#Madrid –
CU REZULTATE PRELIMINARE ÎNCURAJANTE
Profesioniștii de la Spitalul Clinic Public San Carlos din Comunitatea Madrid au demarat un proiect pilot pentru a administra un tratament perioperator cu rată de doză mare de brahiterapie la pacienții cu cancer de sân în trei ședințe unice, reducând tratamentul la o zi și jumătate spre deosebire de clasicul abordare care fusese administrată în șapte sau zece fracțiuni în cinci zile, completând astfel intervenția chirurgicală și tratamentul cu iradiere în patru zile.
Iradierea parțială accelerată cu brahiterapie perioperatorie cu doze mari este o tehnică standard pentru tratamentul cancerului de sân localizat, care se efectuează în acest spital public din Madrid din 2014, peste 200 de pacienți fiind tratați cu succes.
Aceasta tehnica prezinta o serie de avantaje importante la pacientii selectati dupa criterii medicale, „intrucat permite administrarea radiatiilor direct in patul chirurgical, evitand astfel iradierea tesuturilor sanatoase care nu necesita radioterapie si profitand de interventia chirurgicala in de care se îndepărtează tumora.” tumoră pentru a implanta cateterele, spre deosebire de brahiterapia convențională în care a fost necesară o a doua intervenție chirurgicală”, explică medicul oncolog radioterapie de la Spitalul Clinic San Carlos, Miren Gaztañaga. În acest fel, continuă Gaztañaga, „posibilitatea eșecului geografic, adică neaplicarea tratamentului în locul exact, este practic inexistentă”.
Sedintele de tratament dureaza intre 5 si 10 minute in care pacienta ramane culcata si conectata la unitatea de tratament, si timp in care nu observa nimic, intrucat tratamentul nu este perceptibil de pacienti.
Rezultate încurajatoare: fără recidive, fără cazuri de toxicitate severă și rezultate cosmetice excelente
În 2021, a fost lansat un proiect pilot în care, în lumina dovezilor publicate, s-a explorat posibilitatea administrării tratamentului în trei ședințe unice pe o zi și jumătate, spre deosebire de abordarea clasică în care s-a administrat aceeași doză eficientă în mai multe fracțiuni de tratament: șapte sau zece fracțiuni pentru patru sau cinci zile de tratament. În acest fel, se reduce timpul în care pacienților li se implantează cateterele și, de asemenea, numărul de vizite la spital.
Rezultatele preliminare ale acestui studiu pilot sunt încurajatoare având în vedere că nu au existat recidive în rândul pacienților, nu au existat cazuri de toxicitate severă, se menține controlul local sută la sută al bolii și rezultatele cosmetice au fost bune sau excelente. peste 90% din cazuri. Aceste rezultate au fost prezentate la Congresul American de Brahiterapie și au făcut obiectul unui mare interes de către grupuri cooperante de specialiști din alte țări precum Franța sau Statele Unite.
Această schemă de fracționare extremă este studiată în cadrul unui studiu european multicentric condus de grupul european de brahiterapie, GEC-ESTRO.
Aplicarea acestei tehnici perioperatorii de brahiterapie cu doze mari este rezultatul muncii multidisciplinare și al colaborării în echipă și este posibilă datorită implicării și participării unui număr mare de profesioniști din domeniul sănătății de la Spitalul Clinic San Carlos, nu numai radiooncologi, ci și specialiștii Anatomie Patologică, Unitatea de Patologie Mamară, serviciile de Fizică Medicală și Radiodiagnostic, precum și personalul medical, tehnicieni și asistenți, printre alți profesioniști.
Ca de obicei, alegerea abordării specifice de tratament, inclusiv brahiterapia perioperatorie pentru iradierea parțială a sânului, depinde de evaluarea detaliată a fiecărui caz în parte și trebuie studiată de echipa de medici specialiști „fiecare pacient este unic și necesită un plan de tratament adaptat. la nevoile și circumstanțele dumneavoastră”, conchide dr. Gaztañaga.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic San Carlos folosește brahiterapie cu doze mari în cancerul de sân, reducând durata tratamentului