#ComisiaEuropeana – La 6 mai 2024, Comisia și-a finalizat analiza privind situația statului de drept în Polonia în contextul procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din TUE. Comisia consideră că nu mai există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia în sensul dispoziției respective. Polonia a lansat o serie de măsuri legislative și nelegislative pentru a soluționa motivele de îngrijorare privind independența sistemului judiciar, a recunoscut prevalența dreptului UE și s-a angajat să pună în aplicare toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la statul de drept, inclusiv la independența justiției.

În cadrul Consiliului Afaceri Generale din 21 mai 2024, vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a purtat o discuție pozitivă cu miniștrii în privința situației din Polonia în contextul procedurii de la articolul 7, precum și în privința celei mai recente evaluări a Comisiei și a intenției de a retrage propunerea motivată. Statele membre au recunoscut eforturile depuse deja de guvernul polonez pentru a răspunde motivelor de îngrijorare existente. În urma acestei discuții, Comisia a luat astăzi decizia de a închide procedura de la articolul 7 și a informat Consiliul și Parlamentul European că își retrage propunerea motivată din 2017.

Vicepreședinta Jourová a declarat: „Ziua de astăzi este o zi importantă pentru statul de drept din Polonia și din Uniunea Europeană. După mai mult de șase ani, în urma măsurilor pozitive luate de autoritățile poloneze, precum și a sprijinului puternic exprimat de statele membre în această privință, am închis acum procedura de la articolul 7 în ceea ce privește Polonia. Vom continua să colaborăm cu autoritățile poloneze pentru a le sprijini în eforturile lor de promovare a statului de drept.” 

Comisia va monitoriza în continuare măsurile din cadrul planului de acțiune, precum și alte măsuri de promovare a statului de drept în Polonia, în special în cadrul procesului de raportare privind statul de drept. 

Sursa: Comisia decide să închidă procedura de la articolul 7 alineatul (1) din TUE în ceea ce privește Polonia