#Madrid –
Asistența primară și Clinica San Carlos pregătesc un document de consens
Experții recomandă expunerea zilnică la soare pe față și brațe în perioada martie-octombrie (15 minute și 30 de minute la vârstnici și la pacienții cu osteoporoză) și aportul de alimente bogate în vitamina D ca măsuri pentru o aprovizionare adecvată. Este una dintre concluziile grupului de lucru creat de Comisia de coordonare a îngrijirilor de farmacoterapie a Direcției de îngrijire a Centrului de management al asistenței primare și a Spitalului Clinic San Carlos, care a revizuit dovezile științifice disponibile cu privire la acest hormon pentru a pregăti un document de consens cu recomandari practice.
În ultimii ani, consumul de suplimente de vitamina D în rândul populației a crescut din ce în ce mai mult. Conform concluziilor acestui grup multidisciplinar, la o populatie adulta sanatoasa nu este necesara determinarea nivelului de vitamina D din sange si nici nu este indicata administrarea de suplimente de calcifediol sau colecalciferol (doua forme de vitamina D), sau alte suplimente. medicamente care combină această secundă cu calciul.
Deocamdată, așa cum se subliniază în această lucrare, nu există dovezi în acest grup de populație care să permită stabilirea unei relații între nivelurile scăzute de vitamina D și consecințele asupra sănătății oaselor sau la un alt nivel. Mai mult, ei subliniază că până în prezent nu s-a dovedit, la o populație adultă sănătoasă, că administrarea de suplimente de vitamina D are vreun beneficiu pentru sănătate, indiferent dacă nivelurile acestui hormon sunt adecvate sau nu.
Vitamina D joacă un rol critic în metabolismul osos și echilibrul calciului. Specialiștii sunt însă de acord că nu există dovezi științifice cu privire la impactul acestuia asupra altor patologii, precum cancerul și bolile cardiovasculare sau respiratorii.
În ceea ce privește nivelurile optime de vitamina D în sânge, există un număr mare de studii și recenzii cu rezultate diferite, precum și recomandări diferite din partea societăților științifice și a autorităților sanitare. În acest document se ia drept referință cel stabilit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, care stabilește valoarea de 20 ng/ml a 25(OH) vitD ca obiectiv adecvat pentru toate grupele de populație, indiferent de vârstă. Mai mult, mai multe societăți științifice au adoptat această valoare ca punct de limită pentru o sănătate adecvată a oaselor.
Grupuri speciale
Documentul identifică câteva grupe de risc în care este necesară efectuarea de analize pentru măsurarea nivelului de vitamina D și, dacă este necesar, prescrierea suplimentelor corespunzătoare. În cazul persoanelor în vârstă din azilele de bătrâni, determinarea nivelului de vitamina D este indicată dacă pacientul prezintă factori de risc legați de fragilitate sau aspecte nutriționale. În aceste cazuri, ar putea fi recomandabil să se prescrie suplimente specifice, care au oferit dovezi în reducerea fracturilor cu vitamina D asociată cu calciul. De asemenea, unele ghiduri, își amintesc autorii, chiar recomandă tratarea acestor pacienți fără a efectua o măsurătoare prealabilă.
În total, autorii au identificat nouă grupe de risc în care trebuie efectuate teste pentru a evalua nivelul acestui hormon, precum și tratamentul cu suplimente de vitamina D.
Această secțiune include persoanele cu obezitate care sunt candidate pentru operația bariatrică, precum și femeile în timpul sarcinii și alăptării care au factori de risc pentru deficiență. Pacienții cu risc crescut de fractură identificat, pacienții cu simptome care sugerează deficit de vitamina D sau tulburări ale metabolismului osos necesită o atenție specială. De asemenea, persoanele cu o tulburare a metabolismului fosforului și calciului (cum ar fi hiperparatiroidismul, o tulburare endocrină), pacienții cu boală cronică de rinichi în diferite grade, cu boli asociate cu malabsorbția vitaminei D sau care primesc tratament cu medicamente care interferează cu absorbția acestui hormon. .
Documentul oferă, de asemenea, îndrumări cu privire la doza de tratament cea mai adecvată în fiecare caz, care trebuie menținută atât timp cât există cauzele legate de nivelurile scăzute de vitamina D, urmând întotdeauna indicațiile specialiștilor.
Grupul de lucru a fost format dintr-un total de nouă experți din domenii legate de indicația vitaminei D. Raquel Siguín și Elena Fuentes (Farmacia de Asistență Primară) și César Jurado (Medicina) au participat de la Direcția de Asistență a Centrului de Asistență Primară. și Comunitate). În numele Spitalului Clinic San Carlos, au contribuit Ángel Díaz (endocrinologie), Marian Farid (medicină internă), Ana Fernández (farmacia spitalului), Jesús Mora (geriatrie), Pablo Moreno (reumatologie) și Mª José Torrejón (analiza clinică). viziunea lor..
Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniștii SERMAS recomandă consolidarea expunerii la soare și a dietei ca o modalitate de a satisface nevoile de vitamina D ale unei populații adulte sănătoase.