#Madrid –

Photovoice combină imaginea și narațiunea cu posibilități multiple

Unitatea de Cercetare a Managementului Asistenței Primare a susținut un atelier de cercetare prin Photovoice, un instrument care promovează participarea profesioniștilor și a pacienților la studii colaborative. În acest tip de metodologie, participanții captează imagini care reprezintă realitatea lor și le însoțesc cu narațiuni care le permit să fie puse în context. Imaginile devin astfel documente grafice complete asupra cărora se dezbate și se ajunge la concluzii, favorizând un spațiu de reflecție și dialog pe cele mai diverse teme. În domeniul Asistenței Primare, această metodă de cercetare permite o abordare diferită în domenii precum încorporarea experienței pacientului, promovarea participării active sau identificarea nevoilor și provocărilor organizației, printre alte domenii.

Ideea repetată că o imagine valorează cât o mie de cuvinte capătă o nouă dimensiune în metoda Photovoice, cu aplicații interesante în domeniul sănătății. Este o tehnică de cercetare calitativă care folosește imaginea fotografică ca principal vehicul de exprimare a perspectivelor și experiențelor. Un instrument utilizat pe scară largă în domenii precum sănătatea publică sau dezvoltarea, care oferă o altă abordare și permite să dea voce protagoniștilor care nu au întotdeauna posibilitatea de a-și face vizibile preocupările sau nevoile.

Formarea a fost susținută de Isabel del Cura, șefa Unității de Cercetare, și Paloma Conde, sociolog și consultant în cercetare socială, cu colaborarea lui Víctor G. Carreño, profesionist în regia și producția de media audiovizuală, cercetător, curator și artist independent. . De asemenea, a fost organizat de Direcția Tehnică de Integrare și Control al Proiectelor prin Zona de Sănătate Comunitară, și a făcut cunoscută această tehnică membrilor Comisiei pentru Viața Sănătății, structură care își propune să garanteze că grupurile de populație care sunt incluse în liniile de bază ale Strategiei de Sănătate Comunitară de Asistență Primară au același acces la resursele informaționale privind prevenirea și promovarea sănătății.

Două proiecte de referință

Pe parcursul acestui curs, participanții au putut să învețe practic detaliile acestei tehnici, precum și să facă un prim contact cu aspectele de bază necesare în proiectarea, planificarea și structurarea unei investigații folosind Photovoice.

Ei au descoperit direct aplicarea sa în practică, aprofundând în două studii care au fost dezvoltate împreună cu acesta, studiul Photovoice Villaverde, care a analizat mediul alimentar din acest cartier al capitalei într-un mod participativ, și o lucrare privind impactul pandemiei. în profesioniștii din Asistența Primară din propria perspectivă desfășurată în Unitatea de Sprijin Cercetării în primele zece luni ale crizei sanitare. Rezultatele acestei a doua lucrări vor fi reflectate în curând într-o publicație și este planificată să organizeze în curând o expoziție cu acest material grafic.

Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea de Cercetare în Asistență Primară predă un workshop despre o metodă inovatoare prin analiză cu fotografii