#AlcaladeHenares – Consiliul Municipal Alcalá de Henares, prin Departamentele sale de Sănătate și Participare Cetățeană, se alătură comemorarii Zilei Bolii Celiace, pe 16 mai 2024. Obiectivul este de a oferi vizibilitate și sprijin persoanelor cu boala celiacă pentru a se asigura că aceste persoane pot conduce , din ce în ce mai mult, o viață normală.
Cu scopul de a răspândi realitatea că este posibil să mănânci corect și să te bucuri de mâncare, pe 16 mai va avea loc un atelier teoretico-practic despre „gătirea fără gluten”, condus de profesioniști în asistență medicală din Príncipe de Asturias, în cadrul adunării. holul Centrului Municipal de Sănătate. Având în vedere buna primire și faptul că locurile au fost deja epuizate, în viitor vor fi programate noi ediții.
În plus, pentru a obține o mai mare vizibilitate pentru pacienții celiaci pe 16 mai, Consiliul Municipal Alcalá de Henares își va lumina în albastru Primăria, arătându-și astfel sprijinul pentru satisfacerea nevoilor acestor pacienți, în această Zi a Bolii Celiace și întotdeauna.
Boala celiacă sau boala celiacă („boala celor o mie de fețe”) se caracterizează prin natura sa autoimună și prin implicarea sa multisistem, ca o consecință a intoleranței la gluten și fragmentele acestuia (prolamine), la persoanele susceptibile genetic prin prezentarea a 1 sau 2 gene, antigenele leucocitare umane (HLA, haplotipurile DQ2 și DQ8), deși un număr mic de persoane cu boala celiacă nu au aceste gene. Factorii de mediu, cum ar fi tipul de dietă, se adaugă circumstanțelor genetice.
Consilierul pentru sănătate, Teófilo Lozano, a indicat că „boala celiacă, din fericire, este diagnosticată mai mult în fiecare zi și, prin urmare, se știe mai multe. Deși până acum câțiva ani era o boală „ascunsă” asociată cu simptome gastrointestinale, se știe și că, ca urmare a lipsei de absorbție a nutrienților în duoden, se poate asocia cu epilepsie, infertilitate, avorturi recurente, oboseală cronică, dermatită, osteoporoză sau ataxie cerebeloasă. Prin urmare, este esențial să continuăm să învățăm mai multe despre boală, prin cercetările necesare, pentru a realiza diagnostice mai timpurii care să permită adoptarea unor măsuri mai eficiente, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților”.