#Spania – Agenția Fiscală lansează astăzi planul „Le LLamamos” de întocmire a declarațiilor de impozit pe venit prin telefon. Astfel, de acum și până la finalul campaniei, contribuabilii care au nevoie de asistență personalizată vor putea fi asistați fără a fi nevoiți să se deplaseze la un birou. Tot de astăzi este principala noutate a acestei campanii, planul special de asistență pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani din localitățile mici din Spania. În acest fel, și datorită colaborării consiliilor orășenești respective, Agenția va putea oferi persoanelor vârstnice cu domiciliul în peste 550 de municipii din cele 46 de provincii ale teritoriului aflate sub regim comun întocmirea declarației lor fără deplasări sau, în unele cazuri, cu călătorii într-o municipalitate foarte apropiată.

Încorporarea ambelor planuri de asistență personalizată are loc după finalizarea unei treimi din campania de declarare a impozitului pe venitul persoanelor fizice 2023 (IRPF 2023), moment în care peste 8.267.000 de colaboratori și-au depus deja declarația online, ceea ce reprezintă o creștere puternică de 23,3%. anul trecut la aceeași dată, deși trebuie amintit că actuala campanie a început cu mai bine de o săptămână înainte de cea anterioară.

Această diferență de date de începere condiționează restul comparațiilor interanuale, care se vor modera pe măsură ce campania avansează. Astfel, declarațiile cu cerere de restituire însumează peste 6.692.000, cu o creștere anuală de 23,2%, iar rambursările efectuate de Agenție au crescut cu 15,2%, ajungând la 4.587.000, pentru o sumă de 3.135 milioane (cu 19,8% mai mult). ). În acest fel, până în prezent au fost achitate 68,5% din cererile de rambursare depuse și 57,6% din sumele solicitate.

Totodată, au fost deja depuse peste 1.156.000 de declarații cu rezultate de introdus (+21,6%) de către contribuabilii care au ales și ei să grăbească prezentarea, ținând cont că nu trebuie să facă primele plăți până la final. a Clopotului.

Prin depunere, pe lângă site-ul Agenției Fiscale (sede.agenciatributaria.gob.es) ca principal canal telematic, au fost depuse 495.000 de declarații (+30,4%) prin aplicația mobilă a Agenției, dintre care peste 378.000, 28 % mai mult decât anul trecut la aceleași date, corespund prezentărilor „într-un singur clic”, iar restul sunt contribuabili la care „aplicația” s-a referit la site-ul AEAT pentru a face unele modificări și au revenit la aplicație pentru a încheia prezentarea .

Anul acesta se preconizează depunerea a 23.281.000 de declarații, cu 1,2% mai multe, dintre care 14.614.000, aproape 63%, se așteaptă să dea dreptul la rambursare pentru o sumă globală estimată la 11.650 milioane de euro. La rândul său, sunt planificate 7.092.000 de declarații cu un sold de depus în valoare de 18.908 milioane de euro.

Planul „Îl vom chema”.În această campanie, planul „Le Llamamos” de întocmire a declarațiilor telefonice menține capacitatea și programul din ultimii ani având în vedere rezultatele bune ale acestei formule, care a permis anul trecut să se întocmească 1.070.000 de declarații și a continuat să fie principalul mijloc de asistență personalizată. . contribuabilului. Până în prezent, 480.000 de contribuabili au solicitat deja acest serviciu.

Operația este cea obișnuită. Odată ce contribuabilul își face programarea (se recomandă să se solicite online sau printr-un serviciu automat la 91 535 73 26, sau la 901 12 12 24) și alege ziua și ora dimineții sau după-amiezii, sistemul propune o zi și o oră. când veți primi apelul de la Agenția Fiscală.

În acest fel, contribuabilii care au nevoie de asistență personalizată au din nou o alternativă puternică la asistența personală în birouri de acum până la finalul campaniei, putând grăbi prezentarea și, odată cu aceasta, eventuala rambursare corespunzătoare.

În favoarea agilității serviciului, este foarte convenabil ca contribuabilul să aibă la dispoziție informațiile și documentația necesară pentru a face declarația atunci când Agenția îi sună. Pentru a evita o eventuală pierdere a programelor în detrimentul tuturor contribuabililor, cetățenii care decid să nu-și folosească programarea trebuie să o anuleze prin aceleași mijloace prin care au obținut-o.

