#Madrid –

PROVOCĂ PIERDERE SEVERĂ A VEZULUI ȘI AFECTEAZĂ TINERII DE VÂRSTA MUNCĂ

Serviciul de Oftalmologie al Spitalului Clinic San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, are o unitate exclusivă la nivel internațional pentru diagnosticarea și tratamentul uneia dintre cele mai frecvente boli ale retinei, cum ar fi corioretinopatia seroasă centrală, inclusiv în grupa bolilor pahicoroidiene, care afectează tinerii de vârstă activă, fiind o cauză importantă a pierderii acuității vizuale.

Este a patra cea mai frecventă maculopatie, după degenerescenta maculară legată de vârstă, edem macular diabetic și tromboza venei retiniene. Într-un fel, această boală „este enigmatică pentru că nu îi cunoaștem originea, deși știm că este strâns legată de stres și că apare la tineri, în mod normal de natură anxioasă sau perfecționistă, deși se poate dezvolta și după utilizarea corticosteroizilor”, explică el. medicul oftalmolog de la Spitalul Clinic San Carlos și șeful unității, José Ignacio Fernández-Vigo.

Această boală se caracterizează prin acumularea de lichid sub retină, producând vederea încețoșată și deformată, vederea alterată a culorilor și modificări în percepția dimensiunii obiectelor. Reprezintă o pierdere severă a vederii care poate afecta semnificativ calitatea vieții celor care suferă de ea, putând fi gravă și cauza dizabilități vizuale semnificative. Specialistul în retină de la Serviciul de Oftalmologie de la Clinica San Carlos explică că acești pacienți sunt supuși unei baterii complete de teste pentru a verifica atât structura, cât și vascularizarea retinei.

În stadiile incipiente ale bolii, „acumularea acută sau bruscă de lichid se poate rezolva, dar atunci când devine cronică necesită un tratament eficient înainte să apară leziuni ireversibile. La Spitalul Clinic San Carlos primim mulți pacienți din alte centre și comunități autonome, cu o gamă de vârstă care variază între 25 și 65 de ani, deoarece acești pacienți necesită tratamente foarte specifice care nu sunt disponibile în spitalele lor de origine.” adaugă Fernández- Vigo.

Tehnologie de ultimă oră cu cele mai recente progrese în diagnosticare

Printre opțiunile de tratament disponibile pentru oftalmologii de la Spitalul Clínico San Carlos, din Comunitatea Madrid, se numără trei tipuri diferite de lasere, cum ar fi terapia fotodinamică, micropuls sau subprag și laser focal navigat „pentru a stabiliza boala, a opri progresia acesteia. și, în anumite cazuri, recuperați o parte a vederii. Eficacitatea acestor trei lasere, care nu sunt disponibile în ansamblu în niciun alt spital din Spania, este între 75 și 80%, așa că mai avem un drum de parcurs”, spune Fernández-Vigo, care a fost recenzent al. ghidul global pentru tratamentul acestei boli.

Laserul cu terapie fotodinamică „acționează asupra coroidei, producând remodelare vasculară pentru a-i reduce permeabilitatea, în timp ce micropulsul sau subpragul urmărește regenerarea epiteliului pigmentar, stimulând producerea de molecule antiinflamatoare și regenerative. Pe de altă parte, se aplică fotocoagularea focală cu laser navigat pentru a sigila posibilele puncte de scurgere. Toate acestea urmăresc să rezolve tabloul clinic, folosind medicină de precizie personalizată, într-un mod nedureros și minim invaziv, folosind puțină energie și oferind un profil ridicat de siguranță”, adaugă Fernández-Vigo, medic oftalmolog la Clínico San Carlos.

Avantajul utilizării acestor lasere este că oferă o precizie fără precedent, deoarece tratamentul poate fi planificat pe baza unei fotografii a retinei. Laserul o realizează semi-automat, chiar dacă pacientul se mișcă sau clipește, iar tragerea lui este mai sigură, țintind structurile ochiului unde trebuie acționată, păstrând restul țesuturilor și structurilor globului ocular. Pe de altă parte, consumă mai puțină energie, ceea ce produce mai puțină durere pentru pacient, deoarece unele tratamente necesită mai mult de o mie de impacturi asupra ochiului.

În plus, această unitate a Spitalului Clinic San Carlos dispune de cele mai noi mijloace de diagnosticare pentru a putea individualiza fiecare caz, cum ar fi un prototip de scaner ocular sau tomograf cu coerență optică dintre care există doar două dispozitive în Spania, care pot captura 200.000 de scanări pe secundă. astfel încât niciun semn clinic relevant să nu treacă neobservat. Pe de altă parte, pentru acei pacienți care pot prezenta o dezvoltare anormală a vaselor de sânge în retină, derivată dintr-o potențială complicație a bolii, Spitalul Clinic San Carlos dispune de cele mai moderne și inovatoare medicamente intraoculare pentru tratamentul lor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic San Carlos are o unitate exclusivă pentru tratarea uneia dintre cele mai frecvente boli ale retinei.