#Madrid –

Consiliul de Guvern al Comunităţii Madrid a aprobat astăzi proiectul Legii privind măsurile de urbanism pentru promovarea locuinţelor protejate, reglementări care vor permite transformarea birourilor în apartamente de închiriat la un preţ accesibil. Inițiativa Executivului regional vizează creșterea fondului de locuințe regionale pentru a facilita accesul acestuia către locuitorii din Madrid.

Astfel, guvernul regional estimează că Legea poate fi aplicată pentru eliberarea a 1,8 milioane de metri pătrați de spații pentru a le transforma într-un total de 20.000 de apartamente noi în numeroase municipalități.

Textul, întocmit de Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor, este transmis acum Adunării Legislative pentru validare și intrare în vigoare la sfârșitul acestei luni. Noua Lege a Executivului Regional este prezentată cu contribuțiile grupurilor sectoriale și ale consiliilor municipale în cadrul procesului de audiere și informare.

Textul legal al Comunitatii Madrid stabileste in mod expres o masura extraordinara si temporara care autorizeaza schimbarea folosintei terenului clasificat tertiar – destinat birourilor – in rezidential, pentru realizarea de locuinte supuse unei anumite protectii publice (VPP) in regim de inchiriere. . Această acțiune nouă va fi posibilă fără a fi necesară modificarea planificării.

În schimb, se poate face prin licență. Pentru a face acest lucru, consiliile orășenești vor avea la dispoziție până la patru luni pentru a decide asupra aplicării acestuia. Dacă vor merge înainte, se acordă o perioadă de doi ani pentru a solicita licența și maximum trei pentru a executa lucrarea. Se poate aplica terenurilor libere sau clădirilor existente, atâta timp cât se aplică întregii infrastructuri.

Simplificarea procedurilor și reducerea sarcinilor

Această inițiativă a Comunității Madrid facilitează accesul la locuințe prin simplificarea procedurilor, reducerea sarcinilor sau modificările care permit îmbunătățirea organizațională și un impuls în această activitate economică. În plus, include scutirea de la planurile speciale pentru implementarea VPP în parcelele supramunicipale clasificate ca dotări. Aceasta are ca rezultat o reducere a perioadei de construcție între 8 și 12 luni.

Este inclus și un nou standard privind rezervările de parcare pentru VPP-uri, plasând numărul de locuri de parcare la unul pe locuință. În orice caz, autonomia locală este respectată. Astfel, consiliile orășenești vor putea decide aplicarea acesteia în raza lor municipală, precum și să stabilească condiții suplimentare sau să definească ariile teritoriale pentru implementarea acesteia.

Sectorul construcțiilor din regiune a reprezentat 5,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2023. Prin urmare, Comunitatea Madrid intenționează prin această Lege să stimuleze piața imobiliară cu măsuri proactive, și nu prin restricții precum declararea de stres. domenii ale guvernului central.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă proiectul de lege pentru transformarea a 20.000 de birouri în noi case de închiriat la prețuri accesibile