Plan de asistență pentru persoanele în vârstă din municipiile miciAstăzi începe și prestarea serviciului de asistență pentru întocmirea și prezentarea declarațiilor de impozit pe venit pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu domiciliul fiscal în municipiile mici care au semnat acordul corespunzător cu Agenția Fiscală. Datorită colaborării acestor consilii, persoanele în vârstă cu domiciliul în peste 550 de municipii vor putea primi asistență video personalizată de la oficialii Agenției pentru a-și prezenta declarația.

La cele aproape 410 de municipii în care va fi prestat serviciul (lista locațiilor este accesibilă în sediul electronic al Agenției, în secțiunea Campaniei Venituri dedicată special acestui plan special de asistență) se mai adaugă și altele în unele provincii locații apropiate de municipalitățile „de antet” ale serviciului.

Pentru selectarea municipiilor s-a luat drept referință faptul că, în general, sunt orașe cu mai puțin de 3.000 de locuitori care nu au AEAT, CCAA sau centru de consiliu care oferă serviciu de asistență în campanie.

În aceste municipii, cei peste 65 de ani cu programare vor fi asistați de personalul Agenției Fiscale cu aceeași atenție personalizată ca orice alt contribuabil, dar în facilitățile puse la dispoziție de către consiliu și, deci, fără a fi nevoie să se deplaseze cel mai apropiat punct de îngrijire obișnuit.

Cu acest plan special, care este difuzat prin afișe și broșuri în municipiile incluse în plan, și printr-o scrisoare personalizată către contribuabili înșiși, Agenția Fiscală își propune să avanseze un model de asistență cetățenească care să îmbine toate modalitățile de îngrijire a publicului in functie de fiecare serviciu si de disponibilitatea fiecarui moment, mentinerea unei sensibilitati deosebite fata de grupul de varstnici in conformitate cu protocolul semnat cu Platforma pentru Seniori si Pensionari.

În același sens, pentru această campanie a fost actualizată și secțiunea privind Sediul Electronic pentru Seniori, care cuprinde broșura cu servicii de ajutor, broșura de informare pe scurt și manualul mai amplu cu reglementările privind impozitul pe venitul persoanelor fizice care pot rezulta dintr-un interes mai mare pentru acest grup.

364.000 de răspunsuri prin canale de asistență digitalăPe de altă parte, toți contribuabilii cu impozitul pe venit au în acest an o versiune de conținut extins a „Asistentului de venit virtual” care a fost lansat în campania anterioară pentru a rezolva îndoielile. Contribuabilii pun întrebări folosind un limbaj natural pentru a obține răspunsurile de care au nevoie. În această primă treime a campaniei, „Asistentul virtual” a oferit deja peste 236.000 de răspunsuri contribuabililor.

În cazul în care răspunsurile de la „Asistent” nu conțin toate informațiile solicitate, cetățeanul poate accesa „Informatorul” de venit (care a oferit până acum peste 128.000 de răspunsuri contribuabilului), și care are toate informațiile structurate pe blocuri de conținut. , sau conectează-te prin chat cu specialiști de la Comprehensive Digital Administration (ADI) -de la nouă dimineața până la șapte după-amiaza-, obținând astfel asistență personalizată pentru problemele care au rămas în așteptare.

Cine nu este obligat să declare În general, contribuabilii cu venituri exclusiv din muncă până la o sumă de 22.000 euro pe an nu sunt obligați. Această limită se reduce însă dacă venitul provine de la mai mult de un plătitor (cu excepții), sau și atunci când plătitorul nu este obligat să rețină și când venitul este supus unei cote fixe de reținere la sursă. În astfel de cazuri, limita a fost ridicată la 15.000 de euro pe an.

Ambele limite rămân valabile pentru a nu declara dacă contribuabilul are, în schimb, sau în plus, următorul venit integral:

– Dividende, dobânzi și câștiguri de capital supuse reținerii la sursă cu o limită comună de 1.600 euro.

– Venituri imobiliare imputate, venituri integrale din capitalul mobiliar nesupus retinerii la sursa provenite din bonuri de trezorerie si subventii pentru achizitionarea de locuinte protejate oficial sau la pret evaluat, precum si alte castiguri de capital obtinute din ajutor public, cu limita comuna de 1.000 euro.

