#Madrid –

Comunitatea Madrid a prezentat astăzi o inițiativă de pionierat, numită Metrotecas, al cărei obiectiv este promovarea lecturii în rândul călătorilor printr-un sistem de schimb de cărți. Pentru aceasta, a transformat vechile coșuri de gunoi ale companiei metropolitane în librării improvizate care vor fi depozitare ale exemplarelor pe care utilizatorii le lasă și le ridică.

Ministrul Locuinței, Transporturilor și Infrastructurii, Jorge Rodrigo, a vizitat stația Miguel Hernández pentru a afla despre acest „mod original de a celebra o nouă ediție a Târgului de Carte care va începe pe 31 mai în Parque del Retiro de la capital din Madrid”. a evidențiat el.

Aceste noi biblioteci gratuite vor fi instalate progresiv pe cele două platforme ale unui total de 15 stații repartizate pe toate liniile rețelei pe tot parcursul anului și vor avea supraveghere video toată ziua. Mai exact, acest serviciu de împrumut de cărți va fi acum operațional în Miguel Hernández (L1), Suanzes (L5) și Pavones (L9); la care se vor adăuga în curând cele din Tetouan (L1); Príncipe de Vergara (L2 și L9); Delicatese (L3); Prosperitate (L4); Laguna (L6); Lacoma (L7); Punți (L8); Ibiza (L9); Fuencarral (L10); La Peseta (L11); și Getafe și Móstoles Central (L12).

Fiecare librărie va fi amplasată în puncte vizibile și la îndemâna călătorilor care așteaptă sosirea trenului și, lângă acestea, va fi un cod QR în care vor fi explicate regulile de bază de utilizare a acestor spații culturale.

În aceste coșuri reciclate se vor aduna titluri care aparțin unor genuri precum romane, biografii, literatură de călătorie, ghiduri sau literatură pentru copii; și nu vor fi acceptate din domeniile tehnic, text sau educațional. În plus, toate copiile trebuie să fie în stare bună.

Traiectoria culturală a suburbanului

Metro de Madrid are și alte inițiative care urmăresc să încurajeze interesul utilizatorilor pentru lectură. Astfel, campania este lansată Cărți pe stradă, care și-a încheiat a douăzeci și șasea ediție și care vă permite să citiți piese de lucrări ale diferiților autori pe viniluri amplasate în interiorul trenurilor.

Suburban are și Bibliometrele sale, un sistem de împrumut de text gratuit disponibil la douăsprezece stații din rețea, iar altele, precum Plaza de España și Ríos Rosas, culeg fragmente din Don Quijote și, respectiv, Fortunata y Jacinta, de Benito Pérez Galdós.

În cele din urmă, compania oferă oportunități pentru noi valori de scris prin concurs Metrostoriescare în ultima sa ediție a avut participarea a peste 6.000 de scriitori și ale cărui premii vor fi decernate în zilele următoare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reciclează vechile pubele de metrou și le transformă în librării pentru a încuraja lectura în rândul călătorilor