Guvernul Spaniei își exprimă hotărârea fermă în lupta împotriva inegalității salariale, angajându-se să continue progresul în aplicarea efectivă a reglementărilor actuale și în adoptarea sau dezvoltarea măsurilor de egalitate, drepturile omului, justiție socială și participare democratică care sunt necesare pentru a inversa cauzele decalajelor de gen și ale inegalității salariale între femei și bărbați Potrivit EPA, Spania atinge numărul maxim de femei angajate din seria istorică, ajungând la 9.923.400, dintre care 82% au un raport de muncă pe perioadă nedeterminată datorită efectelor reformei muncii. Decalajul salarial s-a redus cu 25% din 2018 Creșterea SMI sau reducerea zilei de muncă ne vor permite să combatem dificultățile „Obține o mai mare participare și conducere a femeilor în dezvoltarea legată de IA, Date mare si Învățare automată; atenuarea prejudecăților de gen și obținerea unei mai mari transparențe în algoritmi și integrarea perspectivei de gen în programare, crearea de coduri și algoritmi, sunt provocări care trebuie abordate, nu numai pentru a preveni perpetuarea sau chiar creșterea decalajelor de gen, ci și pentru a inversa decalajele existente.”
Consiliul de Miniștri a aprobat declarația instituțională cu ocazia Zilei Egalității de Salarizare, dată stabilită pe 22 februarie din 2010, la propunerea Ministerelor Egalității, Muncii și Economiei Sociale și Tineretului și Copiilor. În această declarație, Guvernul își reafirmă angajamentul față de salarizare egală, deoarece diferențele de remunerare încă persistă între femei și bărbați pentru locuri de muncă de valoare egală.
În plus, în ciuda progreselor importante de pe piața muncii, îngrijirea și cele mai precare poziții continuă să revină în principal femeilor.
Inegalitatea structurală
„An de an, statisticile arată că femeile continuă să câștige mai puțin decât bărbații, o inegalitate structurală ale cărei cauze trebuie căutate într-un set de factori complecși și interrelaționați: discriminarea directă și indirectă, subevaluarea muncii femeilor, segregarea ocupațională pe piața muncii. marcate puternic de stereotipuri și roluri de gen adânc înrădăcinate din punct de vedere social și tradițional, prezența redusă a femeilor în funcții de cea mai mare responsabilitate, alocarea inegală a suplimentelor salariale, cea mai mare parțialitate și reduceri ale timpului de lucru dezvoltate de femei, deoarece acestea și-au asumat – și continuă. să-și asume – aproape exclusiv munca casnică și de îngrijire, esențială pentru societate, dar care au fost întotdeauna invizibile și precare”
Progres către egalitatea în muncă
După cum se precizează în declarație „în ultimii cinci ani s-au înregistrat progrese importante în situația pieței muncii a femeilor. Conform datelor corespunzătoare celui mai recent Studiu asupra Populației Active (EPA), acesta a fost atins numărul maxim de femei angajate în seria istorică ajungând la 9.923.400, dintre care 82% au un raport de muncă pe perioadă nedeterminată datorită efectelor reformei muncii.
Conform datelor privind salariile EPA, în 2022, Diferența de salariu lunar brut între bărbați și femei a fost de 15,7%, cu 5,25 puncte procentuale sub diferența din 2018, reprezentând o reducere de 25%. Continuă să fie o cifră inacceptabilă, care reflectă inegalitatea și discriminarea la locul de muncă suferite de femei, dar este cea mai mică valoare din seria istorică.
În acea perioadă, diferența salarială pentru femeile între 20 și 24 de ani s-a redus și cu 4,3 puncte procentuale, iar cea a femeilor între 25 și 29 de ani s-a redus cu 2,2. Cu toate acestea, nu ne putem lăsa garda jos și este necesar să avansăm politici care să permită eradicarea definitivă a decalajului dintre tineri.”
În ciuda progreselor recente, dezechilibrele persistă: „discriminarea suferită de femei continuă să fie inacceptabilă: rezultatele ultimei anchete anuale privind structura salarială, referitoare la anul 2021, relevă că diferența de salarii între femei și bărbați este de 18,36% anual. calcul, ceea ce reprezintă o reducere de 5,57 puncte în ultimul deceniu. Femeile câștigă mai puțin decât bărbații în practic toate sectoarele de activitate. În plus, 25% dintre femei primesc venituri mai mici sau egale cu Salariul Minim Interprofesional, în timp ce acest procent în cazul bărbaților este de doar 11%. Șapte din zece persoane care lucrează cu jumătate de normă sunt femei. Responsabilitățile de îngrijire constituie motivul pentru care lucrează cu fracțiune de normă pentru 16,5% dintre aceste femei, în timp ce acesta este motivul pentru doar 3,4% dintre bărbați care lucrează cu fracțiune de normă. În plus, inegalitatea economică de-a lungul vieții își are impactul și reflectarea în pensiile de pensionare, în care se ajunge la o diferență de gen intolerabilă de 33,75%.”
