#Madrid –
Astăzi, Comunitatea Madrid a evidențiat conducerea spaniolei în știință și universități prin dezvoltarea de proiecte care susțin proeminența sa în toate domeniile tehnologice și de cercetare. Acest lucru a declarat ministrul Educației, Științei și Universităților, Emilio Viciana, în cadrul evenimentului desfășurat la Academia Regală Spaniolă, care a dat startul Săptămânii Științei, în care a explicat câteva dintre inițiativele guvernului regional de a îmbunătăți raza de acoperire a acestui limba ca vehicul și sursă de cunoștințe și evidențiază impactul ei social și economic pentru aproape 600 de milioane de vorbitori de spaniolă.
„Spaniolă este cel mai mare atu al nostru și dorim să promovăm diseminarea acesteia și să o încorporăm ca limbă cheie a tuturor noilor media și tehnologii”, a spus Viciana. Printre inițiativele pentru a realiza acest lucru, el a trecut în revistă câteva dintre acțiunile pe care le conduce noul Cluster de Inovare Tehnologică și Talent în Științe Umaniste Digitale și Tehnologii Spaniole din Comunitatea Madrid. Această organizație, dedicată creșterii competitivității sectorului, lucrează la proiecte precum încorporarea Inteligenței Artificiale (IA) în datele lingvistice sau industria editorială și dezvoltarea unei aplicații de diseminare științifică.
În plus, Executivul regional canalizează rolul de formare și generator de cunoștințe al universităților prin Catedra de Patrimoniu Spaniol și Hispanic al Comunității Madrid, creată anul trecut. De acolo, se pilotează constituirea unei rețele internaționale de universități cu activități importante de formare și cercetare care dau o valoare mai mare limbii noastre.
Aceste inițiative ne permit să sprijinim activitatea grupurilor de cercetare care prezintă idei individuale sau în colaborare cu instituții naționale sau internaționale privind istoria Spaniei și valoarea limbii sale în lume. În plus, ei caută să-și evidențieze bogăția în industriile culturale, educaționale sau științifice, permițându-le să îmbunătățească poziția Madridului ca un mare centru de cunoaștere.
În cadrul evenimentului au fost decernate premiile Știință în spaniolăpremii cu care Comunitatea Madrid dorește să evidențieze relevanța producției științifice în limba noastră și care, în această primă ediție, au primit peste 200 de candidaturi atât de la cercetători, cât și de la instituții universitare pentru cele șase categorii ale sale.
Astfel, Cea mai bună traducere în spaniolă a lucrărilor științifice sau a eseurilor a revenit lui Efraín Reyes și Pascual Román, de la Universitatea din Țara Bascilor; în timp ce premiul pentru cea mai bună diseminare științifică în media digitală nativă a fost acordat Laura Flores și Guillermo Rodríguez, din Valencia; și Cea mai bună diseminare științifică în mass-media convențională a revenit lui Alberto González, de la Institutul Național de Tehnologie Aerospațială (INTA).
La rândul său, Ignacio López Goñi, directorul Muzeului de Știință al Universității din Navarra, a câștigat Recunoașterea pentru o carieră remarcabilă în comunicarea științifică în limba spaniolă; Cea mai bună inițiativă de difuzare a științei a revenit lui Rafael Serralde, directorul revistei Conversatia, Javier Salido, de la Universitatea Autonomă din Madrid, și Mario Montes, de la Carlos III; iar, în final, distincția pentru Cea mai bună colecție de diseminare științifică a fost obținută de Noelia Valle, din Francisco de Vitoria, și José Manuel López, din Murcia.
Recunoașterea a fost acordată și lui Tomás Aparicio, student la Universitatea din Vigo, ca recent câștigător al Cupei Mondiale de vorbire în public din Spania. Evenimentul, desfășurat sub motto-ul Acest lucru este discutabilși-a încheiat a treia ediție anul acesta și este organizată de Liga Spaniolă de Dezbatere Universitară și Rețeaua Latino-Americană de Cooperare Universitară cu sprijinul Comunității Madrid.
Peste 1.400 de activități gratuite în timpul Săptămânii Științei
Săptămâna Științei, care își sărbătorește ediția a XXIII-a de astăzi și până pe 19 noiembrie, este cel mai mare eveniment de diseminare științifică din Europa, căruia i s-au alăturat anul acesta 40 de municipalități din regiune în care peste 1.400 de activități gratuite pentru toate publicurile. Temele din acest an sunt European Green Deal, Tehnologie și schimbări perturbatoare și Știință în spaniolă: istorie, prezent și oportunități, iar diferitele inițiative oferite pot fi consultate la adresa www.semanacienciamadrid.org/activities.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid evidențiază liderul spaniolului în știință și universități