#Madrid –
Centrul adaugă trei noi posturi în Serviciile de Endocrinologie și Nutriție, Radiodiagnostic și Pneumologie
Spitalul Universitar Príncipe de Asturias, situat în Alcalá de Henares și aparținând rețelei publice a Comunității Madrid, a primit noua promovare a rezidenților care își vor desfășura perioada de pregătire de specialitate după finalizarea studiilor universitare în Medicină, Asistență Medicală, Psihologie , Farmacie și Chimie. Anul acesta, oferta de formare a acestui centru de sănătate a crescut la 89 de noi rezidenți odată cu încorporarea a trei noi locuri în Serviciile de Endocrinologie și Nutriție, Radiodiagnostic și Pneumologie. Spitalul are 318 rezidenți în formare și 34 de specialități acreditate.
În fiecare an, Spitalul Universitar Prince of Asturias organizează o sesiune de informare care reunește rezidenții care sunt interesați să înceapă această pregătire la Centru. După această zi – într-un format foarte dinamic – de Porți Deschise, desfășurată cu această ocazie pe 20 martie, are loc ceremonia de întâmpinare a noilor rezidenți și adio celor care își termină pregătirea, care își povestesc experiențele trăite , pe lângă echipa de conducere a centrului și cei responsabili de Comisia de predare.
În această ediție, rezidenții au fost reprezentați de dr. Paola Merlo și Laura Martínez, R2 și R1 de dermatologie și Dr. Juan José Docavo, R4 de Medicină de familie și comunitate. Dr. Merlo și Martínez s-au ocupat de predarea noilor rezidenți a principalelor chei și aspecte practice ale Centrului. Dr. Docavo, la rândul său, le-a dat o serie de sfaturi precum, de exemplu, „recunoașterea greșelilor” sau „să nu le fie frică să ceară ajutor” pentru a avansa constant și a deveni oameni mai buni.
Intervenția specială a unui șef de serviciu cu această ocazie a fost responsabilitatea Dr. Pedro Ortiz, șeful Serviciului de Admitere HUPA. Dr. Ortiz s-a referit la cei care își termină rezidențiatul cu aceste cuvinte: „Sper că am reușit să dezvoltăm în voi spiritul critic și curiozitatea științifică care vă vor duce pe calea perfecționării profesionale. Amintiți-vă întotdeauna că, ca medici, uneori veți vindeca pacientul, alteori îl veți ușura, dar trebuie să fiți întotdeauna sprijinul și confortul lor.
În ceea ce privește noii recruți, el a explicat că, prin alegerea Spitalului Príncipe de Asturias, au avut dreptate, deoarece acesta se află într-un oraș al Patrimoniului Mondial, precum Alcalá de Henares și din cauza a tot ceea ce presupune profesia („a avea grijă de oameni”) un spital, dintre cele considerate medii în Comunitatea Madrid, dar „unul dintre cele mai mari ca populație și activitate alocată”. Aceasta înseamnă, în opinia sa, „că nu este atât de mică personalul serviciilor încât să nu permită să circule și să se îmbogățească cunoștințelor, nici atât de mare încât să nu știm cine sunt colegii noștri. Aici ne cunoaștem cu toții pe nume.” Și adaugă: „Aceasta înseamnă că, fără să-ți dai seama, ajungi să simți că spitalul este parte din tine”.
După ce a trecut în revistă Istoria Medicinii și originea sistemului MIR în Spania, care datează din 1978, el a indicat că, de acum înainte, se alătură „lumii reale”, „nu mai este o simulare cu actori”. „, așa că trebuie să facă saltul.” „Nu trebuie să vă faceți griji”, a explicat el, „sunt mulți înaintea dvs. care au făcut acest salt și l-au realizat și, în plus, suntem aici pentru a vă ajuta”.
Și în final a vorbit despre viitor, caracterizat de provocări precum „medicina personalizată și predictivă”, medicina regenerativă și terapiile celulare, „care constă în tratarea bolilor cu celule introduse în țesuturi” și chirurgia minim invazivă. De asemenea și cu ajutorul noilor tehnici imagistice, simularea intervențiilor care „vor ajuta la alegerea celor mai potrivite tehnici chirurgicale pentru fiecare pacient, Inteligența Artificială folositoare sănătății sau așa-numita Biologie a Sistemelor care permite o înțelegere integrată a funcționării sistemului biologic. sisteme și aprofundează înțelegerea modului în care interacțiunile sale interne și cu alte sisteme conduc la apariția de noi proprietăți”, a concluzionat el.
În numele conducerii, directorul general, dr. Manuel Cabeza, i-a felicitat pe cei care au finalizat această etapă de pregătire și, celor care o încep, le-a subliniat că Spitalul are „un nivel de resurse umane de primă clasă”. Astfel, el a subliniat că „cei mai importanți oameni” în timpul rezidențiatului vor fi tutorele, deși „obiectivul principal vor fi pacienții”. „Lucrăm pentru pacienți, care au nevoie de noi”, a subliniat el.
Rezidențiatul este, în opinia sa, „o etapă de curiozitate, de interes pentru arta de a învăța” și în care trebuie să fie prezente cerințe precum motivația, căutarea cunoștințelor, aptitudinilor sau atitudinilor. „Nu ezitați să puneți întrebări și să căutați răspunsuri, uitându-vă mereu la cei care vă vor ghida în munca de zi cu zi”, i-a sfătuit el. „Sunteți prezentul și viitorul”, intervine directorul de Nursing, Mª Eugenia Pinar, care, parafrazându-l pe dr. Gregorio Marañón, le-a reamintit că „viața de fiecare zi este nouă”.
Șefa de studii a centrului, Susana Medina, a explicat modul în care noii veniți se înscriu ca absolvenți și, după etapa de rezidențiat, devin specialiști, precizând că este un act în care se pune în scenă transmiterea de cunoștințe și deprinderi, dar și de atitudini, având mereu ca referinţă că centrul activităţii profesionale este pacientul.
Procesul de formare a rezidenților
În acest proces sunt implicați Conducerea Centrului, Comisia de predare, Unitățile didactice cu rolul fundamental de tutore rezident și fiecare dintre profesioniștii care lucrează la HUPA. Obiectivul este ca acesta să fie un spital atractiv, atât pentru profesioniștii săi, cât și pentru cei care aleg HUPA să se antreneze.
Caracterul didactic al centrului Alcalá, situat în campusul Universității din Alcalá, face parte din semnul său distinctiv, atât în ceea ce privește formarea de licență, absolvenți și rezidenți de specialitate. Centrul are și o Fundație pentru Cercetare Biomedicală, al cărei obiectiv este promovarea și dezvoltarea cercetării.
La eveniment, rezidenții care își termină pregătirea la HUPA au primit cartea „Întâlniri cu Cajal”, de José Ramón Alonso, profesor de Biologie Celulară la Universitatea din Salamanca. Această lucrare reunește cele mai memorabile reflecții și fraze ale celebrului neuroștiință spaniol Santiago Ramón y Cajal, distins cu Premiul Nobel în 1908.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias primește 89 de noi rezidenți care vor fi pregătiți ca specialiști