#Madrid –
CU PARTICIPAREA A MAI MULT DE O SUTA DE PACIENȚI
Spitalul Universitar Severo Ochoa, un centru public din Comunitatea Madrid, a organizat un workshop în care experții în oncologie medicală și exerciții fizice au evidențiat beneficiile exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea calității vieții la persoanele cu cancer de sân. În plus, peste o sută de bolnave de cancer de sân, dintre care unul era bărbat, s-au antrenat pe Stadionul Municipal Butarque din Leganés, cu sprijinul și al Clubului Sportiv Leganés și colaborarea companiei Novartis.
Atelierul, intitulat „Aici pentru a rămâne activ în fața cancerului de sân”, a abordat importanța adaptării exercițiului fizic la persoanele aflate în procese oncologice. Acesta apare ca răspuns la provocările cu care se confruntă bolnavii de cancer, de exemplu cu efectele secundare ale tratamentelor precum oboseala cronică „Diferitele studii arată că exercițiul adecvat nu numai că îmbunătățește toleranța la tratamente, dar are și o relație directă cu aderența terapeutică, care, la rândul său, contribuie la reducerea riscului de recădere și la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire”, spune oncologul la Unitatea de Cancer Mamar și Ginecologic a Spitalului Severo Ochoa, María José Echarri.
Exercițiul fizic în procesul de recuperare sau strategiile practice de integrare a activității fizice în viața de zi cu zi au fost alte două exemple care au fost discutate. Și pentru Echarri, directorul atelierului, „exercițiul fizic oncologic, pe lângă îmbunătățirea sănătății fizice, poate contribui semnificativ la bunăstarea emoțională. Dacă acest exercițiu fizic oncologic este planificat în grup, este o oportunitate de a crea noi relații sociale cu beneficiul în consecință în propria stima de sine.”
S-a dovedit că participarea și implicarea pacienților în exerciții fizice îi încurajează să facă parte din propriul tratament, „stă în puterea lor să îmbunătățească boala prin angajamentul lor de a exercita”, adaugă dr. Echarri. „Acest atelier oferă un mediu de susținere în care pacienții pot învăța cum exercițiile fizice pot fi un instrument puternic în recuperarea lor, ajutându-i să-și găsească putere și speranță în fiecare etapă a procesului.”
Atelier de învățare a exercițiilor
Cei o sută de bolnavi de cancer care au participat la acest workshop au participat la o practică susținută de experți în exercițiu fizic oncologic, Soraya Casla și Álex Barrera, student predoctorant în Exercițiul Fizic și Cancer, precum și Licențiat în Științe ale activității fizice și sport. (CAFYD). Ambii profesioniști au îndrumat individual pacienții cu îndrumări și recomandări personalizate pentru a-și optimiza activitatea fizică în timpul bolii.
Potrivit Soraya Casla, „acest atelier este un exemplu despre ce tip de exercițiu fizic este cel mai benefic pentru aceste femei. Trebuie să aveți o planificare adecvată, să combinați diferite tipuri de exerciții și, cel mai important, să includeți strategii de mare intensitate, ceea ce este necesar pentru a reduce oboseala, a preveni alte efecte secundare ale tratamentelor, cum ar fi neuropatiile periferice și a reduce riscul de boli cardiovasculare acești pacienți, ceea ce este mult mai mare datorită tratamentelor.”
Pentru Álex Barrera, „exercițiul fizic, pe lângă faptul că are un rol foarte important în prevenire, poate ajuta la îmbunătățirea terapiilor pentru cancer. Relevanța sa ar putea merge mult mai departe, devenind capabilă să moduleze micromediul tumoral. Unul dintre principalele avantaje observate în exercițiu este siguranța practicării acestuia. „Este recomandat să începeți antrenamentul cât mai curând posibil, indiferent de momentul îmbolnăvirii și sub supravegherea unui profesionist în Științe ale activității fizice și sportului.”
Locul de desfășurare a activității a fost Stadionul Municipal Butarque de Leganés, o colaborare cu CD Leganés. În cuvintele vicepreședintelui său, Eduardo Cosín, „colaborarea echipei alb-albaștri încă de la începutul proiectului reflectă angajamentul nostru de a sprijini toate acele femei vecine ale municipalității diagnosticate cu cancer la sân. Sperăm că utilizarea facilităților noastre va servi drept inspirație pentru promovarea activității fizice, care este atât de benefică pentru recuperarea și bunăstarea pacienților.”
Îmbunătățiți calitatea vieții
În 2024, peste 36.000 de cazuri noi de cancer de sân vor fi diagnosticate în Spania. Acest tip de cancer este cel mai frecvent în rândul femeilor, reprezentând aproximativ 30% din toate cancerele feminine diagnosticate în țară.
În atelierul organizat de Spitalul Universitar Severo Ochoa și Novartis, compania farmaceutică a raportat că, în colaborare cu principalele asociații ale pacienților cu cancer de sân din Spania, cum ar fi Federația Spaniolă pentru Cancerul de Sân (FECMA), Asociația Spaniolă a Cancerului de Sân Metastatic (AECMM), Grupul Spaniol de Cancer Pacienții (GEPAC), Asociația Hereditary Ovarian Breast (AMOH) și Asociația Male Breast Cancer (INVI), precum și grupurile academice și cooperative spaniole de cercetare a cancerului de sân GEICAM și SOLTI, au lansat campania „Aici pentru a trăi”, care își propune să evidențieze importanța îmbunătățirii calității vieții pacientelor cu cancer de sân prin ghiduri despre exerciții fizice, nutriție, sexualitate și îngrijire personală.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Severo Ochoa promovează calitatea vieții la persoanele cu cancer de sân prin exerciții fizice