#Madrid –

Centrele de sănătate au efectuat peste 38.000 de teste de diagnostic de acest tip în 2023

Peste cincizeci de medici, pediatri și kinetoterapeuți din cadrul Direcției de Asistență Nord a Direcției Asistenței Primare tocmai au participat la prima zi de ecografie organizată de această direcție de îngrijiri. În prezent, sută la sută din centrele de sănătate și 19 la sută din birourile din Comunitatea Madrid au aparat cu ultrasunete. În 2023, cu acest instrument au fost efectuate 38.393 de teste de diagnosticare, față de 34.682 în anul precedent. De la sfârșitul anului 2009 până în decembrie 2023, profesioniștii din Asistența Primară au efectuat un total de 3.712.741 de ecografii.

Din 2009, Comunitatea Madrid promovează Planul de implementare a ultrasunetelor în Centrele de Sănătate de Asistență Primară cu obiectivul principal de a crește capacitatea de rezoluție a primului nivel de îngrijire. Implementarea tehnicii cu ultrasunete se dezvoltă progresiv, legată de achiziția anuală de aparate cu ultrasunete și susținută de o gamă largă de oferte de formare în ecografie. Acest Plan a fost și continuă să fie o referință pentru restul comunităților autonome.

Instruire și promovare

Sesiunea, organizată de acest management de îngrijire și care s-a adresat profesioniștilor săi (medici, pediatri și kinetoterapeuți), a avut loc pe 22 mai în Sala de Adunări a Direcției de Asistență Primară din San Martín de Porres, sub titlul „Marking the North in Ecografie, de la suspiciune la certitudine”. La ea a participat Paloma Santos, director adjunct al Asistenței medicale, împreună cu directorii de îngrijire medicală și asistentă ai Direcției de Asistență Nord, Mª Dolores Cano și Cristina Cedrún.

Scopul acestei instruiri a fost de a promova utilizarea acestui instrument de diagnostic și de a încuraja schimbul de experiență între profesioniștii care îl folosesc zilnic.

Comitetul științific al zilei este format din Carlos Casanova și Paz González, medic și, respectiv, medic pediatru la Centrul de Sănătate Barrio del Pilar; Elvira Clemente, medic la Centrul de Sănătate Algete; Jesús Ortiz, medic la Centrul de Sănătate Paracuellos del Jarama; și Salvador Casado, medic la Centrul de Sănătate Manzanares el Real.

La rândul său, Comitetul de Organizare este alcătuit din Alicia Rodríguez, șefa de centre la Direcția de îngrijire a Nordului, și Francisco Sosa și Rafael Lama, administratorii acestei direcții de îngrijire.

Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniștii de la Direcția North Care fac schimb de experiență în prima lor zi cu ultrasunete