#Spania – Profesioniştii din domeniul sănătăţii îngrijesc un pacient internat într-un spital
Acest lucru a fost anunțat după întâlnirea cu medicul de terapie intensivă Tamara Contreras, care a strâns aproape 110.000 de semnături pentru a pune capăt gardienilor de 24 de ore.
„De la Ministerul Sănătății ne angajăm pe deplin în această măsură, știind că este o măsură complexă și care necesită o restructurare a Sistemului nostru Național de Sănătate (SNS)”, a spus García.
În acest sens, el a amintit că un profesionist care este de gardă în weekend lucrează 60 de ore pe săptămână. „Acest lucru nu se întâmplă în nicio altă profesie în care se lucrează legal. Cu aceste premise vom începe calea pentru a pune capăt acestei aberații”, a afirmat el.
Primul lucru cerut de la Ministerul Sănătății este schimbarea Statutului-cadru, ceea ce vor încerca să facă în 2024.
Asta nu înseamnă, a precizat el, că va exista o scădere a salariilor profesioniștilor. „Ceea ce ne dorim este ca profesioniștii să funcționeze bine și ca niciun pacient să nu fie pacientul care este tratat la ora a 23-a; vrem să reducem ceea ce dovezile științifice spun că sunt erori medicale care apar din cauza oboselii. profesioniști”, a indicat ministrul. .
Pentru a realiza acest lucru, vom lucra cu sindicatele, cu societățile științifice, cu comunitățile autonome și cu toți acei actori implicați. Și, în același timp, vezi exemple din alte țări unde se face deja și din locuri din Spania unde au scos deja paznicii de 24 de ore.
Trebuie avut în vedere, a amintit ministrul, că Spania este o țară care este peste numărul de profesioniști pe locuitor al OCDE. În acest sens, el a indicat exemplul Suediei, care este o țară care are mai puțini profesioniști pe locuitor decât Spania și a scos gărzile de 24 de ore.
„Vorbim despre reorganizarea, restructurarea și gestionarea mai bună a profesioniștilor noștri prin schimbarea unui model vechi de 50 de ani”, a spus el, după ce a recunoscut că va exista o anumită rezistență, dar că este necesar să se schimbe situația actuală pentru că este „ un anacronism”.
Din start, a explicat el, se pot face modificările de reglementare necesare. Și trebuie să acordăm o oarecare flexibilitate pentru ca această schimbare structurală să apară încetul cu încetul în fiecare dintre servicii și în fiecare dintre locurile în care poate fi implementată.
Vrem să mergem înainte pe calea stabilizării profesioniștilor, așa cum indică deja mai multe hotărâri europene și, mai presus de toate, „trebuie să încetăm să ne maltratăm profesioniștii”, un punct de plecare pentru ca profesioniștii „să nu fugă”, a afirmat el.
Mónica García a subliniat că obiectivul este de a „stabiliza profesioniștii noștri, de a invita comunitățile să aibă grijă efectiv de profesioniștii lor și, de asemenea, să aibă grijă de programul de lucru și de valoarea adăugată pe care fiecare dintre acești profesioniști o are în programul lor de lucru”.
Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Mónica García se angajează să pună capăt paznicilor de 24 de ore și să înceapă cu un model de maxim 17 ore