#AlcaladeHenares – Sâmbătă aceasta, Grupul Orașelor din Patrimoniul Mondial din Spania a primit premiul Orașului Alcalá „Orașul Patrimoniului Mondial” de la primarul, Judith Piquet. Ceremonia de predare a avut loc în Sala de Plenuri a Consiliului Local. În numele Grupului, primarul din Segovia, José Mazarias, va primi premiul.
Grupul de orașe din Patrimoniul Mondial, din care Alcalá de Henares face parte din martie 2001, a primit premiul cu ocazia celei de-a treizecea aniversări de la crearea sa pentru a păstra moștenirea istorică și culturală recunoscută de UNESCO pentru „valoarea sa universală excepțională”. .” ”.
Primarul a dat asigurări că „prin această recunoaștere, Alcalá își reafirmă și angajamentul față de această comunitate instituțională, care constituie un spațiu de întâlnire, susținere și revendicări comune. Un grup de „orașe surori” în care ne simțim pe deplin înțeleși, însoțiți și sprijiniți în căutarea de propuneri, alternative și remedii pentru problemele și nevoile comune. Și un grup cu care lucrăm cot la cot la multe planuri interesante și provocări de înfruntat în viitor.”
La rândul său, primarul din Segovia și reprezentant al Grupului a declarat că „acest premiu recunoaște munca noastră de a ne uni forțele în apărarea și promovarea patrimoniului nostru cultural”. „Am creat un model de Heritage City care este durabil și am făcut-o susținându-ne reciproc. „Este marea noastră realizare”, a adăugat el.
În plus, a vorbit și rectorul Universității din Alcalá, José Vicente Saz, care a subliniat că „trebuie să fim foarte mândri de moștenirea noastră, nu doar materială, ci și imaterială, precum și de oameni precum Miguel de Cervantes și cardinalul Cisneros. , „care a contribuit la transformarea acestui oraș și a universității sale într-o parte fundamentală în istoria Spaniei”.
Grupul Heritage Cities
Acționarea în comun în recuperarea, conservarea și diseminarea acestui patrimoniu este scopul acestei asociații non-profit din care fac parte în prezent cincisprezece orașe; și anume: Córdoba (primul oraș spaniol care a primit titlul universal în 1984), Ávila, Baeza, Cáceres, Cuenca, Ibiza/Eivissa, Mérida, Segovia, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Tarragona, Toledo și Úbeda , pe lângă Alcalá.
În cele trei decenii de existență ale Grupului, au fost realizate nenumărate proiecte și propuneri comune, printr-o politică agilă de schimb de idei și experiențe, pentru a face față și a căuta soluții la probleme comune în întreținerea centrelor istorice și în protecția mediului. spațiile și clădirile sale urbane, precum și în promovarea sa națională și internațională.
Declarat de interes public de Ministerul de Interne în 2018, Grupul Orașelor a devenit un colaborator și mediator de prim rang cu administrațiile regionale și centrale în urmărirea îndeplinirii cu rigurozitate și eficiență a responsabilităților care vin odată cu apărarea patrimoniului istoric. și culturale care îngrijesc și gestionează fiecare oraș, dar care formează o parte eficientă a moștenirii întregii umanități.
Sursa: Grupul Orașelor de Patrimoniu din Spania primește premiul „Patrimoniu Mondial” al orașului Alcalá