#Madrid –
PRIMELE CAZURI DE DENERVARE RENALĂ ÎN SPANIA CU ACEST DISPOZITIV
Profesioniștii din unitățile de Hipertensiune și Cardiologie Intervențională ale Spitalului Clinic San Carlos au efectuat primele cazuri de denervare renală din Spania, cu un nou aparat bazat pe ultrasunete, pentru tratamentul hipertensiunii arteriale refractare sau prost controlate la doi pacienți care au fost externați 24 ore dupa interventie fara complicatii. Acești pacienți, care suferă de hipertensiune arterială rezistentă, li s-a oferit posibilitatea de a efectua denervarea renală pentru controlul tensiunii arteriale, care constă în „aplicarea locală a ultrasunetelor printr-un cateter care se introduce prin inghinal până la artera renală, care permite energiei să să fie aplicat într-un mod foarte localizat acolo unde trec nervii simpatici, care provoacă dezvoltarea hipertensiunii, pentru a-i anula fără a deteriora vasul de sânge prin care este introdus cateterul”, explică cardiologul intervenţional la Spitalul Clínico San Carlos, Iván Núñez. .
Este un aparat cu o tehnică minim invazivă, sigură și eficientă, „întrucât la pacienții operați s-a observat o scădere substanțială a tensiunii arteriale la trei luni de la intervenție, controlându-și în mod satisfăcător nivelul tensiunii arteriale. fără complicații. Având în vedere că dispozitivul este nou, există puțină experiență în acest sens, deși cunoaștem date care confirmă această evoluție pozitivă după 36 de luni de urmărire”, adaugă Núñez.
Acest dispozitiv, care folosește o tehnologie radical diferită de cea folosită până atunci – care se baza pe aplicarea radiofrecvenței – a fost inclus în noile ghiduri clinice pentru tratamentul hipertensiunii arteriale de către Societatea Europeană de Hipertensiune. Deși este cunoscută de ani de zile, tehnica a suferit o evoluție către tehnici minim invazive, precum cea folosită la Spitalul Clinic San Carlos.
Hipertensiune arterială, o boală subdiagnosticată
Hipertensiunea arterială este o boală subdiagnosticată. Există încă multe persoane care nu știu că au presiune mare în artere pentru că „nu doare și nici nu o simte” și, totuși, constituie cel mai răspândit factor de risc cardiovascular, fiind asociat cu factori de risc precum mare sau scăzut. aport de sodiu.potasiu, sedentarism, consum de alcool, obezitate și alimentație nesănătoasă.
În ciuda utilizării pe scară largă a medicamentelor, o parte a populației nu este în măsură să-și mențină un control adecvat al tensiunii arteriale, la care se adaugă că aproximativ 46% dintre adulții hipertensivi nu sunt conștienți că suferă de această afecțiune, potrivit datelor Organizației Mondiale. Sănătate.
În unitatea de hipertensiune arterială a Spitalului Clinic San Carlos se realizează un studiu multidisciplinar și detaliat asupra acelor pacienți care nu realizează aderența corectă la tratament, fie din cauza alergiei, intoleranței sau interacțiunilor cu alte tratamente, fie pentru că nu realizează un control adecvat. de nivelurile lor.tensiune în ciuda primirii tratamentului farmacologic, ceea ce presupune un risc pentru sănătatea lor.
Această nouă tehnică „poate fi benefică pentru pacienții cu hipertensiune arterială refractară sau multirezistentă, sau care nu răspund la tratamente farmacologice, atunci când se respectă sfatul de a duce o viață sănătoasă și se iau cel puțin trei medicamente diferite pentru a controla tensiunea arterială fără a ajunge. obiectivele de control dorite”, spune medicul nefrolog și membru al Unității de Hipertensiune a Spitalului Clinic San Carlos, José Antonio García Donaire.
Unitatea de risc vascular a Clinicii San Carlos, excelentă în tratamentul hipertensiunii arteriale
Unitatea de risc vascular avansat a Spitalului Clinic San Carlos este acreditată ca excelentă de către Societatea Spaniolă de Medicină Internă, fiind prima unitate cu aceste caracteristici din Comunitatea Madrid care a obținut această distincție, prin îndeplinirea standardelor de calitate stabilite de științificul menționat anterior. societate.
Profesioniștii care fac parte din această unitate sunt specialiști în îngrijirea pacienților complexi, adică a celor care suferă de hipertensiune arterială în urma bolilor coronariene sau cerebrovasculare și a pacienților oncologici cu chimioterapie, care crește tensiunea arterială. De asemenea, sunt experți în tratamentul pacienților care sunt multiintoleranți la medicamentele antihipertensive, pacienților cu comorbidități precum artrita reumatoidă sau scleroza multiplă; sindrom metabolic sau obezitate-diabet zaharat și să facă un diagnostic diferențial de pseudohipertensiune arterială la pacienții vârstnici.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic San Carlos folosește ultrasunetele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale rezistente