#Madrid –

În 2023, Comunitatea Madrid a atins recordul istoric al intervențiilor efectuate de Departamentul de Pompieri regional de la nașterea sa, acum 57 de ani. Au fost 19.306 servicii, cu 14,5% mai mult decât anul precedent și cu 3% peste cel cu cea mai mare activitate, 2021.

Agenția de Securitate și Situații de Urgență Madrid 112 (ASEM112), aparținând Departamentului pentru Mediu, Agricultură și Interne, a făcut un bilanț al acestor date, care arată și o scădere cu 9,6% a persoanelor decedate în accidente în care Acțiunea acestor funcționari publici a avut loc. a fost necesar, cu 131 de decese, comparativ cu 145 în 2022.

Momentele de cea mai mare activitate au coincis cu trecerea a cinci furtuni între lunile august și noiembrie. Astfel, DANA care a afectat Comunitatea Madrid în zilele de 3 și 4 septembrie a impus participarea pompierilor în până la 584 de ocazii în orașe din zona de sud-vest, precum Villamanta, Aldea del Fresno sau El Álamo. Lucrările au constat, printre altele, în salvarea oamenilor, căutarea persoanelor dispărute, scurgerea apei în case și ajutarea la repararea infrastructurii.

Din cauza efectelor acestor ploi abundente, septembrie a fost luna care le-a cerut cel mai mult prezența, cu 2.048 de intervenții, în timp ce februarie, cu 1.257, cele mai puține. Asistența tehnică a constituit 42,7% din total, multe dintre ele motivate de furtuni, în timp ce incendiile au reprezentat 33,4% și salvarile 16,9%.

Pe municipii, Alcalá de Henares este cea cu cel mai mare număr de acțiuni (1.203), urmată de orașele mari din sud precum Getafe (1.101), Leganés (1.065) și Móstoles (1.053), al căror serviciu municipal de pompieri a trecut în Noiembrie 2022 pentru a se alătura organismului regional.

Creșterea participării Grupului Special Drone

În plus, Departamentul de Pompieri din Comunitatea Madrid a încorporat Grupul Special de Drone (GED) în septembrie 2019, care în acest timp și-a sporit prezența, devenind un instrument fundamental în situațiile de urgență complexe. Printre altele, utilizarea sa le permite acestor profesioniști să fie ghidați prin accidente, să descopere zonele în care se află sursele de incendiu sau să găsească oameni prinși sau pierduți.

Această unitate a colaborat anul trecut la 102 servicii, cu 64% mai mult decât în ​​2022, cele mai numeroase fiind incendiile industriale (34), urmate de cele care au avut loc în locuințe (14) și vegetație (12). Ei au mai participat la opt căutări ale persoanelor dispărute în mediul natural și la trei cazuri de salvare pe apă. De asemenea, munca lor a avut o relevanță deosebită după DANA din septembrie, în căutarea persoanelor dispărute, localizarea vehiculelor măturate de apă, precum și evaluarea pagubelor materiale.

Acest Grup Special este alcătuit în prezent din șapte piloți și un supraveghetor șef responsabil de unitate, care acoperă ture de 24 de ore 365 de zile pe an. Au trei drone cu patru elice și un hexacopter, echipate cu o cameră de înaltă definiție și o cameră termică, care în timpul intervenției de urgență permit transmiterea imaginilor către postul de comandă al pompierilor, ai cărui manageri pot lua decizii cu privire la modul de a face față accident cu mai multă eficiență și siguranță pentru cei implicați.

Sursa: Comunitatea Madrid – În 2023, Comunitatea Madrid a atins recordul istoric de intervenții ale Departamentului de Pompieri