#Madrid –

Rezumatul activităților culturale din 31 mai până pe 2 iunie

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend cuprinde multiple expoziții dedicate artei contemporane, fotografiei și arheologiei, printre altele, în sălile sale, toate cu intrare gratuită. Astfel, proba Dacă tot vrei să vezi ceva…, dedicat artistei austriece Eva Lootz, în Sala Alcalá 31, propune un eseu despre fenomenul rezonanței și, în același timp, despre dispariția lumii așa cum o cunoaștem.

Acest proiect, curatoriat de Claudia Rodríguez-Ponga Linares, include o instalație în care puteți vedea cum anumite minerale și substanțe rezonează cu lumina ultravioletă, precum și o serie de aproape 1.000 de desene. Poate fi vizitat până pe 21 iulie.

La fel, până în acea zi, Sala Canal de Isabel II are expoziția O lumină incertă, dedicat pionierului în utilizarea culorii în fotografia documentară din Spania. Este o călătorie atemporală prin cariera lui Gonzalo Juanes, cu peste 250 de imagini, printre care se numără celebra sa serie dedicată străzii Serrano din capitală. Această expoziție, curatoriată de fotograful Chema Conesa, face parte din Secțiunea Oficială a PHotoESPAÑA.

La Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M), din Móstoles, guvernul regional dedică două expoziții celor doi artiști, Asunción Molinos Gordo și Teresa Solar Abboud, care pot fi vizitate până pe 25 august, respectiv 1 septembrie.

Cel al lui Molinos Gordo, sub titlu Déjà Vécu. Ceea ce a fost deja experimentat, este curatoriat de Andrea Pacheco și este prima monografie a acestui artist într-o instituție publică din Madrid. El Déjà Vécu (ceea ce a fost deja trăit) invocă scenariul tulburător al acelui care, deși moare, reapare.

La rândul ei, Mașină de vis de păsări, de Solar Abboud, este curatoriat de Tania Pardo și începe aici ca primul sediu al unui amplu proiect care va fi apoi prezentat la Muzeul de Artă Contemporană MACBA din Barcelona și se va încheia la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo. Expoziția se învârte în jurul a două mari instalații care condensează cercetările creatorului din ultimii ani, într-un dialog între fictiv și real.

TheCamera de artă tânărăcontinuă (până pe 21 iulie) cu Arheologiile prezentului. Cinci re-imaginări ale moștenirilor noastre construiteunul dintre proiectele câștigătoare ale celei de-a XV-a ediții aa vrut comisarul, care se angajează pe noi modele curatoriale, facilitând accesul la lumea profesională pentru tinerii curatori. Expoziția propune o serie de lucrări ficționale despre un prezent diferit prin desene, mostre fizice, narațiuni și videoclipuri.

Dinozaurii din Alcalá de Henares

Comunitatea Madrid aduce și arta contemporană (până pe 30 iunie) la Muzeul Casei Lope de Vega, din capitală, și la Locul Nașterii lui Cervantes, din Alcalá de Henares, cu cea de-a șasea ediție a programului Mutațiicare include munca a șase creatori spanioli și portughezi și face parte din programul cultural comun Portugalia-Spania. 50 de ani de democrațiein colaborare cu ambasada tarii vecine.

Continuând în orașul Complutense, Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA) găzduiește expoziția până în ianuarie 2025. vânător de dragoni. În ea, vizitatorii fac o călătorie din Anglia victoriană până în zilele noastre, trecând prin Vestul American, Deșertul Gobi, Tanzania sau Patagonia, pentru a descoperi secretele dinozaurilor printr-o selecție spectaculoasă de fosile. Marele protagonist este Concavenator corcovatus (vânătorul cocoșat din Cuenca), un teropod de aproximativ 6 metri lungime, care a trăit în urmă cu 130 de milioane de ani – în Cretacicul Inferior – în actuala provincie Cuenca și a cărui, în plus, puteți vedea o recreare a acestuia în viață. .

Între timp, sala de expoziții a Palatului Juan de Goyeneche, din Centrul de Interpretare Nuevo Baztán, oferă până pe 23 iunie Arta militară în vremea lui Goyenecheun set expozițional care explorează elementele cheie care explică metamorfoza în această artă, prin modele și lucrări originale.

Pe de altă parte, Administrația regională colaborează cu diferite instituții în promovarea și diseminarea culturii, participând la proiecte precum Realismul intim al Isabel Quintanilla, prima retrospectivă monografică dedicată de Muzeul Național Thyssen-Bornemisza unui artist spaniol (până pe 2 iunie); și expoziția de la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia din Madrid, Antoni Tapies. The practica artistică (până pe 24 iunie).

