#Madrid –
În cinci ani, Comunitatea Madrid a primit 311 cereri de terapii CAR-T pentru bolnavii de cancer din spitalele publice, 20% dintre leucemii afectând minori. Aceste tratamente se bazează pe celule T, limfocite din propriul sistem imunitar al pacientului care sunt extrase din sângele acestuia și sunt modificate genetic în laborator pentru ca aceștia să învețe să recunoască celulele maligne și să le atace. Ulterior, acestea sunt aplicate prin perfuzie intravenoasă.
Spitalele publice naționale de referință din regiune în această materie sunt Gregorio Marañón, 12 de Octubre, Ramón y Cajal, La Princesa și Puerta de Hierro exclusiv pentru adulți; La Paz pentru utilizatorii de toate vârstele și numai pentru grupul de copii, Copilul Isus. Acesta din urmă a efectuat 23 de proceduri de acest tip, 17 în domeniul sănătății și 6 în contextul cercetării și al studiilor clinice. „Și cu rezultate promițătoare”, așa cum a subliniat astăzi ministrul Sănătății, Fátima Matute, în timpul discursului său la conferință. Calea și experiența pacientului, organizat de același complex de sănătate publică din capitală cu ocazia Zilei Internaționale a Cancerului Copilului, care se sărbătorește în această joi.
„Aceste progrese ne umplu de bucurie și extind strategiile de îngrijire disponibile. Cercetarea este cea mai mare speranță pentru pacienții care nu găsesc alternative la tratamentele convenționale”, a precizat Matute, care a evidențiat „cele peste 100 de studii și 17 proiecte de cercetare care, de exemplu, se dezvoltă în Copilul Isus, unul dintre cele mai speciale. în întreaga Comunitate Madrid și care, merită amintit, este un centru de referință în Spania.”
Cei prezenți la acest eveniment au asistat la mărturiile valoroase ale Elenei, Juan, Álvaro și Lorenei, patru minori – între 6 și 13 ani – cu
leucemie. Toți au făcut schimb de impresii despre șederea lor la centru cu medicii și asistentele care i-au tratat la Spitalul Public Niño Jesús.
„Felicitări pentru exemplul imens de bucurie și îmbunătățire pe care ni-l oferiți și pentru că fiecare dintre poveștile voastre de viață devin, de asemenea, o poveste de încurajare și speranță pentru mulți alți copii, Madrid va fi mereu alături de dumneavoastră și de familiile voastre”, a subliniat el, pentru a mulțumi apoi „munca extraordinară” depusă de toți profesioniștii din acest centru public de sănătate.
Pionier în tratamentul cancerului infantil din 1979
Spitalul Universitar Public Niño Jesús tratează cancerul infantil din 1979 și este al doilea spital de pediatrie din Spania cu cei mai mulți pacienți. Are prima Unitate de Supraviețuitori Lungi, în care s-a dovedit că 60% dintre minorii care au depășit boala cu ani în urmă dezvoltă o boală cronică limitativă ca adult și că în jur de 25% vor avea vreun episod de sănătate care îi poate compromite viața.
Boala oncologică este una dintre principalele cauze de mortalitate înainte de intrarea la vârsta adultă. În fiecare an, aproximativ 400.000 de persoane cu vârsta de până la 19 ani sunt diagnosticate în întreaga lume. În Spania, aproximativ 1.000 de cazuri noi sunt detectate în fiecare an. Datorită progreselor actuale în diagnostic și tratament, mai mult de 80% dintre pacienți vor supraviețui.
În cadrul Strategiei sale de umanizare, Spitalul public de copii Niño Jesús are, printre alte obiective, să dezvolte un proiect de spitalizare la domiciliu pentru pacienții cu Oncologie Pediatrică, cu o componentă importantă de inovație tehnologică.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a primit deja peste 300 de cereri de terapii avansate pentru bolnavii de cancer