel de-al treilea tabel al acestei Conferințe a fost elaborat cu participarea activă a pacienților cu stomie. Prin colaborarea lor și mesajele exprimate personal, aceștia au dat o seamă fidelă a posibilităților oferite de Unitatea Spitală, care dispune de personal de înaltă calificare. In concluzie, activitatea fizica incepand de la 150 de minute pe saptamana cu diferite exercitii fizice ajuta sa-ti continui ritmul de viata, revenind devreme la normalitate si ajutand la recuperare, fiind foarte recomandata in cazurile persoanelor cu cancer.
În final, s-a discutat despre rețelele de socializare, cu sfaturi și chei pentru a le aborda în cel mai bun mod posibil. La acest tabel au participat asistenta de la Consultația de Terapie Stomac, Esther Merino, șeful Unității de Comunicare, Javier Hernández, și două dintre cele mai reprezentative asociații: una specifică, Asociația Pacienților Ostomizați din Madrid (AOMA) și alta. una mai generală, Asociația Spaniolă Împotriva Cancerului, care a explicat activitățile pe care le desfășoară pentru a ajuta pacienții și familiile acestora în ceea ce privește îngrijirea.
Directorul de Nursing al Centrului, María Eugenia Pinar, a evidențiat rolul experților zilei, cu profesioniști din mai multe categorii, ceea ce indică faptul că pacientul „nu are nevoie doar de îngrijire într-un singur domeniu, ci trebuie să ne îngrijim o serie de nevoi. . „Lucrul dificil este să te încorporezi pe deplin în viața ta de zi cu zi și pentru asta, toți profesioniștii trebuie să contribuie cu cea mai bună îngrijire posibilă.”
În partea finală a evenimentului, directorul general al HUPA, dr. María Dolores Rubio, a subliniat faptul că Centrul are o echipă consolidată de profesioniști pentru acest tip de îngrijire, care nu este disponibilă în toate spitalele. „Viața poate fi normalizată”, în opinia lui, și, mulțumită profesioniștilor”, care merg mână în mână cu pacienții, îi ajută să „atingă acea calitate a vieții care poate fi atinsă și care trebuie atinsă.””, cu detalii care provin de la expert, cum ar fi îngrijirea dietelor sau exercițiile fizice specifice.
Închiderea a fost realizată de María Encina Arias, o pionieră în această îngrijire în rețeaua de spitale publice din Comunitatea Madrid, când a lansat Consultația de Stomaterapie la HUPA în 1996.
Ediția a doua a expoziției „Eroi și eroine”
În paralel cu această zi, Centrul a inaugurat cea de-a doua ediție a expoziției de la etajul II al Spitalului – de această dată cu caracter călători. „Eroi și eroine”, un omagiu tuturor persoanelor care trăiesc sau au trăit cu o stomie și un omagiu tuturor asistenților medicali care, cu îngrijirea, atenția și afecțiunea lor de specialitate, își ajută și încurajează pacienții până la refacerea lor deplină. Ediția anterioară a fost la Centru în data de 1 octombrie 2019, coincizând cu Ziua Pacienților de Stomie.
Acest proiect la care participă HUPA face parte din proiectul GESTO (Grupurile de ESTOmaterapeutas) – susținut de compania Hollister – cu scopul de a oferi o mai mare vizibilitate stomiei, persoanelor care au o stomă și de a evidenția munca desfășurată de asistentele experte în stomoterapie. .
Expoziția de fotografie, formată din 19 panouri, este în mare parte opera portretistului și colaboratorului National Geographic Álvaro Laiz și include imagini cu persoane cu ostomie – în cazul HUPA participă pacienta Marina Villanueva – precum și profesioniștii care formează parte a comisiei de îngrijire a pacientului cu stomie de la Spitalul Príncipe de Asturias.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias organizează prima sa Conferință despre persoanele ostomizate