#AlcaladeHenares – Papa Francisc îi va primi în audiență privată pe primarii Grupului Orașelor din Patrimoniul Mondial din Spania cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la crearea Grupului care reunește cele 15 orașe recunoscute de UNESCO pentru valorile lor universale excepționale. Întâlnirea cu Papa va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, la ora 9.00, în biblioteca privată a Palatului Apostolic al Vaticanului, a anunțat Prefectura Casa Papală.
Președintele Grupului și primarul orașului San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, a raportat astăzi că, la începutul anului, a cerut Sfântului Scaun ca Papa Francisc să primească o reprezentare a Orașelor de Patrimoniu, care coincide cu cea de-a 30-a aniversare a Cluster. „În sfârșit, această conducere a dat roade, întrucât Papa a considerat de cuviință să primească nu doar reprezentanții Grupului, ci și pe cei 15 primari în ansamblu în audiență privată, ceea ce reprezintă o ocazie istorică pentru orașele noastre și „unul dintre momentele importante ale programului nostru de sărbătoare aniversară.” Luis Yeray Gutiérrez a subliniat că „nu trebuie să uităm că o bună parte din moștenirea monumentală pe care orașele noastre îl țin este alcătuită dintr-un număr semnificativ de biserici, catedrale, schituri și alte exemple de arhitectură religioasă care îmbogățesc centrele noastre istorice, deci pentru Grupului, această vizită la Papa Francisc are un caracter foarte semnificativ”.
„Din Grup, suntem foarte recunoscători Papei Francisc pentru că ne-a acordat această audiență privată într-un an deosebit de important pentru orașele noastre; un an în care ne reînnoim angajamentul pentru protecția moștenirii noastre, diseminarea și cunoașterea acestuia și promovarea dimensiunii internaționale a Grupului”, spune Luis Yeray Gutiérrez.
Președintele a subliniat că Papa Francisc a participat la proclamarea Săptămânii Mare la Mérida, pentru prima dată când un Pontif Suprem a intervenit într-un eveniment de Săptămâna Mare în afara orașului Roma, printr-un mesaj video în care a încurajat să retrăiască zile care au schimbat istoria umanității și în medii care au mai mult de 3.000 de ani. Potrivit lui Luis Yeray Gutiérrez, „Sfântul Părinte este cel mai bun ambasador al moștenirii istorice, culturale și religioase a celor 15 orașe ale noastre, unde sărbătorile Săptămânii Mare sunt evenimente unice, care reunesc mii de oameni, inclusiv rezidenți și vizitatori, și care au fost, de asemenea, „au fost declarate în majoritatea cazurilor de interes turistic național și internațional”.
Președintele Grupului adaugă că „mulțumim Papei pentru vorbitor și recunoașterea pe care o acordă celor 15 orașe spaniole ale păcii, unității și armoniei, care simbolizează apărarea valorilor universale. Împreună cu Papa, ne angajăm toate eforturile pentru protecția culturii și a patrimoniului ca referințe esențiale într-o lume în care acordurile și înțelegerea prevalează asupra ostilității. Moștenirea antichității rămâne vie în cele 15 orașe ale noastre, ca o reamintire monumentală că cele mai bune arme ale prezentului și viitorului pe care le are umanitatea sunt cultura, unitatea și puterea cuvântului. Cele 15 orașe ale noastre sunt demonstrația, de-a lungul istoriei și în ultimii 30 de ani, că munca comună și acordul contribuie la crearea unei lumi mai bune.”
Întâlnire cu primarul Romei
În cadrul acestei vizite, primarii Grupului vor fi primiți, în după-amiaza aceleiași sâmbăte, de primarul Romei, Roberto Gualtieri, în sala principală a Campidoglio. „Am considerat de cuviință să solicităm această întâlnire cu primarul unui oraș care este o referință internațională pentru patrimoniul său extraordinar, cu scopul de a împărtăși experiențe și de a stabili legături între ambele administrații”, spune Luis Yeray Gutiérrez, care apreciază disponibilitatea primar al capitalei Italiei la organizarea acestei întâlniri.
„Din Grupul Orașelor din Patrimoniul Mondial din Spania suntem interesați în mod special să învățăm despre acțiuni și metode de lucru în competențe pe care le avem în comun, cum ar fi managementul patrimoniului istoric sau diferitele promoții turistice internaționale pe care le desfășoară în prezent”, spune preşedintele Grupului.
Călătoria primarilor orașelor de patrimoniu la Vatican și Roma se limitează la celebrarea a 30 de ani de la crearea Grupului, care va dura până în luna septembrie. Acest program include concertul extraordinar susținut pe 8 martie la Catedrala din La Laguna, prezidat de Regina Sofia, și organizarea de diferite evenimente precum un mare spectacol cu peste 200 de drone adaptate fiecăruia dintre cele 15 orașe monumentale; crearea primului turneu de rugby din Orașele Patrimoniului, cu participarea echipelor masculine și feminine; sau realizarea unui program de spectacole în spații inedite la lumina lumânărilor, care va avea capacitate redusă, artiști locali și alte personalități marcante din domeniul cultural, care vor oferi noi experiențe în medii monumentale.
Grupul Orașelor din Patrimoniul Mondial din Spania a fost creat în 1993 ca o asociație non-profit (declarată de Ministerul de Interne de Utilitate Publică), cu scopul de a acționa în comun în apărarea patrimoniului istoric și cultural al Spaniei. orașe și în menținerea și promovarea anumitor moduri de viață de care au nevoie aceste centre istorice, realizând proiecte și propuneri comune, stabilind politici de schimb de experiențe și de confruntare cu probleme comune. Ele fac parte din Grupul de 15 orașe spaniole recunoscute de UNESCO ca situri ale Patrimoniului Mondial: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza/Eivissa, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo și Úbeda.