#Madrid –

Astăzi, Comunitatea Madrid a început o campanie de informare cu privire la importanța evitării răspândirii fumului atunci când se produce un incendiu într-o locuință. Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a prezentat această inițiativă la Institutul de Formare Cuprinzătoare în Securitate și Situații de Urgență (IFISE), cu scopul de a se asigura că nu există decese din cauza acestei cauze.

Intoxicațiile cauzate de inhalare și gazele toxice derivate din incendiu sunt principala cauză de deces din cauza acestui tip de accident în Spania, cu doi decese din trei. Din acest motiv, Executivul regional va difuza, prin intermediul rețelelor sale de socializare (X, Facebook și Instagram), recomandări din partea Departamentului de Pompieri regional cu privire la modul de acțiune în caz de incendiu, atât în ​​case, cât și în clădiri, cu scopul hashtag #CloseTheDoorToTheSmoke.

Pentru Novillo, aceste sfaturi „sunt foarte importante pentru că este esențial să conștientizăm și să sensibilizăm populația cu privire la riscul de moarte pe care îl expunem atunci când este expus la aceste gaze”. În opinia sa, „angajamentul față de prevenire este esențial pentru a garanta siguranța tuturor. Trebuie să închidem ușa la fum, pentru că cinci pufuri sunt suficiente pentru a provoca moartea.”

Printre principalele avertismente se numără închiderea ușilor pentru a preveni răspândirea acesteia în alte încăperi și menținerea liberă a casei scării pentru a facilita evacuarea și stingerea și lucrările de salvare. Dacă incidentul are loc la un etaj superior și nu există fum pe scări, puteți coborî (nu folosiți niciodată liftul) într-un loc sigur afară.

Dacă există, oamenii ar trebui să se refugieze într-o cameră cât mai îndepărtată și cu o fereastră spre exterior pentru a se face vizibili în timp ce așteaptă să fie salvați, acoperind toate crăpăturile și golurile cu îmbrăcăminte sau prosoape și să rămână ghemuiți în timp ce așteaptă sosirea pompierilor. Din prima clipă în care ești conștient de această situație, trebuie să anunți rapid numărul de telefon de urgență 112.

Madrid, una dintre regiunile cu cea mai scăzută rată a victimelor din Spania

Studiul 2023 privind victimele incendiilor, realizat de Asociația Profesională a Tehnicienilor de Pompieri și Fundația MAPFRE, confirmă că Comunitatea Madrid este a patra regiune din Spania cu cel mai scăzut raport de victime din aceste circumstanțe la un milion de locuitori, cu 3,2 comparativ cu la media națională de 4,9, sub alte comunități autonome cu un număr similar de locuitori, precum Catalonia (4,1) sau Comunitatea Valenciană (6,8).

În plus, cel mai vulnerabil grup este persoanele de peste 64 de ani, iar riscul de a muri este înmulțit cu șase atunci când trăiesc singuri. În lunile cele mai reci, 59% dintre decese sunt concentrate, 57% au loc noaptea, cea mai frecventă cauză fiind incendiile produse de aparate sau echipamente electrice, iar camera de zi fiind cea mai afectată încăpere, la 41,2%.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid începe o campanie de informare pentru a preveni răspândirea fumului în incendiile la locuințe