#Madrid –
Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a prezentat astăzi prima mare expoziție itinerantă globală despre istoria Zidului Berlinului, care își va avea sediul inaugural în capitala Spaniei, la Fundația Canal, coincidend cu înfrățirea care a legat-o de orașul german din 1989.
Expoziția Zidul Berlinului. O lume divizată, după cum a explicat Díaz Ayuso, se deschide în această joi, care coincide cu împlinirea a 34 de ani de la căderea ei, și este plină de povești adevărate care „sunt dovada abisului în care ne pot conduce deciziile politice fanatice ale câtorva”. „Având chiar în aceste zile o expoziție care detaliază în acest fel consecințele comunismului și socialismului vine în momentul cel mai oportun, pentru ca oamenii să realizeze că deriva în care se află, a manipulării la care „ne supune”, el a spus.
Pentru președinte, este important să cunoască istoria și trecutul, să înțeleagă prezentul și să aleagă „responsabil” viitorul și să fie „liber” atunci când o face. „Libertatea a fost, este și va continua să fie în joc. Din acest motiv, la 34 de ani de la căderea Zidului Berlinului, această expoziție va face prima oară înconjurul lumii pentru a învăța și a expune barbaritatea pe care a presupus-o construcția ei”, a adăugat el.
Expoziția reunește în jur de 300 de obiecte originale, provenite de la 20 de instituții internaționale și peste 60 de debitori. Aceste elemente, cele mai multe prezentate într-un mod de pionierat, împreună cu mărturii inedite, vor oferi în diferite părți ale lumii și timp de șapte ani, o perspectivă a acestui simbol al diviziunii secolului XX, care a reprezentat lupta ideologică și politică dintre capitalism și comunism.
Într-un spațiu de 2.500 de metri pătrați, cu cinci zone tematice concepute pentru a fi explorate cu un audioghid individual, vizitatorul va fi introdus în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial și viziunile concurente ale organizării economice și sociale dintre cele două mari superputeri, Statele Unite și Uniunea Sovietică, care au dus la Războiul Rece.
La implementarea acesteia au colaborat istorici de la Fundația Zidul Berlinului, care protejează moștenirea victimelor; compania spaniolă de creație de expoziții Musealia și Fundația Canal a Ministerului Mediului, Agriculturii și Internelor, care dezvoltă programe informative și activități de interes general pe artă, cultură, mediu și inovație.
Dificultățile vremii reflectate în viața de zi cu zi
În plus, oferă perspective diferite ale experiențelor trăite de ambele părți, analizează contextul internațional cu documente și cercetări actuale și prelungește povestea până la demolarea ei în 1989. De asemenea, se pot vedea 20 de metri din Zidul propriu-zis, 3,5 metri înălțime și cântărind 2,6 tone, iar în jurul lui sârma ghimpată plasată în prima etapă a diviziunii Berlinului.
Alte elemente se adâncesc în dificultățile vremii, precum un cărucior pentru copii folosit pentru contrabandă și furnizarea de hrană; pahare de sticlă groase utilizate în timpul detonațiilor nucleare; un detector de radiații; secțiunea unui tunel subteran de spionaj care traversa orașul; sau niște dosare secrete ale Stasi, serviciul de informații est-german.
Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso prezintă expoziția Zidul Berlinului. O lume divizată, o reflectare a „abisului la care pot duce deciziile politice fanatice ale câtorva”