#Madrid –
Descoperă, de asemenea, că acţionează ca biomarkeri care prezic boala
Cercetările de la Spitalul Universitar 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității din Madrid, și ale Universității Complutense din Madrid (UCM) sugerează că o dietă bogată în acizi grași cu lanț scurt poate îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu mielom multiplu. și prevenirea bolii în stadii premaligne. Lucrarea a descoperit că anumite microorganisme, care produc acești acizi în colon în timpul digestiei, sunt asociate cu un răspuns mai bun la tratament la pacienții cu mielom multiplu, ceea ce înseamnă, de asemenea, că detectarea lor în fecale și sânge poate prezice răspunsul la terapie.
Mielomul multiplu este o malignitate a celulelor plasmatice și este a doua cea mai frecventă malignitate hematologică după limfomul non-Hodgkin. Mielomul multiplu are un stadiu premalign asimptomatic numit gammapatie monoclonală, care precede constant dezvoltarea bolii. Aproape 15% dintre acești pacienți vor evolua spre mielom multiplu. Introducerea anumitor medicamente a extins supraviețuirea, dar în cele din urmă majoritatea pacienților vor muri din cauza bolii lor.
Prin urmare, este nevoie urgentă de o mai bună înțelegere a progresiei bolii pentru a reduce riscul. Această cercetare analizează dacă microbiota intestinală și substanțele sau metaboliții produși de aceasta sunt modificate în gamapatiile monoclonale și rolul lor potențial în mielomul multiplu, precum și în răspunsul acestuia la tratament.
Lucrarea a analizat probe de ser și fecale dintr-o cohortă de 46 de indivizi, validate în probe de la o altă cohortă de 62 de pacienți cu mielom multiplu. S-au observat modificări, în special, la pacienții cu boală activă și la cei cu prognostic prost, după tratament s-a constatat o reducere a producătorilor de acizi grași cu lanț scurt. Pe de altă parte, bacteriile implicate în producerea acizilor grași cu lanț scurt au fost mai reprezentate la pacienții aflați în stadiu premalign sau în remisie completă a bolii, prezentând o supraviețuire globală mai bună.
POTENȚIALUL TERAPEUTIC ȘI VALOAREA PREDICTORĂ
Potrivit dr. María Linares, de la Institutul de Cercetare i+12 al Spitalului 12 de Octubre și UCM, lucrarea demonstrează că acizii grași cu lanț scurt și microbiota intestinală asociată cu producția lor „ar putea avea efecte benefice asupra evoluției boala și răspunsul la tratament, care subliniază potențialul său terapeutic și valoarea sa ca predictor.”
Dr. Linares explică că scopul ei este să lucreze, înainte de toate, pe prevenție: „Vrem să folosim acești metaboliți microbieni ca noi agenți terapeutici sau chiar printr-o dietă care favorizează producerea lor. O dietă echilibrată bogată în fibre va promova creșterea bacteriilor care produc acizi grași cu lanț scurt. În plus, există alimente bogate în acest tip de metaboliți, inclusiv unele produse lactate precum parmezanul.”
În prezent, pacienții cu mielom au acces la diferite tratamente, unele complexe și cu efecte secundare, în combinație cu transplantul de măduvă osoasă. Această cercetare încearcă să ofere alternative cu toxicitate scăzută pentru evitarea acestor efecte, în combinație cu terapiile actuale în mielom sau care ar putea fi administrate la pacienții cu gammapatii care în prezent nu primesc niciun tratament.
Aceasta este prima lucrare care caracterizează microbiota și producția de metaboliți microbieni în diferite stadii ale bolii, inclusiv răspunsul la tratament, ceea ce îi conferă o mare valoare.
Investigatori principali: María Linares, de la Institutul de Cercetare i+12 al Spitalul 12 octombrie și de la Universitatea Complutense din Madrid și Joaquín Martínez, șeful Serviciului de Hematologie de la Spitalul 12 de Octubre. Cercetarea a fost realizată în cadrul tezei de doctorat a lui Alba Rodríguez Garcia.
Articol publicat în revista Clinical Cancer Research. Producția de acizi grași cu lanț scurt de către microbiota intestinală prezice răspunsul la tratament în mielomul multiplu.
Proiect PID2021-123056OA-I00 finanțat de MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ și de FEDER O modalitate de a face Europa. Alte surse de finanțare au fost Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12, CIBERONC, AECC (Premiul Accelerator și IDEAS20014LINA) și Fundația CRIS împotriva Cancerului. A. Rodríguez-García a primit o bursă de la Societatea Spaniolă de Hematologie și Hemoterapie.
Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetările de la Spitalul 12 de Octubre sugerează că o dietă bogată în acizi grași cu lanț scurt poate îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu mielom multiplu