#Madrid –

Comunitatea Madrid a anunțat astăzi, la South Summit 2024, principalul târg al ecosistemului antreprenorial în tehnologie, cele mai inovatoare proiecte ale sale în domeniul managementului sănătății publice. Ministrul adjunct al Sănătății, Laura Gutiérrez, a vizitat standul pe care Guvernul regional îl are în spațiul La Nave din capitală, pentru a prezenta câteva dintre aceste inițiative împreună cu profesioniștii Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS).

Printre acestea, Gutiérrez a anunțat două progrese avangardiste care sunt aplicate la Spitalul Universitar Gregorio Marañón. Este prima sală de operație hibridă din lume cu imprimare 3D, care permite fabricarea intraoperatorie a produselor medicale personalizate și a fost recunoscută în ediția 2023 a QIA Awards (Premiul pentru inovație de calitate).

Aceasta se concentrează pe proceduri de operare deschise și cu abordări multiple care necesită instrumente de înaltă tehnologie, cum ar fi, de exemplu, robotica. Vă permite să reduceți durata lor și să le executați cu mai multă precizie. În plus, face posibilă efectuarea a între 10 și 12 intervenții pe săptămână pentru persoanele cu patologii extrem de complexe în chirurgia oncologică ortopedică, complexă a coloanei vertebrale și reconstrucție articulară avansată.

Pe de altă parte, a prezentat și centrul de control pe care îl implementează pentru o mai bună gestionare a complexului, care are ca rezultat un serviciu public de calitate superioară pentru cetățeni. Cu acesta, o echipă multidisciplinară poate monitoriza toate aspectele legate de asistența medicală (infrastructură, material, fluxul de pacienți și situația acestora în orice moment), pentru a îmbunătăți luarea deciziilor și a anticipa eventualele probleme, optimizând performanța unităților și timpul profesioniștilor.

Radiodiagnostic cu IA în Alcorcón

La standul Comunității Madrid, viceministrul a explicat funcționarea sistemului de suport pentru radiodiagnostic pe care
Spitalul Universitar Fundación Alcorcón (HUFA), care utilizează algoritmi de inteligență artificială în analiza razelor X.

Această tehnologie oferă o mai mare precizie și certitudine la determinarea patologiilor la pacienți, printre altele, pneumotorax sau revărsat pleural, precum și
depistarea precoce a bolilor oncologice.

O altă inițiativă evidențiată astăzi la South Summit 2024 este participarea Spitalului Universitar La Paz la proiectul ALE-HOP, constând în transportul, cu drone, de materiale medicale precum, de exemplu, medicamente. Oferă o viteză mai mare și previne ca o expediere urgentă, uneori de natură vitală, să fie compromisă de traficul rutier. Alte avantaje sunt poluarea fonică mai mică și reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă cu până la 70%. În acest moment, complexul a găzduit deja mai multe teste pilot.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își prezintă cele mai inovatoare proiecte în domeniul sănătății publice la South Summit 2024