#Madrid –

Publicat în NEJM și prezentat la Congresul American de Oncologie Medicală

Dr. Mariano Provencio, șeful Serviciului de Oncologie Medicală de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro, un centru public din Comunitatea Madrid, participă în calitate de autor principal, împreună cu Dr. Tina Tascone, de la MD Anderson Cancer Center Houston, într-un studiu Studiu clinic de fază III ale cărui rezultate consolidează o schimbare de paradigmă în abordarea și tratamentul cancerului pulmonar în stadiile inițiale și intermediare (II și III). Studiul a fost publicat în revista științifică de mare impact „The New England Journal of Medicine” (NEJM), concomitent cu prezentarea sa la Congresul American de Oncologie Medicală (ASCO).

Un total de 18 țări, 87 de spitale și 452 de pacienți din întreaga lume au participat la acest studiu comparativ care a evaluat eficacitatea administrării chimioterapiei și imunoterapiei, comparativ cu administrarea chimioterapiei numai, înainte de intervenția chirurgicală la acești pacienți. Rezultatele, mult mai favorabile la brațul chimioterapie plus imunoterapie, au consolidat această schemă de tratament ca fiind cea mai eficientă în abordarea acestor pacienți.

Creșterea semnificativă a supraviețuirii detectată la pacienții tratați cu această combinație a motivat publicarea acestui studiu în revista științifică de mare impact New England Journal of Medicineconcomitent cu prezentarea sa la Congresul American de Oncologie Medicală (ASCO), care anul acesta se desfășoară între 31 mai și 4 iunie la Chicago.

Mai exact, datele indică o supraviețuire fără progresie (timpul necesar pentru ca tumora să progreseze după începerea tratamentului) de 70% la 18 luni, ceea ce înseamnă că 7 din 10 persoane sunt libere de tumoră după un an și jumătate după începerea tratamentului cu această combinație. Pe de altă parte, doar 5 din 10 persoane ajung la aceste 18 luni doar cu administrarea chimioterapiei.

Mai mult, un sfert dintre pacienții (25,3%) tratați cu chimioterapie și imunoterapie înainte de intervenție chirurgicală obțin un răspuns patologic complet, adică o remisie totală a tumorii, față de 4,7% dintre pacienții care urmează tratament doar cu chimioterapie înainte de intervenție chirurgicală.

O anchetă de origine spaniolă
Prima cercetare la nivel mondial care a emis ipoteza că administrarea unei combinații de chimioterapie și imunoterapie înainte de intervenția chirurgicală ar putea fi benefică și sigură pentru pacienții cu cancer pulmonar în stadii incipiente sau intermediare a avut originea în Spania, în special în Spania Lung Cancer Group (GECP) condus de Dr. . Provencio.

Studiul clinic NADIM a demonstrat că tratamentul înainte de operație cu o combinație de chimioterapie și imunoterapie a dublat rezultatele de supraviețuire în comparație cu tratamentul cu chimioterapie după intervenție chirurgicală. În timpul dezvoltării acestui studiu, toate cercetările translaționale ale studiului (biopsii, detectarea mutațiilor etc.) au fost efectuate la Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda.

Sursa: Comunitatea Madrid – Șeful Serviciului de Oncologie Medicală de la Spitalul Puerta de Hierro, principal coautor al unui studiu care consolidează o schimbare de paradigmă în tratamentul cancerului pulmonar