Ca și în anul precedent, contribuabilii care au venituri din muncă, capital și activități economice, precum și câștiguri de capital (subvenții, premii și altele), nu vor fi obligați nici, cu limita comună de 1.000 de euro, alături de pierderi de capital de mai putin de 500 euro.

Pe de altă parte, se reamintește că beneficiarii Venitului Minim de Viață trebuie să depună declarația, în conformitate cu reglementările stabilite de IMV, precum și lucrătorii independenți înregistrați la RETA sau la Regimul Special Lucrătorilor Marini. , în conformitate cu reglementările care aprobă noul regim de contribuție pentru persoanele care desfășoară activități independente.

Revizuirea datelor personale și economiceEste întotdeauna recomandabil să revizuiți proiectul de declarație oferit de Agenția Fiscală. Prin intermediul „Renta Web” informațiile vor fi cât mai la zi, dar, în orice caz, Agenția poate să nu aibă toate datele relevante pentru declarație, date pe care contribuabilul ar putea avea nevoie să le încorporeze în proiectul de declarație.

Unele cazuri tipice care recomandă această revizuire sunt următoarele:

Proprietăți și referințele lor cadastraleCircumstanțele personale și familiale (dacă s-au schimbat în 2023)Închiriere imobiliarăTransmisiiContribuții la planurile de pensiiCotizații unicePercepții din subvenții și alte ajutoareDeduceri de familie și maternitateDeducere pentru investitie in locuintaDeduceri regionaleCum să obțineți „Cheie” și numărul de referință?Numărul de referință și „Codul” continuă să fie, alături de certificatul electronic și DNI, sistemele de acces la „Renta Web” și alte servicii ale Campaniei de Venit, precum consultarea datelor fiscale și stadiul procesării rambursării.

Obținerea unei „Chei” necesită doi pași, o singură înregistrare prealabilă și o solicitare ulterioară de fiecare dată când contribuabilul are nevoie de ea. Înregistrarea prealabilă se poate efectua online, urmând instrucțiunile din scrisoarea pe care Agenția o va trimite celor care o solicită prin opțiunea oferită în secțiunea site-ului AEAT „Înregistrare în Cod”. De asemenea, este posibilă preînregistrarea la sediile Agenției. Odată înregistrat în sistem, atunci când contribuabilul dorește să efectueze o procedură, acesta poate solicita PIN-ul de acces din link-ul disponibil în procedura propriu-zisă, sau din „aplicație”.

La rândul său, pentru obținerea numărului de referință, se vor solicita NIF-ul, căsuța 505 din Impozitul pe venit 2022 și data de valabilitate a DNI-ului propriu-zis. Pentru nedeclaranții din anul precedent sau cu caseta Venit 2022 cu valoare zero, în loc de caseta 505, vor fi solicitate ultimele cifre ale codului unui cont bancar al cărui proprietar este contribuabilul.

Principalele servicii de asistență și informareInternet: https://sede.agenciatributaria.gob.es și „app” (ofera informatii si proceduri fara orare).Solicitare telefonică „Te sunăm”:91 535 73 26 și 901 12 12 24 (serviciu automat, 24 de ore)

91 553 00 71 și 901 22 33 44 (operator, de la 9:00 la 19:00, vineri)

Cerere telefonică Plan special de asistență pentru persoanele peste 65 de ani din municipiile mici:91 553 00 71 și 901 22 33 44 (operator, de la 9.00 la 19.00, luni -V)

Informații de închiriere telefonică: 91 554 87 70 și 901 33 55 33 (pentru a rezolva îndoielile; de la 9:00 la 19:00, MF) Campanie pentru venituri 2023.

Mai multe informatii Agentie fiscala Asistență telefonică pentru cei peste 65 de ani din municipiile mici Mai multe stiri Declarație de impozit pe venit 2023: ce este impozitul pe venitul persoanelor fizice și când se depune? Agenția Fiscală va lansa un plan special de asistență începând cu luna mai… Etichete: Autoritățile fiscale Impozite Sursa: Guvernul Spaniei – Peste 8.200.000 de contribuabili depun declarația și 480.000 solicită întocmirea acesteia prin planul telefonic „Le Llamamos”