Muzică, dans și clasice pe scenele regionale

Artele spectacolului nu puteau lipsi de pe agenda culturală. Acest program evidențiază premiera (sâmbătă, 1 iunie) a noii lucrări a coregrafului și dansatorul jerez Leonor Leal, Loxa (imagini și dansuri din experimentele radio ale lui Juan de Loxa). Spectacolul este un omagiu adus poetului granadei Juan de Loxa, o figură fundamentală în transformarea culturală andaluză din anii 70. Va fi în Sala Verde a Teatros del Canal.

În același spațiu, a doua zi, sunetul marimbei – un instrument de percuție pe lemn – va transforma ascultarea obișnuită a două compoziții populare, Cele patru sezoane și poveste din Vest în concertul oferit de cvartetul belgian Quatuor Ardeo și percuționistul bulgar Vassilena Serafimova.

În Sala Juan de la Cruz a Teatrului de La Abadía, la zece ani de la premieră, te poti bucura Costumscris și regizat de Juan Cavestany. A comedie caustică, sufocantă și rapidă, Unde Javier Gutierrez și Luis Bermejo Se înfruntă verbal și fizic pe scenă pentru a vorbi a dorințelor și mizeriei umane (Până pe 7 iulie).

Centrul Cultural Pilar Miró din Villa de Vallecas va avea pe scenele sale (sâmbătă 1) prezentarea noii lucrări a lui Diego Guerrero, Pe tangentă. Un album în care producătorul, cântărețul și chitaristul din Huelva estompează granițele tradiției și rupe de dictatele industriei, fără a înceta să dea continuitate esenței sale flamenco.

La Centrul Cultural Paco Rabal din Puente de Vallecas va fi reprezentat Polar, scris și regizat de Rulo Pardo (sâmbătă, 1 iunie). O comedie tragică, de contraste radicale, în care trei povești comice sunt unite printr-un accident ecologic, care ne amintește că Pământul nu ne aparține și că foamea nu dă atenție granițelor, ci doar mirosului de carne și de pradă. că există între zidurile sale.

Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial va fi scena a două propuneri foarte diferite. Sâmbătă 1 oferă concertul Clavele franceze din secolul al XVIII-lea vs fandango spaniolde clavecinistul madrilen Yago Mahúgo, iar duminică, 2, clasicul lui Calderón de la Barca Diminețile de aprilie și mairegia Laila Ripoll.

Vineri, 31 mai

Costum

Juan Cavestany

Până pe 7 iulie – ora 19.00 – Sala Juan de la Cruz – Teatrul La Abadía. MADRID

Sambata 1 iunie

Loxa (imagini și dansuri din experimentele radio ale lui Juan de Loxa)

Leonor Leal

20:00 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

Pe tangentă

Diego Guerrero

ora 19.00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID

Polar

Rolă maro

ora 19.00 – Centrul Cultural Paco Rabal. MADRID

Clavecinul francez al secolului al XVIII-lea vs. fandango spaniol

Yago Mahúgo

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Duminică 2 iunie

Concert de Quatuor Ardeo și Vassilena Serafimova

18:00 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

Diminețile de aprilie și mai

Laila Ripoll

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Muzee și expoziții

Realismul intim al Isabel Quintana

Până pe 2 iunie – Muzeul Național Thyssen-Bornemisza. MADRID

Arta militară în vremea lui Goyeneche

Până pe 23 iunie – Sala de expoziții a Palatului Juan de Goyeneche – Centrul de Interpretare Nuevo Baztán. NOUL BAZTAN

Antoni Tapies. Practica artei

Până pe 24 iunie – Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia. MADRID

Mutații

Până pe 30 iunie – Muzeul Casa Lope de Vega și Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. MADRID și respectiv ALCALÁ DE HENARES.

Eva Lootz. Daca tot vrei sa vezi ceva…

Până pe 21 iulie – Sala Alcalá 31. MADRID

Arheologiile prezentului

Până pe 21 iulie – Camera Young Art. MADRID

Gonzalo Juanes. O lumină incertă

Până pe 21 iulie – Sala Young Art. MADRID

Asunción Molinos Gordo. Déja Vécu. Ceea ce a fost deja experimentat

Până pe 25 august – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M). MÓSTOLES

Teresa Solar Abboud. Mașină de vis de păsări

Până pe 1 septembrie – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M). MÓSTOLES

vânător de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Sursa: Comunitatea Madrid – Artă contemporană, fotografie și arheologie în expozițiile Comunității Madrid