Măsuri la locul de muncă
Declarația precizează că „pentru a pune capăt inegalității salariale dintre femei și bărbați, este esențial să se acționeze asupra tuturor cauzelor și, pentru a face acest lucru, acest Guvern va continua să dezvolte și să promoveze măsuri care să permită progrese în eliminarea acestor decalaje, precum recentul Decret Regal de instituire a Salariul minim interprofesional până în 2024, ceea ce o ridică la 1.134 de euro pe lună, consolidând astfel o creștere de 54% față de 2018, ceea ce are un impact deosebit de pozitiv asupra femeilor întrucât acestea sunt suprareprezentate în locurile de muncă cu salarii egale sau mai mici decât salariul minim interprofesional și care au a permis o reducere a diferențelor salariale dintre bărbați și femei cu 25% în ultimii 5 ani; sau propunerea de reducere a zilei de lucru fără pierdere a salariului, ceea ce va permite, printre altele, îmbunătățirea repartizării echilibrate a sarcinilor de îngrijire și a avea mai mult timp personal.
Pentru acest Guvern, este, de asemenea, prioritară finalizarea, pe de o parte, a transpunerii Directivei 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului, din 10 mai 2023, care întărește aplicarea principiului egalității de remunerare între bărbați și femei pentru aceeași muncă sau muncă de valoare egală, prin măsuri de transparență a salarizării și mecanisme de respectare a acestora.”
Unele dintre măsurile adoptate plasează reglementările noastre în prim-plan, întrucât „Spania a fost un pionier în reglementarea acestei probleme cu măsuri precum aprobarea Decretului Regal-Lege 6/2019, din 1 martie, privind măsuri urgente de garantare a egalității dintre tratament și oportunități între femei și bărbați în angajare și ocupație, sau Decretele regale 901/2020 și 902/2020, din 13 octombrie, privind egalitatea de remunerare între femei și bărbați și planurile de egalitaterespectiv, precum și punerea la dispoziție a instrumentelor de evaluare a locurilor de muncă și de înregistrare a salariilor”, explică textul aprobat de Consiliul de Miniștri, care avansează și viitoarele evoluții normative: „este o prioritate finalizarea transpunerea Directivei 2019/1158, a Parlamentului European și a Consiliului, din 20 iunie 2019, privind reconcilierea vieții de familie cu cea profesională a părinților și îngrijitorilorși care abrogă Directiva 2010/18/UE a Consiliului, îmbunătățind permisele existente, asigurând că femeile nu sunt sancționate pentru utilizarea lor și promovând o mai mare coresponsabilitate în sarcinile de îngrijire.
În plus, „Proiectul Legea organică a reprezentării egale și a prezenței echilibrate a femeilor și bărbaților Este o expresie a angajamentului ferm al Guvernului Spaniei față de egalitatea reală a șanselor. Această normă are ca scop spargerea plafoanelor de sticlă și garantarea reprezentării efective a femeilor în domeniile decizionale ale vieții politice și economice, astfel încât să se înregistreze progrese în realizarea exercitării reale și efective a principiului constituțional al egalității și eliminarea decalajelor de gen existente, inclusiv decalajul salarial.
De asemenea, consolidarea drepturilor la informare și garantarea predictibilitatea relaţiilor de muncă prin modificarea Statutului lucrătorilor, de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului, din 20 iunie 2019, privind condițiile de muncă transparente și previzibile în Uniunea Europeană, va contribui și la echilibrarea utilizărilor timp personal și profesional, contribuind la eliminarea inegalităților de gen legate de acestea.”
Inteligența artificială și decalajul digital
De asemenea, este necesară eliminarea „decalajelor digitale de gen și a riscurilor pe care le poate prezenta inteligența artificială pentru egalitatea dintre femei și bărbați, despre care mai multe voci experți avertizează, în special, având în vedere posibilul impact asupra cauzelor inegalității din lume”. mediu, inclusiv dimensiunea remunerației. Prin urmare, apariția sa pe piața muncii face ca o dezbatere profundă să fie esențială și urgentă despre provocările pe care le ridică Inteligența Artificială (IA), riscurile acesteia, dar și potențialul acesteia. Obține o mai mare participare și leadership a femeilor în dezvoltarea legată de AI, Big Data și Machine Learning; atenuarea prejudecăților de gen și a obține mai mult transparența în algoritmi și integrarea perspectivei de gen în programare, crearea de coduri și algoritmi, sunt provocări care trebuie abordate, nu numai pentru a preveni perpetuarea sau chiar extinderea decalajelor de gen, ci și pentru a inversa decalajele existente, crearea de soluții inovatoare pentru combaterea cauzelor inegalităților structurale dintre femei și bărbați la locul de muncă.
La nivel național, este în curs de implementare Strategia Națională de Inteligență Artificială (ENIA), care include egalitatea de gen ca unul dintre obiectivele sale transversale și abordează în mod expres provocarea „Reducerea decalajului de gen în domeniul IA în ocuparea forței de muncă și leadership.” .
Acesta este un set de măsuri și angajamente din partea acestui Guvern care, fără îndoială, vor avea ca rezultat o mai mare egalitate salarială.”
Sursa: Guvernul aprobă declarația instituțională din 22 februarie, Ziua Egalității de Salarizare