#Madrid –

În cadrul Zilei Mondiale care crește gradul de conștientizare cu privire la importanța acestei practici

Profesioniștii de la Serviciul de Urgență și Sănătate din Comunitatea Madrid (SUMMA 112) au participat la o Zi de Conștientizare despre Igiena Mâinilor în care au abordat referiri la spălarea mâinilor și a corpului, curățarea alimentelor și a rănilor și asepsie în literatura antică. lume, timpuri moderne și astăzi. În plus, în cursul zilei, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor, care este sărbătorită în fiecare 5 mai, a avut loc o lectură de texte ale unor autori precum Noah Gordon, Pedro Gargantilla, Mika Waltari, Pedro Alfonso de Huesca, Regina O. ‘Melveny, Antonio Cavanilles de Blas sau Frank Caer, alături de analiza narațiunilor din The Siete Partidas of Alfonso X The Wise, Biblia, Coranul sau Talmudul. Conducerea SUMMA 112 și profesioniștii din domeniul sănătății și din afara Serviciului de Urgență și Sănătate din Comunitatea Madrid au participat la lectura diferitelor texte.

Directorul general al SUMMA 112, Pedro Muñoz, a deschis ziua, împreună cu coordonatorul medical pentru calitate, Asunción Colomer. Ambii au insistat că igiena mâinilor, ca și literatura, salvează vieți. „Aceasta este o alianță care există încă de la începutul timpurilor, așa cum se arată în textele cuneiforme ale Codului lui Hammurabi sau în hieroglifele egiptene în care se discută deja despre medicină și igiena. Irene Vallejo, autoarea cărții „El Infinito en un Junco”, spune că literatura i-a salvat viața. De asemenea, OMS, când se referă la Igiena mâinilor, spune că salvează vieți. Ce sărbătorire mai bună a Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor decât această alianță: Literatură și Igienă, o alianță care salvează vieți?”, a întrebat Muñoz în timpul cuvintelor sale.

În cadrul întâlnirii, care a fost organizată de Grupul de Promovare a Igienei Mâinilor și Departamentul de Calitate al SUMMA 112, s-a desfășurat un tur al igienei în literatura lumii antice, cu referiri la vechile civilizații și religioase egiptene, greacă și romană texte din Vechiul și Noul Testament, Coran sau Talmud. La fel, s-a analizat igiena în vremurile moderne și astăzi, cu referiri la autori contemporani precum Héctor Abad Faciolince sau Patrick Deville. Pentru pregătirea Programului de zi și a expozițiilor pe texte literare, am avut colaborarea coordonatorilor Clubului de lectură SUMMA 112, bibliotecara Pilar Uguina și asistenta Ana María Ruiz.

Cele 5 momente ale igienei mâinilor

La fel, pe parcursul zilei, asistenta SUMMA 112 María Lázaro a insistat asupra necesității ca profesioniștii din domeniul sănătății să acorde prioritate utilizării gelului hidroalcoolic față de mănuși și a reiterat cele 5 Momente de Igienă a Mâinilor recomandate de Organizația Mondială a Sănătății: înainte de a atinge pacientul, înainte de efectuarea unei sarcini curate/aseptice, după riscul expunerii la fluide corporale, după atingerea pacientului și după contactul cu mediul pacientului, care, în cazul SUMMA 112, este locuința sau strada publică a pacientului și nu un centru de sănătate .

SUMMA 112 organizează anual activități de conștientizare privind utilizarea corectă a igienei mâinilor. Pe lângă acest eveniment, sunt promovate Concursuri de Fotografie și Desen pentru Copii și Tineret, ale căror premii au fost acordate și în urma evenimentului.

Sursa: Comunitatea Madrid – SUMMA 112 din Comunitatea Madrid analizează igiena mâinilor în literatură pentru a crește gradul de conștientizare în rândul profesioniștilor săi