#Spania – Ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile, Óscar Puente,
Óscar Puente, a subliniat astăzi în Letonia marea capacitate tehnică și experiență a companiilor spaniole de a aborda dezvoltarea Rail Baltic, un mega proiect feroviar menit să unească țările baltice, care este destinat să devină una dintre infrastructurile cheie pentru coeziune și europeană. mobilitate, făcând parte din Rețeaua transeuropeană de transport. În acest sens, ministrul și-a evidențiat sprijinul și angajamentul față de companiile spaniole care lucrează deja la implementarea rețelei și care sunt interesate să participe la fazele finale.
„Avem experiență în consultanță, construcții și dezvoltare tehnologică. O experiență pe care o exportăm dincolo de granițele noastre naționale și care este prezentă în proiectul Rail Baltic. De aceea, sper să avem în continuare încrederea în companiile noastre pentru a realiza lucrările în desfășurare și cele care vor începe în următorii ani”, a declarat ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile în cadrul inaugurării Forumului de Afaceri Leton-Spaniol desfășurat astăzi la Riga (Letonia).
Óscar Puente a profitat de intervenția sa pentru a-și ratifica sprijinul și pe cel al Ministerului cu realizarea proiectului Rail Baltic, care plasează calea ferată ca axă a politicii de transport a viitorului, și toate companiile și administrațiile care lucrează la aceasta. „Sunt aici pentru a oferi certitudine sprijinului administrației spaniole companiilor noastre și administrațiilor și companiilor din cele trei țări baltice, astfel încât proiectul Rail Baltica să devină realitate în termenele convenite”, a declarat el.
Întâlnire bilateralăMinistrul a inaugurat forumul împreună cu ministrul transporturilor din Letonia, Kaspars Briškens, cu care a avut ulterior o întâlnire bilaterală. În cadrul întâlnirii lor, Óscar Puente a abordat subiecte de interes comun în transportul feroviar și maritim.
În cadrul întâlnirii, ministrul a evidențiat rolul esențial pe care Letonia îl joacă în comunicații și logistică în nordul Uniunii Europene (UE) și importanța strategică a pariurilor pe îmbunătățirea legăturilor de transport și energie cu restul UE, cu atât mai mult. luând în considerare contextul geopolitic apărut după invadarea Ucrainei de către Rusia. Astfel, pe lângă faptul că abordează interesul țării noastre și al companiilor noastre față de oportunitățile și provocările care apar în jurul desfășurării Rail Baltic, a ratificat angajamentul țării noastre față de Letonia, Lituania și Estonia, atât la nivel politic, cât și la nivel militar. economic.
De asemenea, a profitat de ocazie pentru a transmite nevoia de a concepe măsuri corective și preventive care să garanteze aplicarea ETS maritim fără a submina suveranitatea comercială europeană și competitivitatea porturilor noastre. De exemplu, ar trebui să se adapteze la disponibilitatea reală a combustibililor alternativi și să descurajeze companiile de transport maritim să-și devieze liniile către rute mai atractive din punct de vedere economic pentru a evita piața drepturilor de emisii din Uniunea Europeană (UE). O chestiune asupra căreia ministrul Briškens și-a arătat disponibilitatea de a sprijini Spania.
După întâlnire, ministrul a vizitat, împreună cu omologul său leton, proiectul gării centrale din Riga, cel mai avansat din Rail Baltica. Acoperișul este realizat de compania spaniolă Lanik, cu sediul în San Sebastián, specialist în acest tip de structuri.
EstoniaDupă-amiaza, ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile s-a deplasat la Tallinn, capitala Estoniei, pentru a avea o întâlnire bilaterală cu ministrul Climei, Kristen Michal. În cadrul întâlnirii, Óscar Puente a profitat de ocazie pentru a-și exprima interesul față de dezvoltarea rețelei feroviare performante care va lega țările baltice și a solicitat sprijinul autorităților locale pentru executarea lucrărilor pe care companiile le desfășoară. și posibila lor participare în etapele viitoare.
Ambii miniștri au abordat, de asemenea, provocarea comună a decarbonizării transportului maritim. Astfel, Óscar Puente a explicat marea investiție pe care o facem în digitalizarea și sustenabilitatea porturilor noastre și a fost interesat de coridoarele maritime verzi, detaliând că Spania colaborează cu alte țări în această chestiune. În acest context, ea și-a exprimat interesul de a lucra la o mai bună implementare a sistemului maritim ETS pentru a evita pierderea competitivității porturilor europene, provocare în care Kristen Michal și-a arătat disponibilitatea de a colabora.
Ulterior, ministrul, care a confirmat sprijinul pentru țară, vizitează portul Tallinn, de unde sunt promovate proiecte de sprijinire a parcurilor de energie eoliană offshore, care pot fi de interes pentru companiile spaniole.
Mâine, 1 martie dimineața, Óscar Puente se va întâlni cu omologul său lituanian, Marius Skuodis, și va avea o întrevedere cu ministrul de finanțe al Lituaniei, Gintare Skaiste, și cu ministrul adjunct al transporturilor, Loreta Maskalioviene.
Mai multe informatii Galerie foto pe Flickr a Ministerului Transporturilor și Mobilității Durabile Etichete: Transport Companii Sursa: Guvernul Spaniei – Puente subliniază capacitatea tehnică mare a companiilor spaniole de a aborda dezvoltarea Rail Baltic