#Madrid –

DEPENDANT AL SERVICIULUI GERIATRIC

Spitalul Universitar Cruz Roja, un centru public din Comunitatea Madrid, a redus internările cu 3,3 zile și utilizarea urgențelor cu 16% la pacienții vârstnici cu fragilitate severă, datorită Unității de îngrijire a spitalului de geriatrie la domiciliu a Serviciului de geriatrie. Aceste date au fost prezentate într-o teză de doctorat realizată de dr. Blanca Garmendia, medic în Serviciul de Geriatrie al acestui spital public din Madrid.

Pe 26 aprilie, dr. Garmendia și-a susținut teza de doctorat „Elaborarea și implementarea unui plan de îmbunătățire continuă a calității într-o unitate de îngrijire la domiciliu geriatrică”în cadrul programului de doctorat al Universității Alfonso X el Sabio.

Unitatea de îngrijire a Spitalului de Geriatrie la domiciliu a Serviciului de Geriatrie al Spitalului Universitar Cruz Roja este în funcțiune din 1978, adaptându-se la schimbările din populația deservită. În prezent, este alcătuită din două echipe la domiciliu formate dintr-un medic geriatru și o asistentă, fiecare, care merg la domiciliu la solicitarea medicului primar, și pentru monitorizarea externărilor precoce de la etajele spitalului. Aceștia primesc sprijin, acolo unde este cazul, de la profesioniști în asistență socială din cadrul Serviciului.

Teza de doctorat, un studiu observațional, a inclus toți pacienții tratați de Unitatea AGD în perioada iunie – decembrie 2021, în total 284 de pacienți. Profilul pacienților din această unitate este o persoană în vârstă, cu o intervenție complexă cronică înaltă, cu numeroase sindroame geriatrice, cu fragilitate severă în marea majoritate, cu afectare funcțională și cognitivă, probleme sociale semnificative, comorbiditate ridicată și polifarmacie. În cadrul studiului, s-a observat că acest beneficiu către pacienții îndrumați din secția de spital și tratați ulterior prin AGD, reprezintă o scădere cu 3,3 +/-5,3 zile de internare. După șase luni de urmărire după externare, s-a observat o scădere generală după intervenția AGD de 16,2% în utilizarea urgențelor spitalicești.

Toate acestea cu un nivel foarte ridicat de satisfacție, atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniști. Fără îndoială, aprofundarea activității de coordonare și colaborare a Asistenței Primare și Spitale la domiciliul pacientului este o provocare actuală, eficientă pentru Sistemul de Sănătate, și cu niveluri ridicate de satisfacție pentru toți actorii implicați: pacienți, familii și profesioniști.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de Cruce Roșie reduce internările și urgențele la pacienții vârstnici cu fragilitate severă datorită îngrijirii la domiciliu