#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a cerut astăzi „să nu se trivializeze probleme precum legalizarea canabisului” și a explicat că guvernul regional lucrează la un proiect de lege pentru protejarea minorilor de produsele derivate din acest drog, cum ar fi CBD, și care se vând în diferite unități din regiune.

„Sunt dăunătoare sănătății și, în plus, o înșelătorie, deoarece sunt vândute mereu pe acele afișe cu un zâmbet lângă o frunză de marijuana, vânzând mereu o realitate falsă”, a menționat el în discursul său de la închiderea Primei Conferințe de Prevenire în Sănătatea Mintală a Comunității Madrid, organizat de Executivul regional și Societatea Spaniolă de Psihiatrie și Sănătate Mintală (SEPSM) la Spitalul Public Clinic San Carlos.

Díaz Ayuso a declarat că măsurile promovate de Ministerul Sănătății în favoarea „pretinsului consum medicinal al canabisului” „îl îngrijorează foarte mult”. „Au început deja procedurile de elaborare a Decretului Regal care reglementează legalizarea consumului medicinal al marijuanei, dar legalizarea unei substanțe nu trebuie anunțată fără o adevărată bază științifică și fără o analiză prealabilă a consecințelor pe care aceasta le presupune pentru populație. . în primul rând, pentru tinerii care sunt în proces de pregătire și maturitate”, a considerat acesta.

Pentru președinte, „trebuie să fie auzite criteriile societăților științifice, ale medicilor, ale psihiatrilor și ale oamenilor care, la fel ca profesorii, lucrează de zeci de ani pentru a atenua consecințele pe care le lasă marijuana, în special în rândul copiilor și tinerilor”. „Drogurile sunt inamicul public numărul unu al societății. Timp de decenii, ei au fost cea mai mare frână în calea prosperității și libertății din lume, până la punctul în care au pus capăt libertății personale”, a adăugat el.

Canabis în rândul tinerilor

Canabisul, potrivit datelor din sistemul de supraveghere a dependenței din Comunitatea Madrid, în 2022, este cel mai consumat drog ilegal în rândul studenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani din regiune. 27,8% au făcut-o cu vreo ocazie, 21,8% în ultimul an și 14,5% în ultima lună. Vârsta medie de debut este de 14,8 ani.

În prima ediție, această întâlnire a discutat despre riscurile asociate consumului de canabis asupra sănătății mintale a oamenilor, cu o echipă de experți profesioniști din diferite spitale publice din regiune (Clínic San Carlos, Niño Jesús, Gregorio Marañón și 12 octombrie). Toți au participat la două mese, unul despre prevenirea în copilărie și adolescență și altul despre pericolul pe care îl prezintă această substanță psihoactivă pentru sănătatea mintală a oamenilor, mai ales la o vârstă fragedă.

Profesioniștii au transmis dovezile științifice ample disponibile cu privire la impactul negativ al canabisului asupra sănătății mintale și a potențialului său patogen, deosebit de grav în riscul semnificativ de psihoză, care poate fi multiplicat cu patru și explică până la 10% din schizofrenie. De asemenea, ei au evidențiat riscul crescut de sinucidere și comportamentul auto-vătămare derivat din consumul acestuia.

Președintele a reamintit că Guvernul Comunității Madrid se angajează să protejeze sănătatea fizică și psihică a locuitorilor madridelor, ducând lupta împotriva drogurilor. Și o face prin intermediul a 24 de Centre specifice de îngrijire cuprinzătoare pentru toxicomanii, centre de zi și spitalizare pentru dependențe sau cu strategii specifice împotriva fenomenelor noi precum chemsex.

În plus, are un Plan de Sănătate Mintală și Dependențe, dotat cu 45 de milioane de euro și cu o atenție deosebită pentru populația tânără și adolescentă, care implică încorporarea a 370 de noi profesioniști. Printre aceștia, psihiatri și profesioniști în asistență medicală care alcătuiesc cele 21 noi echipe specifice de prevenire a sinuciderii sau cele 14 de îngrijire intensivă la domiciliu pentru copii și adolescenți cu patologii complexe.

Acțiune în situație de criză

Adolescența este etapa vitală a construcției identității pentru tineri. În cazul oricărui semnal de risc în care se detectează că poate exista o relație directă cu consumul de droguri, este important să răspundem rapid, prin conversații cu întrebări, ascultare și sprijin constant pentru aceste persoane.

În cazul unei crize care ar putea duce la autovătămare, trebuie să sunați imediat la numărul de urgență 112 și să urmați instrucțiunile primite de la Serviciul de Urgență Medicală din Madrid, SUMMA112, care va stabili îngrijiri specifice de Sănătate Mintală prin echipa sa de psihologi clinici . Dacă este necesar, tratamentul va continua în unitățile specifice pentru copii și tineret ale rețelei de spitale publice din Comunitatea Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso cere să nu trivializeze legalizarea canabisului și lucrează la o lege care să protejeze minorii de vânzarea CBD în unități