Viitoarea directivă, prima reglementare de acest tip la nivel internațional, este inspirată din așa-zisa lege Călăreț Spaniolă Directiva va îmbunătăți condițiile de muncă și protecția socială a lucrătorilor Acesta va împiedica un algoritm să decidă o concediere În plus, prevede sancțiuni pentru platformele care nu se conformează. „Cei care până acum au fost considerați în mod greșit lucrători pe cont propriu vor beneficia de o mai bună muncă și protecție socială”, a spus vicepreședintele. Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, la solicitarea celui de-al doilea vicepreședinte și ministru al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a reușit să ajungă la un acord la Strasbourg cu Parlamentul European pentru o viitoare directivă privind lucrătorii în domeniul digital. platforme care le vor îmbunătăți condițiile de muncă și protecția socială în toate țările Uniunii Europene.
„Această propunere, care a fost inspirată de Legea Rider Spaniolă, reprezintă un mare progres pentru femeile și bărbații care lucrează pe platforme digitale. Dacă Consiliul Uniunii Europene îl va ratifica săptămâna viitoare, va însemna că acești lucrători vor avea mai multe drepturi, în special cei care până acum au fost considerați greșit liber profesioniști, pentru că vor avea o mai bună forță de muncă și protecție socială”, a spus vice-ul. preşedinte.pe acest regulament, primul la nivel internaţional.
Legea spaniolă privind lucrătorii de pe platformele de livrare aprobată în 2021, pionier în Europa prin presupunerea acestor lucrători ca angajați, a fost una dintre sursele legale ale acestei directive care, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ar putea afecta aproximativ 5,5 milioane. persoane care sunt clasificate în mod eronat drept lucrători independenți în Uniunea Europeană.
În prezent, peste 28 de milioane de oameni din UE lucrează pe una dintre cele aproximativ 500 de platforme digitale de toate tipurile (livrare, transport etc.) care operează în cele 27 de țări ale blocului. Potrivit estimărilor Uniunii Europene, în doi ani acest număr de muncitori va ajunge la 43 de milioane.
Noua directivă europeană, finalizată în această dimineață după mai bine de 12 ore de negocieri, prevede că statele membre au proceduri administrative sau judiciare pentru a-i clasifica drept angajați pe cei care lucrează pe oricare dintre aceste platforme digitale.
Aceștia trebuie să îndeplinească cel puțin doi indicatori de angajare pentru a fi considerați lucrători salariați, de exemplu, atunci când se ivește împrejurarea că platforma este cea care le determină remunerarea sau platforma este cea care controlează desfășurarea activității profesionale.
Directiva agreată prevede, de asemenea, sancțiuni pentru platformele care nu respectă prevederile, precum și proceduri administrative și judiciare disponibile pentru lucrătorii care sunt considerați clasificați greșit.
La fel, va fi platforma care trebuie să dovedească dacă un lucrător este salariat sau independent.
Directiva reușește, de asemenea, să consolideze transparența și controlul uman al sistemelor automate de supraveghere și de luare a deciziilor prin algoritmi utilizați de platformele digitale, recunoscând în același timp drepturile lucrătorilor și ale reprezentanților acestora.
Noile reglementări vor împiedica platformele să utilizeze sisteme automate de monitorizare și luare a deciziilor privind starea emoțională a lucrătorilor sau conversațiile lor private, precum și datele lor biometrice.
Orice decizie de încetare, restricționare sau suspendare a unui raport de muncă cu un lucrător nu poate fi luată pe baza unui algoritm. Reprezentanții lucrătorilor vor avea acces la informații complete și detaliate despre sistemele automate de supraveghere și de luare a deciziilor utilizate de platformă. În plus, aceștia vor trebui consultați atunci când se fac modificări la aceste sisteme.
Acordul provizoriu la care sa ajuns la primele ore ale zilei de astăzi în cadrul discuțiilor dintre Consiliu, Parlament și Comisie va fi supus la o nouă încercare pe 20 decembrie, când va fi prezentat spre ratificare de către ambasadorii permanenți ai celor 27 de state membre la UE și de sesiunea plenară a Parlamentului European.