#Madrid –
Comunitatea Madrid i-a cerut astăzi, printr-o scrisoare noului ministru al Sănătății, să convoace „cât mai curând posibil” Sesiunea Plenară a Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate (SNS) pentru a aborda, împreună cu grupul de comunități autonome, lipsa cadrelor medicale.
În scrisoarea transmisă astăzi de ministrul Sănătății, Fátima Matute, Executivul regional solicită o Strategie Națională de Resurse Umane care să ajute la atenuarea lipsei de medici și asistenți medicali, pe lângă creșterea locurilor universitare pentru a pune capăt unei situații care îi afectează în special pe medicii de familie și primari. Pediatri de îngrijire, dar și geriatri, psihiatri, psihologi clinicieni sau personal de îngrijire, printre alții.
„Este necesar ca Ministerul Sănătății să acționeze cât mai curând posibil, deoarece este nevoie în medie de 10 ani pentru a forma un profesionist din domeniul sănătății din momentul în care acesta intră la universitate”, a subliniat Matute, care amintește că Comunitatea Madrid a făcut deja a început o serie de îmbunătățiri salariale și organizatorice, pe lângă oferirea de contracte pe trei ani MIR care și-au încheiat rezidențiatul în mai și au aprobat încorporarea profesioniștilor extracomunitari formați în regiune.
În opinia consilierului, aceste măsuri trebuie adoptate imediat, întrucât este o situație care afectează toată Spania, și depășește aprobarea Decretului Regal de Regulament al Specialității Urgențe și Urgențe, „care departe de a „rezolva”. problema locurilor de formare în Medicina de familie și comunitară o poate agrava în următorii ani”.
Guvernul regional cere, de asemenea, crearea mai multor locuri și acreditarea unui număr mai mare de centre de formare care să permită mai mulți tutori, precum și revizuirea pregătirii specialității Medicină de familie și comunitară, oprită din 2018. „De asemenea, trebuie să promovăm validarea titlurilor profesioniștilor din afara UE care au întârzieri de până la 5 ani”, continuă el.
Peste 600 de zile de întârziere în autorizarea medicamentelor
Pe de altă parte, consilierul a transmis necesitatea modificării modului de funcționare a Comisiei interministeriale de preț al medicamentelor. „Nu este tolerabil ca Ministerul Sănătății să ia mai mult de 600 de zile pentru a autoriza accesul la noi tratamente farmacologice, multe dintre ele oncologice, când recomandarea UE este ca această perioadă să nu depășească 180”, a subliniat el.
De asemenea, scrisoarea evidențiază că în cazul medicamentelor orfane (tratamente foarte specifice), situația se înrăutățește, ajungând în medie la 785 de zile, „provocând prejudicii grave pacienților care le așteaptă, dar și spitalelor în sine care au lansat. studii clinice.”
Matute s-a referit la reformele care ar trebui întreprinse de Ministerul Sănătății „urgent” pentru a garanta cea mai bună îngrijire, acces universal și echitate a sistemului de sănătate. „Reforme pe care le-am cerut Comunităţii Madrid în ultimii ani şi care nu au fost realizate”, a deplâns el.
Scrisoarea se încheie subliniind că „numai în acest fel, lăsând deoparte orice părtinire ideologică și gândindu-ne doar la pacienți și profesioniști, putem merge mai departe și putem oferi soluții la toate aceste probleme care sunt cheie pentru garantarea prezentului și viitorului asistenței noastre medicale”.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid cere ministrului Sănătății să convoace Consiliul Interteritorial pentru a aborda lipsa de profesioniști