#Madrid –

Pe site-ul Institutului Regional de Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) din Comunitatea Madrid, au fost publicate o serie de videoclipuri pentru profesioniștii din sectorul electric, cu pregătire și pregătire în domeniul siguranței în muncă la înălțime și în riscul electric care permite efectuarea acestei lucrări în condiții de siguranță.

Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă din Comunitatea Madrid, conștient de faptul că instalarea de panouri fotovoltaice deasupra clădirilor este din ce în ce mai frecventă din cauza schimbărilor climatice și a căutării unor energii mai economice și productive, v-a actualizat bibliotecă virtuală cu o serie de videoclipuri care explică modul în care instalarea, conectarea și întreținerea panourilor fotovoltaice trebuie efectuate în condiții de siguranță.

Cu colaborarea lui Ángel de la Hermosa, manager de cunoștințe al ADEMI (Asociația Întreprinderilor de Inginerie, Montaj, Întreținere și Servicii Industriale), se subliniază că muncitorii care efectuează această lucrare trebuie să fie perfect pregătiți din punct de vedere al spațiilor înalte.zone înclinate. și spații dificil de accesat, precum și familiarizarea cu standardele și criteriile de bază de siguranță, EIP-ul necesar pentru instalarea ancorelor fixe și temporare, linii de salvare temporare, utilizarea dispozitivelor anti-cădere glisante sau retractabile, manipularea sarcinilor la înălțime. și manevre de salvare de bază.

În cadrul primului videoclip, destinat instalării, sunt descrise principalele elemente și accesorii de siguranță (linie de salvare, cască, ham, curea de poziționare), precum și echipamentele necesare acestor lucrări precum macaraua autoîncărcată sau liftul de panou. De asemenea, sunt descrise riscuri previzibile ale muncii, cum ar fi căderi la diferite niveluri, căderi de obiecte, riscuri electrice, lovituri, expunerea la temperaturi extreme sau suprasolicitare. De asemenea, este inclus un exemplu practic și vizual despre cum să accesați o punte în siguranță.

La fel, într-un alt filmuleț se poate vedea în detaliu procesul de conectare a instalației panourilor fotovoltaice, în care responsabilul ADEMI subliniază importanța de a avea în vedere riscul electric precum și condițiile stabilite prin RD 614/ 2001 pentru utilizarea acelor mijloace care vor controla situația de risc.

Ultima înregistrare arată cum trebuie efectuate sarcinile de întreținere pentru ca instalația să poată fi prelungită în timp, subliniind că pentru a obține performanțe optime ale panourilor solare este necesară efectuarea de întreținere preventivă și corectivă. , efectuarea periodică a unei verificări asupra starea instalațiilor și revizuiți punctele critice și punctele fierbinți, deoarece, așa cum subliniază Ángel de la Hermosa, „durata de viață a unității depinde în proporție de 60% de această întreținere”.

Odată cu publicarea acestor videoclipuri, IRSST își propune să contribuie la promovarea îmbunătățirii condițiilor de muncă menite să ridice nivelul de protecție a sănătății și securității companiilor și lucrătorilor din toate sectoarele productive ale Comunității Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST își actualizează biblioteca virtuală cu videoclipuri despre instalarea panourilor fotovoltaice