#Spania – Ministrul Sănătății, Mónica García, a prezidat ședința Consiliului pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO), în secțiunea de sănătate. Sesiunea a fost punctul culminant al perioadei de șase luni a președinției spaniole a Consiliului UE, marcată de progrese semnificative în domeniul îngrijirii sănătății mintale și al autonomiei și rezistenței Europei în domeniul sănătății și în domeniul farmaceutic.

Ministrul a anunțat lansarea unei strategii cuprinzătoare de sănătate mintală care va include o rețea de experți naționali și se va concentra pe prevenirea problemelor de sănătate mintală și efectele acestora asupra sistemului educațional și a muncii. În plus, va exista un buget de 100 de milioane de euro pentru a studia efectele Covid pe termen lung și a studia mai bine efectele acestuia.

García a evidențiat progresul către autonomia strategică a UE în producția și furnizarea de medicamente, care se traduce în noi competențe pentru Agenția Europeană pentru Medicamente și o consolidare a industriei farmaceutice europene.

García și-a dedicat o parte din intervenția schimbărilor climatice și impactului acestora asupra sănătății. Ministerul Spaniol al Sănătății va prezenta un document în acest sens la COP28 din Dubai. În plus, a evidențiat importanța îngrijirii HIV, a cărei Zi Mondială este sărbătorită mâine.

García a explicat că reglementarea substanțelor de origine umană (sânge, țesuturi și celule de la donatori) este, de asemenea, în curs de negociere, în așteptarea unei a treia zi de dialog care va avea loc în decembrie.

El a mai subliniat că, în lunile de președinție spaniolă a Consiliului UE, părțile au făcut progrese semnificative în ceea ce privește obezitatea infantilă sau riscurile pentru sănătate asociate băuturilor energizante.

Ministrul a subliniat că Comisia Europeană furnizează ajutor umanitar oamenilor din Gaza la o „o scară fără precedent”. El a avertizat că „există nevoi urgente”, printre care se remarcă situația ostaticilor și a populației civile.

García a subliniat munca de șase luni pentru consolidarea sistemelor de sănătate și consolidarea obiceiurilor sănătoase, acordând atenție condițiilor lor sociale. El și-a oferit mâna guvernului belgian care va prelua președinția Consiliului UE. „Vrem să creăm Europa sănătății cu abordarea One Health”, a spus el.

Ministrul Sănătății, Mónica García, prezidează ședința Consiliului Ocupării Forței de Muncă, Politici Sociale, Sănătate și Consumatori, în secțiunea de sănătate.

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Sănătății subliniază acordul european de promovare a sănătății mintale și a autonomiei sistemului de sănătate și a industriei farmaceutice